14 definiții pentru darămite

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DARĂMITE conj. (Adaugă o idee nouă la cele spuse mai înainte) Mai mult decât atâta, cu atât mai mult; dar1, dar încă. [Var.: darmite conj.] – Dar (ă) + mi + te.

DARĂMITE conj. (Adaugă o idee nouă la cele spuse mai înainte) Mai mult decât atâta, cu atât mai mult; dar1, dar încă. [Var.: darmite conj.] – Dar (ă) + mi + te.

darămite c [At: CARAGIALE, N. S. 15 / V: ~rm~ / E: dar(ă) + mi + -te] 1 Adaugă o idee nouă la cele spuse mai înainte. 2 Mai mult decât atâta. 3 Cu atât mai mult. 4 Dar1 (16).

DARĂMITE conj. (Și în forma darmite; adaugă o idee nouă la cele spuse mai înainte) Mai mult decît atîta, cu atît mai mult; dar, dar încă. De ce creștea, d-aia se făcea mai frumos... Darămite de învățat? Învăța ca nealții pe lumea asta albă. ISPIRESCU, L. 161. Niciodată nu primea bucuros laude, nici chiar de la puținii prietini... darmite pe ale acelei mulțimi de seci fără talent, judecată, nici sinceritate. CARAGIALE, N. S. 18. – Variantă: darmite conj.

DARĂMITE conj. Mai mult decât atâta; dar; dar încă. [Var. darmite] /dar(ă) + mi + te

DARMITE conj. v. darămite.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!darămite / (în tempo rapid) dar’mite (pop., fam.) conjcț.

darămite/darmite (pop.) conjcț.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DARĂMITE conj. dar, (rar) încămite, mite, nemite, (înv. și pop.) necum. (Munte cu munte se întâlnește, ~ om cu om.)

DARĂMITE conj. dar, (rar) încămite, mite. nemite, (înv. și pop.) necum. (Munte cu munte se întîlnește, ~ om cu om.)

Intrare: darămite
darămite conjuncție
conjuncție (I11)
Surse flexiune: DOOM 3
  • darămite
darmite conjuncție
conjuncție (I11)
  • darmite
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

darămiteconjuncție

  • 1. (Adaugă o idee nouă la cele spuse mai înainte) Mai mult decât atâta, cu atât mai mult; dar, dar încă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote De ce creștea, d-aia se făcea mai frumos... Darămite de învățat? Învăța ca nealții pe lumea asta albă. ISPIRESCU, L. 161. DLRLC
    • format_quote Niciodată nu primea bucuros laude, nici chiar de la puținii prietini... darmite pe ale acelei mulțimi de seci fără talent, judecată, nici sinceritate. CARAGIALE, N. S. 18. DLRLC
etimologie:
  • Dar (ă) + mi + te DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.