14 definiții pentru factură (structură, constituție)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FACTU1, facturi, s. f. Structură, constituție (intelectuală, psihică, morală etc.). ♦ Caracter, aspect exterior, specific al unei opere de artă plastică. ♦ Ansamblul mijloacelor de expresie care determină specificul unei opere literare sau muzicale. – Din fr. facture, lat. factura.

FACTU1, facturi, s. f. Structură, constituție (intelectuală, psihică, morală etc.). ♦ Caracter, aspect exterior, specific al unei opere de artă plastică. ♦ Ansamblul mijloacelor de expresie care determină specificul unei opere literare sau muzicale. – Din fr. facture, lat. factura.

factu1 sf [At: VLAHUȚĂ, ap. CADE / Pl: ~ri / E: fr facture, lat factura] 1 Aspect specific al unui lucru Si: caracter. 2 Constituție (morală, intelectuală etc.). 3 Ansamblu al mijloacelor de expresie ce determină specificul unei opere (artistice sau literare).

factúră1 s.f. 1 Fel particular în care este făcut un lucru, aspect specific al unui lucru. 2 Structură, constituție intelectuală, psihică, morală etc. 3 Caracter, aspect exterior al unei opere de artă. ♦ Manieră în care se execută o astfel de operă. ♦ Totalitatea mijloacelor de expresie care determină specificul unei opere literare, muzicale, plastice etc. • pl. -i. / <fr. facture, lat. factūra, -ae, it. fattura, germ. Faktur, Faktura.

FACTU1, facturi, s. f. Structură, constituție (intelectuală, psihică, morală etc.). Identitatea de limbă și de factură psihică manifestată în cultură a existat și înainte de 1918 sau de 1859 la romîni. IORDAN, L. R. 11. ♦ Modul în care este executată o operă de artă. [Pictorul] Henția are meritul de a fi făcut o sumă de schițe de o bună factură artistică. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 386, 1/5.

FACTU1 s.f. Fel particular în care este făcut un lucru; structură, constituție (psihică, morală etc.). ♦ Felul în care este alcătuită o operă artistică. [< fr. facture, cf. lat. factura – fel de a face ceva].

FACTU1 s. f. 1. fel particular în care este făcut un lucru; structură, constituție (psihică, morală etc.) 2. felul în care este alcătuită o operă artistică. (< fr. facture, lat. factura)

FACTU1 ~i f. 1) Mod de organizare a elementelor sau a părților constituente ale unui ansamblu; constituție; structură; component; compoziție. 2) Caracter specific al unei opere de artă. /<fr. facture, lat. factura

factură f. 1. notă detailată de mărfurile vândute și de prețurile lor; 2. modul cum se execută o operă de artă: muzică de o bună factură.

*factúră f., pl. ĭ (fr. facture, d. facteur, factor, după lat. factura. V. făptură). Com. Notă detaliată de mărfurile vîndute și de prețurile lor. Formă, execuțiune, făptură: versurĭ, muzică de o bună factură.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

factu s. f., g.-d. art. facturii; pl. facturi

factu s. f., g.-d. art. facturii; pl. facturi

factu s. f., g.-d. art. facturii; pl. facturi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FACTU s. 1. caracter, fel, gen, natură. (Compoziție de o ~ aparte.) 2. v. conformație.

FACTU s. 1. caracter, fel, gen, natură. (Compoziție de o ~ aparte.) 2. conformație, constituție, fizic, natură, structură, (înv.) temperament. (Ființă cu o ~ delicată sau robustă.)

Intrare: factură (structură, constituție)
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • factu
  • factura
plural
  • facturi
  • facturile
genitiv-dativ singular
  • facturi
  • facturii
plural
  • facturi
  • facturilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

factu, facturisubstantiv feminin

  • 1. Structură, constituție (intelectuală, psihică, morală etc.). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Identitatea de limbă și de factură psihică manifestată în cultură a existat și înainte de 1918 sau de 1859 la romîni. IORDAN, L. R. 11. DLRLC
    • 1.1. Caracter, aspect exterior, specific al unei opere de artă plastică. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote [Pictorul] Henția are meritul de a fi făcut o sumă de schițe de o bună factură artistică. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 386, 1/5. DLRLC
    • 1.2. Ansamblul mijloacelor de expresie care determină specificul unei opere literare sau muzicale. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.