14 definiții pentru conservare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONSERVARE, conservări, s. f. 1. Acțiunea de a (se) conserva și rezultatul ei. ◊ Instinct de conservare = instinct de apărare la om și animale în scopul menținerii ființei proprii. 2. Tratament care constă în uscare, sterilizare, congelare, refrigerare etc. a unor produse perisabile (alimente, lemne, piei etc.) pentru a le feri de alterare. – V. conserva.

conservare sf [At: (a. 1817) URICARIUL IV, 301/16 / Pl: ~vări / E: conserva] 1 Tratament la care sunt supuse unele produse perisabile pentru a le feri de alterare (prin uscare, sterilizare, congelare, refrigerare etc.) Si: conservat1 (1), păstrare. 2 Menajare. 3 (Îs) Instinct de ~ Instinct de apărare pe care îl manifestă omul și animalele în scopul menținerii ființei proprii.

CONSERVARE, conservări, s. f. 1. Acțiunea de a (se) conserva și rezultatul ei. ◊ Instinct de conservare = instinct de apărare pe care îl manifestă omul și animalele în scopul menținerii ființei proprii. 2. Tratament la care sunt supuse unele produse perisabile pentru a le feri de alterare (uscare, sterilizare, congelare, refrigerare etc.). – V. conserva.

CONSERVARE s. f. Acțiunea de a conserva. 1. Menținere (a alimentelor) în stare nealterată, prin anumite procedee speciale. Conservarea cărnii. 2. (În expr.) Instinct de conservare = instinct de apărare activă (cu dinții, cu ghearele etc.) sau de apărare pasivă (reacție de încremenire în fața primejdiei) pe care îl manifestă omul și animalele în scopul conservării ființei proprii.

CONSERVARE s.f. Acțiunea de a conserva; conservațiune. ◊ Instinct de conservare = instinct de apărare la om și la animale, care are ca scop menținerea ființei proprii. [< conserva].

CONSERVARE s. f. 1. acțiunea de a conserva. ♦ instinct de ~ = instinct de apărare la om și la animale, care are ca scop menținerea ființei proprii. 2. tratament la care sunt supune unele produse perisabile spre a nu se altera. (< conserva)

CONSERVARE ~ări f. v. A CONSERVA.Instinct de ~ instinct de apărare pe care îl manifestă omul și animalele în scopul menținerii ființei proprii. /v. a conserva

*conservațiúne f. (lat. conservátio, -ónis). Rar. Păstrare. – Și -áție, dar ob. -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

conservare s. f., g.-d. art. conservării; pl. conservări

conservare s. f., g.-d. art. conservării; pl. conservări

conservare s. f., g.-d. art. conservării; pl. conservări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CONSERVARE s. 1. păstrare. (~ legumelor pentru iarnă.) 2. v. păstrare.

CONSERVARE s. 1. păstrare. (~ legumelor pentru iarnă.) 2. menținere, păstrare, ținere. (~ în bună stare a ceva.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

UNIUNEA INTERNAȚIONALĂ PENTRU CONSERVAREA NATURII (UICN, IUCN), organizație internațională fondată de UNESCO în 1948, având ca scop promovarea acțiunilor menite să asigure menținerea cadrului natural și a resurselor naturale, atât pentru valoarea lor culturală sau științifică, cât și pentru o susținută bunăstare economică și socială a omenirii. Sub egida UICN se realizează listele roșii sau cărți roșii de plante și animale (care semnalează, pentru fiecare țară sau regiune, speciile periclitate, vulnerabile sau rare). UICN stabilește principiile și normele pentru declararea și managementul ariilor protejate, după care se ghidează organele naționale de decizie. Din 1952 se numește Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor sale.

Intrare: conservare
conservare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • conservare
  • conservarea
plural
  • conservări
  • conservările
genitiv-dativ singular
  • conservări
  • conservării
plural
  • conservări
  • conservărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

conservare, conservărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) conserva și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Instinct de conservare = instinct de apărare la om și animale în scopul menținerii ființei proprii. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Tratament care constă în uscare, sterilizare, congelare, refrigerare etc. a unor produse perisabile (alimente, lemne, piei etc.) pentru a le feri de alterare. DEX '09 DLRLC MDN '00
    • format_quote Conservarea cărnii. DLRLC
etimologie:
  • vezi conserva DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.