9 definiții pentru dioscuri

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

dioscuri smp [At: N. TEST. (1648), 172r/32 / P: di-o~ / V: (îvr) ~cori / E: fr Dioscures] (Mit) 1-2 (Supranumele lui) Castor și Pollux. 3 (Pex) Nume dat unor prieteni uniți printr-o legătură puternică și simbolică.

DIOSCURI s.m.pl. (Mit.) Supranumele lui Castor și Polux. [< fr. dioscures < gr. dioskouroi – copiii lui Zeus].

DIOSCÚRI s. m. pl. (mit.) supranumele a două divinități străvechi (Castor și Polux), frați gemeni, patroni ai tineretului și ai exercițiilor fizice. (< fr. dioscures)

Dioscuri m. pl. Mit. nume dat celor doi frați gemeni, Castor și Polux, fii lui jupiter.

castor [At: GOLESCU, Î. 51 / A și: (înv) ~tor / Pl: ~i / E: fr, lat castor] 1 sm (Zlg) Mamifer rozător semiacvatic, lung de circa 85 cm, cu labele din spate palmate și cu coada lățită, care trăiește în colonii clădindu-și cu măiestrie cuibul pe malul apelor Si: biber (Castor canadensis). 2 sn Blana castorului (1). 3 sn Îmbrăcăminte confecționată din castor (2). 4 sn Postav făcut din părul de castor (1) amestecat cu lână Si: (iuz) castorină. 5 sa[1] Îmbrăcăminte confecționată din castor (4).

  1. Probabil si Ladislau Strifler

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Dioscuri, se numeau cei doi frați, Castor și Pollux, fiii lui Zeus (Dios), născuți din unirea acestuia cu Leda. Ei le aveau drept surori pe Helena și pe Clytaemnestra. Cum Leda era însă soția muritorului Tyndareus, regele Lacedaemonului, copiii ei purtau și numele de tindarizi. Pentru că Leda se împreunase în aceeași noapte și cu Zeus – care luase înfățișarea unei lebede – și cu bărbatul ei, cele două perechi de gemeni care au ieșit din ouăle născute de ea au fost atribuite atît lui Zeus, cît și lui Tyndareus, în felul următor: Helena și Pollux – născuți cu Zeus, iar Castor și Clytaemnestra – cu Tyndareus. Cei doi frați, Castor și Pollux, unul muritor iar celălalt părtaș la nemurire datorită părintelui lui divin, erau simbolul vitejiei și al dragostei frățești. Au participat amîndoi la vînătoarea mistrețului din Calydon (v. și Meleager), la expediția argonauților, au organizat ei înșiși o expediție împotriva Atticii ca s-o elibereze pe sora lor Helena, răpită de către Theseus, au luptat alături de Iason în Iolcus etc. Într-o bună zi însă Castor e ucis într-o luptă pe care cei doi o dădeau – ca de obicei luptînd alături – împotriva lui Idas și a lui Lynceus. Rănit și el, Pollux e învăluit într-un nor de către Zeus și ridicat la ceruri. El nu vrea însă să se bucure de nemurirea pe care i-o oferă tatăl său, dacă fratele lui trebuie să rămînă printre cei morți, în Infern. Împlinindu-i ruga, Zeus îi împarte nemurirea cu Castor. În felul acesta cei doi frați rămîn și după moarte nedespărțiți, petrecînd alături, o zi din două, printre zeii nemuritori. După o altă legendă, Castor și Pollux au fost transformați după moarte de Zeus într-o constelație, a Gemenilor.

DIOSCURI (în mitologia greacă), nume dat fraților Castor și Pollux. Frecvent reprezentați în sculptura romană, în pictura vaselor grecești, pe monezi. Sub alte forme, D. apar în arta medievală și barocă germană.

CASTOR și POLLUX (numiți și DIOSCURI) (în mitologia greacă), frați gemeni, fii lui Zeus și ai Ledei. Semizei, dispuneau alternativ de nemurire. După moarte, au fost transformați în planete și așezați în zodiac sub numele de Gemenii. Simbol al dragostei frățești și al prieteniei desăvârșite.

Intrare: dioscuri
substantiv masculin (M97)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • dioscuri
  • dioscurii
genitiv-dativ singular
plural
  • dioscuri
  • dioscurilor
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M97)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • dioscori
  • dioscorii
genitiv-dativ singular
plural
  • dioscori
  • dioscorilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dioscuri, dioscurisubstantiv masculin plural

  • 1. mitologie Supranumele lui Castor și Polux. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.