19 definiții pentru deschidere

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DESCHIDERE, deschideri, s. f. I. Acțiunea de a (se) deschide și rezultatul ei. ♦ (La șah) Mutare sau serie de mutări cu care începe o partidă. ♦ (Sport) Pasare a mingii de către un jucător unui coechipier, pentru a întreprinde o acțiune ofensivă. ◊ Expr. În deschidere = în primul meci dintr-o competiție. II. 1. Distanța, depărtarea dintre fălcile unei menghine, ale unui clește etc. ♦ Distanța orizontală dintre marginile spațiului unui gol. 2. Spațiu liber într-un zid, într-un perete etc., pentru iluminare și aerisire sau pentru circulație. ♦ Locul unde apare sau unde se formează o deschizătură, o gaură, o intrare. 3. Loc unde apar la suprafață rocile de adâncime în urma eroziunii scoarței pământului. ◊ Deschidere geologică = loc unde apar, la suprafața pământului, rocile sau mineralele; afloriment. 4. (Lingv.) Lărgimea canalului fonator în timpul articulării unui sunet. [Var.: (pop.) deșchidere s. f.] – V. deschide.

deschidere sf [At: N. COSTIN, L. 160 / V: (îvr) deșchi~ / Pl: ~ri / E: deschide] 1 Împingere (sau deplasare) a unei uși, a unei ferestre, a unui capac etc. 2 Spațiu liber amenajat într-un element de arhitectură sau de construcție, care servește pentru circulație, pentru iluminat etc. 3 (Pex) Spațiu liber amenajat între două construcții etc. 4 Orificiu. 5 Distanță orizontală dintre marginile unui gol. 6 Distanță măsurată pe orizontală dintre două reazeme consecutive ale unui element de construcție sau dintre fălcile unei unelte de prindere sau ale unui dispozitiv de fixare, dintre brațele unui unghi. 7 Loc unde apare (sau se formează) o adâncitură. 8 Afloriment. 9 Operație prin care se deblochează trecerea, comunicarea, contactul. 10 Orientare a poziției. 11 Construire a unei căi de acces. 12 (Min) Ansamblu de lucrări executate pentru pătrunderea de la suprafața terenului până la un zăcământ exploatabil în vederea exploatării lui. 13 (Îs) ~a mlaștinilor Operații de desecare ale unui teren mlăștinos pentru a putea fi redat agriculturii. 14 (Pex) Punere în cultură a unui teren. 15 Receptivitate la nou. 16 Îndepărtare a unor obiecte așezate unul lângă altul (sau părți constitutive ale unui obiect). 17 Lărgire a canalului fonator în timpul articulării unui sunet. 18 Însușire a unei vocale de a fi deschisă. 19 (Îs) ~a silabelor Terminare în vocală a unei silabe. 20 Secționare. 21 (Rar) Spargere. 22 Supurare. 23 Începere a activității unei instituții, unei colectivități etc. 24 Începere a activității pentru public. 25 (Îs) Cuvânt (sau discurs) de ~ Conferință inaugurală a unui curs, a unei reuniuni științifice sau politice. 26 (Îs) Reprezentație de ~ Spectacolul inaugural (festiv) al unei stagiuni de concerte, de reprezentații de teatru, de operă, de balet etc. 27 (La jocul de șah) Primele mișcări cu care se începe o partidă. 28 (La jocurile cu balonul rotund) Trecere a mingii de către un jucător unui coechipier, pentru a putea întreprinde o acțiune ofensivă. 29 (Îe) În ~ în primul meci (din cele două meciuri ale unui cuplaj sportiv). 30 Înființare a unor instituții, întreprinderi. 31 (Îs) ~a unui credit (sau de credite) Operație financiară prin care se acordă o sumă de bani unei persoane (juridice) pe o perioadă de timp determinată.

DESCHIDERE, deschideri, s. f. I. Acțiunea de a (se) deschide și rezultatul ei. ♦ (La șah) Primele mișcări cu care începe o partidă. ♦ (Sport) Trecere a mingii de către un jucător unui coechipier, pentru a întreprinde o acțiune ofensivă. ◊ Expr. În deschidere = în primul meci dintr-un cuplaj sportiv. II. 1. Distanța, depărtarea dintre fălcile (2) unei unelte de prindere, ale unei piese de apucat sau ale unui dispozitiv (1) de fixare pentru prelucrarea pieselor. ♦ Distanța orizontală dintre marginile spațiului unui gol. 2. Spațiu liber într-un zid, într-un perete etc., pentru iluminare și aerisire sau pentru circulație. ♦ Locul unde apare sau unde se formează o deschizătură, o gaură, o intrare. 3. Loc unde apar la suprafață rocile de adâncime în urma eroziunii (1) scoarței pământului. ◊ Deschidere geologică = loc unde apar, la suprafața pământului, rocile sau mineralele; afloriment. 4. (Lingv.) Lărgimea canalului fonator în timpul articulării unui sunet. [Var.: (pop.) deșchidere s. f.] – V. deschide.

DESCHIDERE, deschideri, s. f. 1. Acțiunea de a deschide și rezultatul ei. 1. Dare în lături a unei uși, a unei ferestre, a unui capac etc., pentru a face accesibil interiorul unei camere, al unei lăzi etc. 2. (Mine) Executare de lucrări necesare pentru a ajunge la un zăcămînt și pentru a menține legătura unei mine cu suprafața. ♦ Deschiderea unei mlaștini = operație de uscare a unui teren mlăștinos. 3. Începerea unei acțiuni. Așteptam... să treacă ore lungi, care nu se mai sfîrșeau pînă la deschiderea ședințelor. CAMIL PETRESCU, T. III 262. Venea să asiste la deschiderea anului școlar. CARAGIALE, O. III 22. Se adunară acolo și deputații țării, convocați pentru deschiderea dietei. BĂLCESCU, O. II 260. ♦ (La șah) Primele mișcări cu care se începe o partidă. ♦ (Sport) Trecerea mingii de către un jucător unui coechipier, pentru a întreprinde o acțiune nouă. II. (Concretizat) 1. Distanță, depărtare dintre fălcile unei unelte sau ale unei piese de apucat ori ale unui dispozitiv de fixare pentru prelucrarea pieselor. Deschiderea cleștelui. Deschiderea unei menghine. 2. Spațiu liber lăsat într-un zid, într-un perete etc., pentru iluminare și aerisire, sau pentru circulație. ♦ Distanța orizontală dintre marginile unui gol. ♦ Locul unde apare sau unde se formează o deschizătură, o gaură, o intrare. Atît drăganii cît și surugiul fură nevoiți să cîrmească la dreapta în deschiderea unei hudiți. SADOVEANU, Z. C. 148. ♦ Loc unde apar la suprafața pămîntului rocile de adîncime în urma eroziunii scoarței pămîntului. – Variantă: deșchidere s. f.

DESCHIDERE ~i f. 1) v. A DESCHIDE și A SE DESCHIDE. 2) Loc liber lăsat într-un perete (în vederea iluminării, aerisirii etc.). ◊ În ~ în primul meci dintr-un cuplaj sportiv. 3) tehn. (la uneltele de prindere sau de fixare) Distanța dintre fălci. ~ea cleștelui. 4): ~ geologică apariție la suprafață a rocilor din structura geologică a subsolului unei regiuni. 5): Lucrări de ~ totalitate a lucrărilor miniere efectuate în vederea punerii în exploatare a unui zăcămînt. /v. a (se) deschide

deschídere f. Acțiunea de a deschide. Deschizătură, spațiŭ între doĭ stîlpĭ ș.a.: pod cu deschiderĭ de 50 de metri.

DEȘCHIDERE s. f. v. deschidere.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

deschidere s. f., g.-d. art. deschiderii; pl. deschideri

deschidere s. f., g.-d. art. deschiderii; pl. deschideri

deschidere s. f., g.-d. art. deschiderii; pl. deschideri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DESCHIDERE s. 1. v. desfacere. 2. v. descuiere. 3. căscare, căscat. (~ gurii.) 4. v. destupare. 5. v. spargere. 6. crăpare, desfacere, despicare, plesnire. (~ bobocilor de floare.) 7. v. deschizătură. 8. deschidere geologică v. afloriment. 9. v. inaugurare. 10. v. începere.

DESCHIDERE s. 1. desfacere. (După ~ plicului.) 2. descuiere. (~ unei uși încuiate.) 3. căscare, căscat. (~ gurii.) 4. desfundare, destupare. (~ unei sticle.) 5. spargere. (~ abcesului.) 6. crăpare, desfacere, despicare, plesnire. (~ bobocilor de floare.) 7. (concr.) deschlzătură, gaură, orificiu, (livr.) apertură, (Mold.) bortă. (O ~ îngustă în zid.) 8. (GEOL.; concr.) deschidere geologică = afloriment. 9. inaugurare, începere. (~ stagiunii.) 10. începere. (~ ședinței.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DESCHIDERE s. f. (< deschide, cf. lat. discludere): trecere a vocalelor din seria celor închise în seria celor deschise (v. voca).

DESCHIDEREA PARAȘUTEI declanșarea parașutei în aer. Se poate face în mai multe feluri, existând: deschiderea automată a parașutei, mod de deschidere a parașutei imediat după părăsirea aeronavei de către parașutist (atașarea carabinei cablului comenzii automate de cablul central al avionului, întinderea cablului comenzii automate și smulgerea acestuia sub acțiunea greutății parașutistului), fiind utilizată în special în lansarea parașutiștilor începători, a desanturilor sau a materialelor; deschiderea comandată a parașutei, mod de deschidere a parașutei pe timpul căderii libere prin acționarea comenzii manuale de către parașutist după un timp de cădere stabilit prin tema de salt sau misiune; deschiderea instantanee a parașutei, proces de deschidere a parașutei asigurat prin modul de pliere și care are loc aproape simultan cu acționarea comenzii parașutei, fiind proprie parașutelor de rezervă sau de salvare; deschiderea progresivă a parașutei, proces de deschidere a parașutelor asigurat prin modul de pliere în care forțele care iau naștere la deschiderea parașutei sunt organizate și repartizate astfel încât șocul dinamic creat la deschiderea parașutei să fie cât mai mic și ușor suportat de parașutist sau de către materiale; deschiderea la vedere a parașutei, modalitate de deschidere a parașutei în cadrul lansărilor în grup de către parașutiști, constând în urmărirea coechipierilor pe timpul căderii libere și acționarea comenzii de deschidere a parașutei în același timp în care șeful grupului sau căpitanul echipei deschide parașuta proprie. Deschiderea la vedere este utilizată în scopul unei bune eșalonări în timp și spațiu a parașutiștilor.

DISPOZITIV PENTRU DESCHIDERE AUTOMATĂ aparat de construcție specială (format în principal dintr-o capsulă aneroidă, mecanism de ceasornic și sisteme de arcuri) putând fi atașat parașutei principale (sau de rezervă), pentru a o deschide la altitudinea stabilită în caz că parașutistul nu a acționat comanda manuală la timp.

Intrare: deschidere
deschidere substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • deschidere
  • deschiderea
plural
  • deschideri
  • deschiderile
genitiv-dativ singular
  • deschideri
  • deschiderii
plural
  • deschideri
  • deschiderilor
vocativ singular
plural
deșchidere substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • deșchidere
  • deșchiderea
plural
  • deșchideri
  • deșchiderile
genitiv-dativ singular
  • deșchideri
  • deșchiderii
plural
  • deșchideri
  • deșchiderilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

deschidere, deschiderisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) deschide și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    antonime: închidere
    • 1.1. Dare în lături a unei uși, a unei ferestre, a unui capac etc., pentru a face accesibil interiorul unei camere, al unei lăzi etc. DLRLC
    • 1.2. mineralogie; minerit Executare de lucrări necesare pentru a ajunge la un zăcământ și pentru a menține legătura unei mine cu suprafața. DLRLC
      • 1.2.1. Deschiderea unei mlaștini = operație de uscare a unui teren mlăștinos. DLRLC
    • 1.3. Începerea unei acțiuni. DLRLC
      • format_quote Așteptam... să treacă ore lungi, care nu se mai sfîrșeau pînă la deschiderea ședințelor. CAMIL PETRESCU, T. III 262. DLRLC
      • format_quote Venea să asiste la deschiderea anului școlar. CARAGIALE, O. III 22. DLRLC
      • format_quote Se adunară acolo și deputații țării, convocați pentru deschiderea dietei. BĂLCESCU, O. II 260. DLRLC
      • 1.3.1. (La șah) Mutare sau serie de mutări cu care începe o partidă. DEX '09 DLRLC
      • 1.3.2. sport Pasare a mingii de către un jucător unui coechipier, pentru a întreprinde o acțiune ofensivă. DEX '09 DLRLC
        • chat_bubble În deschidere = în primul meci dintr-o competiție. DEX '09
  • 2. Distanța, depărtarea dintre fălcile unei menghine, ale unui clește etc. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Deschiderea cleștelui. Deschiderea unei menghine. DLRLC
    • 2.1. Distanța orizontală dintre marginile spațiului unui gol. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. Spațiu liber într-un zid, într-un perete etc., pentru iluminare și aerisire sau pentru circulație. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 3.1. Locul unde apare sau unde se formează o deschizătură, o gaură, o intrare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Atît drăganii cît și surugiul fură nevoiți să cîrmească la dreapta în deschiderea unei hudiți. SADOVEANU, Z. C. 148. DLRLC
  • 4. Loc unde apar la suprafață rocile de adâncime în urma eroziunii scoarței pământului. DEX '09 DLRLC
    • 4.1. Deschidere geologică = loc unde apar, la suprafața pământului, rocile sau mineralele. DEX '09 DEX '98
      sinonime: afloriment
  • 5. lingvistică Lărgimea canalului fonator în timpul articulării unui sunet. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi deschide DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.