20 de definiții pentru con (pref.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CON-1 Element de compunere însemnând „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui) sau a unor adjective (conațional). [Var.: co-] – Din fr. co(n)-.

con1- ec [At: DEX2 / V: co- / E: fr co(n)-] Element de compunere însemnând „împreună cu” și care servește la formarea unor substantive, verbe sau adjective.

CON-1 Element de compunere însemnând „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui etc.) sau a unor adjective (conațional). [Var.: co-] – Din fr. co(n)- (lat. cum-).

CON1 – (Uneori în forma co-) Element de compunere însemnînd «împreună cu», care servește la formarea unor substantive ca: conlocuitor, conșcolar, coproprietar etc. și a unor verbe ca: conlocui, conviețui etc. – Variantă: co-.

CON- Element prim de compunere savantă care are semnificația „împreună cu”. [Var. co-, com-. / < fr. co(n)-, lat. con – cu].

CON1-/CO-/COM- pref. „împreună (cu)”, „spre ceva”, „alături”. (<fr. co/n, m/-, cf. lat. com < cum = cu)

CO- v. con1-.

*co-, com- și con- (lat. co-, com- și con-, var. din cum, cu), prefix care arată unirea: co-existent, com-bin, con-voc, co-laborez. V. si-, sim-, sin-.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CON- (CO-) ({s} lat. co[n]-) Element de compunere însemnînd „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive și a unor verbe.

HONDA Motor Co Ltd., companie japoneză, producătoare de motociclete și automobile, creată (1946) de Sōichirō H. (1906-1991), la Tōkyō. A început să participe la competiții sportive din 1959 (curse de Formula 1).

NAM CO [namtso], lac tectonic cu apă sărată situat în SE Pod. Tibet (China), la 4.718 m alt., la N de Lhasa; 1.940 km2. Lungime: 80 km; lățime max.: 40 km. Îngheață în perioada nov.-mai. Vechea denumire: Tengri Nur.

ROYAL DUTCH-SHELL CO [róiəl datʃ ʃel], concern petrolier anglo-olandez, creat în 1907. În afară de Anglia și Olanda, sfera lui de activitate se întinde în Venezuela, Mexic, Germania etc. În trecut a deținut concesiuni și acțiuni în România, mai ales prin Astra Română. În 1964 a deținut cele mai importante active în dollari, ocupând locul patru printre monopolurile industriale ale lumii în ceea ce privește cifra de afaceri.

Intrare: con (pref.)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

conelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere însemnând „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui) sau a unor adjective (conațional). DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.