17 definiții pentru declara

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DECLARA, declar, vb. I. 1. Tranz. A anunța ceva prin grai sau în scris; a spune, a afirma deschis, a face cunoscut. ♦ A face o comunicare cu caracter oficial în fața unei autorități. ♦ A da pe față, a mărturisi cuiva un sentiment intim. 2. Tranz. A considera, a califica drept...; spec. a pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. A declara pe cineva repetent.Refl. A mărturisi despre sine că..., a se recunoaște ca... Mă declar învins. 3. Tranz. (În expr.) A declara război = (despre state) a anunța în mod oficial începerea stării de război; fig. a lua o atitudine ostilă, combativă față de cineva sau de ceva. A declara grevă = a anunța în mod oficial începerea unei greve. (Jur.) A declara apel = a face apel. 4. Refl. (Despre procese, fenomene) A lua naștere, a apărea, a se ivi, a începe. 5. Refl. A lua atitudine, a se pronunța pentru sau contra cuiva sau a ceva. – Din fr. déclarer, lat. declarare.

DECLARA, declar, vb. I. 1. Tranz. A anunța ceva prin grai sau în scris; a spune, a afirma deschis, a face cunoscut. ♦ A face o comunicare cu caracter oficial în fața unei autorități. ♦ A da pe față, a mărturisi cuiva un sentiment intim. 2. Tranz. A considera, a califica drept...; spec. a pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. A declara pe cineva repetent.Refl. A mărturisi despre sine că..., a se recunoaște ca... Mă declar învins. 3. Tranz. (În expr.) A declara război = (despre state) a anunța în mod oficial începerea stării de război; fig. a lua o atitudine ostilă, combativă față de cineva sau de ceva. A declara grevă = a anunța în mod oficial începerea unei greve. (Jur.) A declara apel = a face apel. 4. Refl. (Despre procese, fenomene) A lua naștere, a apărea, a se ivi, a începe. 5. Refl. A lua atitudine, a se pronunța pentru sau contra cuiva sau a ceva. – Din fr. déclarer, lat. declarare.

declara [At: CALENDARIU (1794), 31/16 / V: (înv) ~lăr~ / Pzi: ~lar / E: fr déclarer, lat declarare] 1 vt A anunța ceva prin grai sau în scris Si: (înv) a declararisi (1). 2 vt A afirma deschis Si: (înv) a declararisi (2). 3 vt A face cunoscut ceva Si: (înv) a declararisi (3). 4 vt A face o comunicare cu caracter oficial în fața unei autorități Si: (înv) a declararisi (4). 5-6 vtr A (se) mărturisi (cuiva cu un sentiment intim) Si: (înv) a declararisi (5-6). 7 vt A califica pe cineva drept ceva Si: (înv) a declararisi (7). 8 vt A pronunța o sentință judecătorească Si: (înv) a declararisi (8). 9 vt A recunoaște despre sine ceva Si: (înv) a declararisi (9). 10 vt (D. state; îe) A ~ război A începe în mod oficial starea de război Si: (înv) a declararisi (10). 11 vt (Fig; îae) A lua o atitudine ostilă, combativă față de cineva sau de ceva Si: (înv) a declararisi (11). 12 vt A începe ceva în mod oficial. 13 vt (Spc; îe) A ~ grevă A anunța în mod oficial începerea unei greve. 14 vt (Îe) A ~ apel A face apel. 15 vr (D. fenomene) A apărea. 16 vr (D. procese) A începe. 17-18 vr A-și anunța atitudinea (de sprijin sau) de opoziție față de cineva sau de ceva.

DECLARA, declar, vb. I. 1. Tranz. (Complementul este adesea o propoziție secundară) A face cunoscut prin grai sau prin scris, a afirma deschis, categoric, a rosti, a pronunța (ceva). Acest sol stăruiește să declare că nu-i sol. SADOVEANU, Z. C. 176. Ar trebui să vă declar că rareori... am fost mai dezamăgit. CAMIL PETRESCU, T. I 520. Mă grăbesc a declara că acel cititor [care va lepăda cartea ta din mînă] va fi adevăratul păgubaș, căci... el pierde cea mai bună ocaziune de a se instrui, citind o carte plăcută. ODOBESCU, S. III 11. ♦ A face o comunicare cu caracter oficial în fața unei autorități. Martorul a declarat că nu cunoaște pe reclamant. A declarat nașterea copilului, la oficiul stării civile. Mărfuri declarate la vamă. ♦ A spune sau a da pe față sentimente intime. V. mărturisi, destăinui. Declară dragoste celor umiliți și obijduiți. SADOVEANU, O. VI 375. 2. Tranz. (Urmat de un adjectiv sau de un participiu) A considera drept..., a califica de..., a proclama, a rosti asupra cuiva o părere; a pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. L-a declarat repetent. A fost declarat arestat. A declara nul.Marțial... îi declară buni de nimic. ODOBESCU, S. III 30. ♦ Refl. (Despre persoane) A mărturisi despre sine că..., a se recunoaște ca..., a se considera într-un anumit fel. Mă declar învinsă. C. PETRESCU, Î. I 6. Tanța se declara înșelată. REBREANU, R. I 242. C. Negruzzi se declară «moderat». IBRĂILEANU, SP. CR. 102. 3. Tranz. (În unele construcții fixe) A declara război = (despre un stat) a comunica oficial altui stat începerea războiului împotriva lui. În anul 1768 turcii declară război Rusiei. IST. R.P.R. 255. Feciorii de împărați... fără să declare război, năvăliră din nou în țară. VISSARION, B. 47. ◊ Fig. Eu am declarat război, celor ce ne vînd. CAMIL PETRESCU, T. II 345. ◊ Refl. pas. Nu vrem să se declare războiul. CAMIL PETRESCU, U. N. 42. Se văzuse... intrat în armată ca voluntar și tocmai cînd rătboiul se declarase. MACEDONSKI, O. III 79. A declara grevă = a anunța în chip oficial începerea unei greve. Două mii de muncitori japonezi... au declarat o grevă de 24 de ore. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2817. În martie 1918 declară grevă muncitorii ceferiști de la Iași. IST. R.P.R. 524. (Jur.) A declara apel = a face apel, v. apel. A declara în stare de faliment v. faliment. ◊ (Formulă solemnă la deschiderea sau închiderea unei adunări publice) Declar adunarea deschisă. Declar adunarea închisă. 4. Refl. (Despre anumite procese în desfășurare) A începe, a apărea, a lua naștere, a izbucni. Alergam să văd un mutilat cu inconștiența fanatică, robitoare ce mă smulgea din casă, cînd se declara un incendiu. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 65. 5. Refl. A lua atitudine față de cineva sau ceva, a se rosti, a se pronunța, a se manifesta în public pentru sau contra cuiva sau a ceva. Docherii francezi s-au declarat împotriva războiului colonialist.

DECLARA vb. I. 1. tr. A spune, a afirma, a face cunoscut (ceva). ♦ A comunica ceva oficial în fața unei autorități. ♦ A mărturisi. 2. tr. A proclama. ♦ A pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. 3. refl. A se pronunța public, a lua atitudine pentru sau împotriva cuiva sau a ceva. [P.i. declar. / < fr. déclarer, cf. it., lat. declarare].

DECLARA vb. I. tr. 1. a spune, a afirma, a face cunoscut (ceva). ◊ a comunica ceva oficial în fața unei autorități. ◊ a mărturisi. 2. a proclama. ◊ a pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. II. refl. 1. a începe, a izbucni, a se manifesta. 2. a se pronunța public, a lua atitudine pentru, ori împotriva cuiva, sau a ceva. (< fr. déclarer, lat. declarare)

A DECLARA declar tranz. 1) A aduce la cunoștință (pe cale orală sau scrisă). 2) (intenții, acțiuni) A comunica în mod oficial. 3) (sentimente, atașamente, atitudini) A face să fie cunoscut; a mărturisi. 4) (persoane) A califica, având la bază anumite circumstanțe sau motive. 5) (persoane) A învinui printr-o declarație; a pârî; a denunța; a turna. /<fr. déclarer, lat. declarare

A SE DECLARA mă declar tranz. 1) A lua o atitudine; a-și expune o părere; a se pronunța (pentru sau contra ceva). 2) (despre procese, fenomene) A începe brusc și cu violență; a se stârni; a se dezlănțui; a izbucni; a se declanșa; a irupe. /<fr. déclarer, lat. declarare

declarà v. 1. a face cunoscut: a declara intențiunile sale; 2. a semnifica ’un act public: a declara răsboiu; 3. a se manifesta: frigurile s’au declarat; 4. a lua parte pentru sau contra cuiva: mă declar pentru voi contra lor.

*declár, a -á, v. tr. (lat. de-calare, d. clarus, car. V. chear). Spun, mărturisesc: fac cunoscut: îmi declar intențiunile. Fac cunoscut pintr’un act public: a declara războĭ. Numesc: îmi declar compliciĭ. V. refl. Mă pronunț: mă declar pentru cineva, contra cuĭva, unuĭ lucru. Mă arăt bine: boala s’a declarat.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

declara (a ~) (desp. de-cla-) vb., ind. prez. 1 sg. declar, 3 decla; conj. prez. 1 sg. să declar, 3 să declare

declara (a ~) (de-cla-) vb., ind. prez. 3 decla

declara vb. (sil. -cla-), ind. prez. 1 sg. declar, 3 sg. și pl. decla

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DECLARA vb. 1. v. afirma. 2. a comunica. (A ~ ziariștilor...) 3. v. susține. 4. a anunța. (Președintele ~ deschisă ședința.) 5. v. destăinui. 6. v. mărturisi. 7. v. recunoaște. 8. a opina, a se pronunța. (Se ~ în favoarea proiectului.) 9. v. proclama. 10. v. apărea. 11. v. izbucni.

DECLARA vb. 1. a afirma, a mărturisi, a relata, a spune, a zice, (pop.) a cuvînta, (înv.) a mărturi. (A ~ următoarele...) 2. a comunica. (A ~ ziariștilor...) 3. a afirma, a pretinde, a spune, a susține, a zice, (grecism înv.) a pretenderisi. (~ că marfa e de bună calitate.) 4. a anunța. (Președintele ~ deschisă ședința.) 5. a destăinui, a dezvălui, a divulga, a împărtăși, a încredința, a mărturisi, a releva, a spovedi, a spune, (iivr.) a confia, (înv. și pop.) a dezveli, (reg.) a deveghea, (înv.) a propovădui. (I-a ~ dragostea lui pentru ea.) 6. a mărturisi, a recunoaște. (Și-a ~ crima.) 7. a se recunoaște. (Mă ~ învins.) 8. a opina, a se pronunța. (Se ~ în favoarea proiectului.) 9.. a (se) proclama. (A ~ independența stalului; se ~ împărat.) 10. a apărea, a se ivi. (S-a ~ o epidemie.) 11. a izbucni. (S-a ~ un incediu.)

Intrare: declara
 • silabație: de-cla-ra info
verb (VT1)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • declara
 • declarare
 • declarat
 • declaratu‑
 • declarând
 • declarându‑
singular plural
 • decla
 • declarați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • declar
(să)
 • declar
 • declaram
 • declarai
 • declarasem
a II-a (tu)
 • declari
(să)
 • declari
 • declarai
 • declarași
 • declaraseși
a III-a (el, ea)
 • decla
(să)
 • declare
 • declara
 • declară
 • declarase
plural I (noi)
 • declarăm
(să)
 • declarăm
 • declaram
 • declararăm
 • declaraserăm
 • declarasem
a II-a (voi)
 • declarați
(să)
 • declarați
 • declarați
 • declararăți
 • declaraserăți
 • declaraseți
a III-a (ei, ele)
 • decla
(să)
 • declare
 • declarau
 • declara
 • declaraseră
dechiara
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
declăra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

declara, declarverb

 • 1. tranzitiv A anunța ceva prin grai sau în scris; a afirma deschis, a face cunoscut. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Acest sol stăruiește să declare că nu-i sol. SADOVEANU, Z. C. 176. DLRLC
  • format_quote Ar trebui să vă declar că rareori... am fost mai dezamăgit. CAMIL PETRESCU, T. I 520. DLRLC
  • format_quote Mă grăbesc a declara că acel cititor [care va lepăda cartea ta din mână] va fi adevăratul păgubaș, căci... el pierde cea mai bună ocaziune de a se instrui, citind o carte plăcută. ODOBESCU, S. III 11. DLRLC
  • 1.1. A face o comunicare cu caracter oficial în fața unei autorități. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   sinonime: comunica
   • format_quote Martorul a declarat că nu cunoaște pe reclamant. A declarat nașterea copilului, la oficiul stării civile. Mărfuri declarate la vamă. DLRLC
  • 1.2. A da pe față, a mărturisi cuiva un sentiment intim. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   sinonime: mărturisi
   • format_quote Declară dragoste celor umiliți și obijduiți. SADOVEANU, O. VI 375. DLRLC
 • 2. tranzitiv A considera, a califica drept... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: proclama
  • format_quote A declara pe cineva repetent. A fost declarat arestat. A declara nul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Marțial... îi declară buni de nimic. ODOBESCU, S. III 30. DLRLC
  • 2.1. prin specializare A pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2.2. reflexiv A mărturisi despre sine că..., a se recunoaște ca... DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Mă declar învinsă. C. PETRESCU, Î. I 6. DLRLC
   • format_quote Tanța se declara înșelată. REBREANU, R. I 242. DLRLC
   • format_quote C. Negruzzi se declară «moderat». IBRĂILEANU, SP. CR. 102. DLRLC
 • 3. tranzitiv Este folosit în formule solemne la deschiderea sau închiderea unei adunări publice. DLRLC
  • format_quote Declar adunarea deschisă. Declar adunarea închisă. DLRLC
 • 4. reflexiv (Despre procese, fenomene) A lua naștere, a se ivi. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • format_quote Alergam să văd un mutilat cu inconștiența fanatică, robitoare ce mă smulgea din casă, cînd se declara un incendiu. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 65. DLRLC
 • 5. reflexiv A lua atitudine, a se pronunța pentru sau contra cuiva sau a ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Docherii francezi s-au declarat împotriva războiului colonialist. DLRLC
 • chat_bubble tranzitiv A declara război = (despre state) a anunța în mod oficial începerea stării de război. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote În anul 1768 turcii declară război Rusiei. IST. R.P.R. 255. DLRLC
  • format_quote Feciorii de împărați... fără să declare război, năvăliră din nou în țară. VISSARION, B. 47. DLRLC
  • format_quote reflexiv pasiv Nu vrem să se declare războiul. CAMIL PETRESCU, U. N. 42. DLRLC
  • format_quote reflexiv pasiv Se văzuse... intrat în armată ca voluntar și tocmai cînd războiul se declarase. MACEDONSKI, O. III 79. DLRLC
  • chat_bubble figurat A lua o atitudine ostilă, combativă față de cineva sau de ceva. DEX '09 DEX '98
   • format_quote Eu am declarat război, celor ce ne vînd. CAMIL PETRESCU, T. II 345. DLRLC
 • chat_bubble tranzitiv A declara grevă = a anunța în mod oficial începerea unei greve. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Două mii de muncitori japonezi... au declarat o grevă de 24 de ore. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2817. DLRLC
  • format_quote În martie 1918 declară grevă muncitorii ceferiști de la Iași. IST. R.P.R. 524. DLRLC
 • chat_bubble tranzitiv științe juridice A declara apel = a face apel. DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • chat_bubble tranzitiv A declara în stare de faliment. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.