12 definiții pentru cola (arbore)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CÓLA1, cola, s. m. Arbore exotic, înalt de 10-15 m, cu fructe albe sau roșii de mărimea unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (Cola nitida). – Din fr. cola, kola.

cóla smi [At: DEX2 / E: fr cola, kola] Arbore tropical cu frunze albe sau roșii de forma unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (Cola nitida).

COLA1 s. f. invar. Arbore tropical cu fructe albe sau roșii de forma unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (Cola nitida). – Din fr. cola, kola.

CÓLA s.m.invar. Arbore tropical ale cărui fructe conțin cafeină și teobromină. // s.n. Băutură preparată din fructul acestui arbore. [Scris și kola. / < fr. cola, kola < cuv. sudanez].

CÓLA1 s. m. inv. arbore tropical ale cărui fructe conțin cafeină și teobromină. (< fr. cola, kola)

CÓLA m. 1) Arbore tropical cu fructe în formă de nucă care conțin cofeină și substanțe tanante. 2) Fructul acestui arbore. 3) Băutură răcoritoare preparată din fructul acestui arbore. /<fr. cola, kola

KÓLA s. m. Arbore tropical al cărui fruct în formă de nucă conține multă cafeină și se întrebuințează în medicină și în industria alimentară.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cola2 (arbore) s. m., pl. cola

Intrare: cola (arbore)
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cola
plural
  • cola
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • kola
plural
  • kola
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cola, colasubstantiv masculin invariabil

  • 1. Arbore exotic, înalt de 10-15 m, cu fructe albe sau roșii de mărimea unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (cafeină și teobromină) și se întrebuințează în medicină și în industria alimentară (Cola nitida). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Fructul acestui arbore. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.