19 definiții pentru complex (adj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMPLEX, -Ă, complecși, -xe, adj., s. n. 1. Adj. Format din mai multe părți; care întrunește în sine mai multe laturi sau elemente diferite. ♦ (Mat.) Număr complex = număr alcătuit prin însumarea unui număr real cu un număr imaginar. 2. S. n. Întreg, unitate formată din mai multe părți, din mai multe elemente diferite; sistem care întrunește în sine mai multe laturi, care îmbrățișează mai multe domenii; combinare, asociere într-un tot a mai multor fenomene, stări de lucruri etc. ♦ Ansamblu de construcții, de unități industriale, comerciale etc. cu funcții deosebite, grupate teritorial, care alcătuiesc un tot unitar servind aceluiași scop. ◊ Complex sportiv = bază sportivă special amenajată pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 3. S. n. Ansamblu de tendințe, amintiri etc. (inconștiente) formate în copilărie pe baza anumitor relații familiale și sociale, care determină comportarea ulterioară a persoanei. ◊ Complex de inferioritate = sentiment de neîncredere în forțele proprii, care se formează de obicei în copilărie, uneori în legătură cu o deficiență fizică sau psihică. (Psih.) Complexul lui Oedip = atașament erotic al copilului față de părintele de sex opus. – Din fr. complexe, lat. complexus.

complex, ~ă [At: HASDEU, I. C. VIII / Pl: (1,2) ~ecși, ~e, (3-5) ~uri, (6-7) ~e / E: fr complexe, lat complexus] 1 a Format din mai multe părți sau elemente. 2 a (Mat; îs) Număr ~ Număr alcătuit prin însumarea unui număr real cu un număr imaginar. 3 sn Ansamblu de construcții (de unități industriale sau comerciale etc.) cu funcții deosebite, grupate teritorial, care alcătuiesc un tot unitar servind aceluiași scop. 4 sn (Îs) ~ sportiv Bază sportivă special amenajată pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 5 sn Ansamblu de tendințe inconștiente formate în copilărie pe baza anumitor relații familiale și sociale, care determină comportarea ulterioară a persoanei. 6 sn (Îs) ~ de inferioritate Sentiment de neîncredere în forțele proprii, care se formează, de obicei, în copilărie, uneori în legătură cu o deficiență fizică sau psihică. 7 sn (Psh; îs) ~ul lui Oedip Atașament erotic al copilului față de părintele de sex opus.

COMPLEX, -Ă, complecși, -xe, adj., s. n. 1. Adj. Format din mai multe părți; care îmbrățișează, care întrunește în sine mai multe laturi sau elemente diferite. ♦ (Mat.) Număr complex = număr alcătuit prin însumarea unui număr real cu un număr imaginar. 2. S. n. Întreg, unitate formată din mai multe părți, din mai multe elemente; sistem care întrunește în sine mai multe laturi, care îmbrățișează mai multe domenii; combinare, asociere într-un tot a mai multor fenomene, stări de lucruri etc. ♦ Ansamblu de construcții, de unități industriale sau comerciale etc. cu funcții deosebite, grupate teritorial, care alcătuiesc un tot unitar servind aceluiași scop. ◊ Complex sportiv = bază sportivă special amenajată pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 3. S. n. Ansamblu de tendințe inconștiente formate în copilărie pe baza anumitor relații familiale și sociale, care determină comportarea ulterioară a persoanei. ◊ Complex de inferioritate = sentiment de neîncredere în forțele proprii, care se formează de obicei în copilărie, uneori în legătură cu o deficiență fizică sau psihică. (Psih.) Complexul lui Oedip = atașament erotic al copilului față de părintele de sex opus. – Din fr. complexe, lat. complexus.

COMPLEX2, -Ă, complecși, -xe, adj. Care este format din mai multe părți, dintr-o bogăție de elemente variate formînd un tot (v. compus); care întrunește, îmbrățișează mai multe laturi sau elemente diferite. Problema națională este una dintre cele mai importante și mai complexe probleme ale vieții sociale. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2,36. Avem o bogată și complexă literatură. CARAGIALE, S. U. 79. Toți poeții mari... prin cîteva versuri, zugrăvesc un tablou mare, complex, minunat. GHEREA, ST. CR. I 134.

COMPLEX, -Ă adj. Format din mai multe elemente (variate) care alcătuiesc un tot; cu mai multe idei, elemente, unități etc. [Pl. -ecși, -exe. / < lat. complexus, cf. fr. complexe].

COMPLEX, -Ă I. adj. format din mai multe părți; care întrunește mai multe idei, elemente, unități etc. ◊ (mat.) număr ~ = număr format prin însumarea unui număr real cu unul imaginar. II. s. n. 1. întreg format din mai multe elemente. 2. ansamblu de unități (comerciale, industriale, sportive). 3. (constr.) îmbrăcăminte de etanșare din mai multe straturi izolate. 4. (med.) ansamblu de reprezentări și amintiri cu o puternică valoare sau semnificație afectivă. ♦ ~ de inferioritate = sentiment de neîncredere în forțele proprii. (< fr. complexe, lat. complexus)

COMPLEX1 ~xă (~cși, ~xe) Care conține mai multe elemente diferite; format din mai multe părți; complicat. Frază ~xă. Personaj ~. /<fr. complexe, lat. complexus

complex a. 1. ce conține mai multe părți, mai multe elemente: omul e o ființă complexă; 2. Gram. subiect modificat de un termen adăogat; 3. Aritm. număr compus din unități de specii diferite: 3 stânjeni, 5 palme, 7 degete și 9 linii. ║ n. complexitate.

*compléx, -ă adj. (lat. com-plexus. V. per-plex). Care cuprinde maĭ multe lucrurĭ: ideĭe complexă. Gram. Care e modificat de un complement: subĭect complex. Aritm. Număr complex, compus din unitățĭ de diferite speciĭ. S. n., pl. e și urĭ. Complexitate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

complex1 adj. m., pl. complecși; f. comple, pl. complexe

complex1 adj. m., pl. complecși; f. complexă, pl. complexe

complex adj. m., pl. complecși; f. sg. complexă, pl. complexe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COMPLEX adj., s. 1. adj. multilateral, plurivalent, polivalent, (livr.) plural, (rar) plurilateral, polilateral. (Aspecte ~ ale unei probleme.) 2. s. multitudine. (Un ~ de factori.)

COMPLEX adj. multilateral, plurivalent, polivalent, (livr.) plural, (rar) plurilateral, polilateral. (Aspecte ~ ale unei probleme.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

COMPLÉX, -Ă adj. (< lat. complexus, cf. fr. complexe): în sintagmele apoziție complexă, atribut complex, complement complex, element predicativ suplimentar complex, nume predicativ complex, parte de propoziție complexă și subiect complex (v.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COMPLÉX -Ă (< fr., lat.) adj., s. n. I. Adj. Format din mai multe părți; care întrunește în sine mai multe laturi sau elemente diferite. ♦ (MAT.) Număr c. = pereche de numere reale; pentru numerele complexe operațiile de adunare și înmulțire se definesc astfel: (a,b) + (c,d) = (a+c, b+d); (a,b) • (c,d) = (ac-bd, ad+bc). N.c. (0,1) se numește unitate imaginară și se notează cu i. Forma algebrică a n.c. (a,b) este a+b • i. Numerele b • i se numesc imaginare ∏. s. n. 1. Întreg format din mai multe părți, din mai multe elemente diferite; combinare, asociere într-un tot a mai multor fenomene, stări de lucru. ♦ (CHIM.) Combinație complexă.Complecși π = combinații complexe ale unor metale tranziționale (fier, cupru, argint, paladiu, platină etc.) cu hidrocarburi; au importanță teoretică pentru studiul legăturilor chimice. ♦ Ansamblu de construcții, de unități industriale sau comerciale etc. cu funcții deosebite, grupate teritorial, care alcătuiesc un tot unitar servind aceluiași scop (ex. c. școlar, c. pentru industrializarea lemnului, c. comercial). ◊ C. zootehnic = sistem de exploatare format din mai multe adăposturi pentru animale în care procesele de muncă (hrănire, întreținere, muls, asigurarea condițiilor de microclimat) sînt mecanizate sau automatizate. C. mai cuprinde silozuri, fînare, magazii etc., precum și terenul necesar asigurării bazei furajere. C. de lansare = cosmodrom. ♦ C. sportiv = bază sportivă special amenajată pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 2. (În psihanaliză) Ansamblu de tendințe inconștiente, formate în copilărie pe baza anumitor relații familiale și sociale, care determină comportarea ulterioară a persoanei. C. de inferioritate = termen introdus de A. Adler pentru a desemna sentimentul de neîncredere în forțele proprii format în copilărie, uneori în legătură cu o deficiență fizică sau psihică. și care trezește tendința de compensare. C. lui Oedip = disponibilitate afectivă de atașare excesivă a copilului față de părintele de sex opus și de aversiune față de părintele de același sex considerat ca rival. 3. (MED.) C. primar = unitate morfopatologică întîlnită în tuberculoza pulmonară și care cuprinde leziunea de inoculare, adenopatia și limfagita. 4. (PEDOL.) C. adsorbativ al solului = ansamblu de compuși din sol cu suprafața activă, capabili să manifeste fenomenul de adsorbție. Se compune din substanțe minerale, organice și organo-minerale ce provin din dezagregarea rocii-mame și consecutiv acțiunii microorganismelor asupra materiilor organice din sol. 5. C. fizico-geografic, totalitatea elementelor și fenomenelor fizico-geografice de pe un terit., legate între ele prin relații reciproce și care dau specificul peisajului geografic al unității respective.

Intrare: complex (adj.)
complex1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A5)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • complex
 • complexul
 • complexu‑
 • comple
 • complexa
plural
 • complecși
 • complecșii
 • complexe
 • complexele
genitiv-dativ singular
 • complex
 • complexului
 • complexe
 • complexei
plural
 • complecși
 • complecșilor
 • complexe
 • complexelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

complex, compleadjectiv

 • 1. Format din mai multe părți; care întrunește în sine mai multe laturi sau elemente diferite. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Problema națională este una dintre cele mai importante și mai complexe probleme ale vieții sociale. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 36. DLRLC
  • format_quote Avem o bogată și complexă literatură. CARAGIALE, S. U. 79. DLRLC
  • format_quote Toți poeții mari... prin cîteva versuri, zugrăvesc un tablou mare, complex, minunat. GHEREA, ST. CR. I 134. DLRLC
  • 1.1. matematică Număr complex = număr alcătuit prin însumarea unui număr real cu un număr imaginar. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.