16 definiții pentru faliment

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FALIMENT, falimente, s. n. Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice, stabilită prin hotărâre judecătorească; fig. ruină, eșec total. ◊ Expr. A da faliment = a) a nu-și mai putea face plățile (în calitate de comerciant, industriaș etc.); b) a da greș, a nu reuși într-o acțiune; a se prăbuși. – Din germ. Falliment, it. fallimento.

faliment sn [At: MARCOVICI, D. 238/6 / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: ger Falliment, it fallimento] 1 Situație de insolvabilitate în care se află un comerciant, un industriaș etc., declarată de o instanță judiciară. 2 (Fig) Eșec total. 3 (Ecn; îe) A da ~ A nu mai putea face plăți. 4 (Fig; îae) A nu reuși într-o acțiune.

*FALIMENT (pl. -te) sn. Starea unui negustor care a încetat plățile, recunoscută și declarată de un tribunal de comerț: a da ~; a declara în stare de ~ [it.].

FALIMENT, falimente, s. n. Situație de insolvabilitate în care se află un comerciant, un industriaș etc., declarată de o instanță judiciară; fig. ruină, eșec total. ◊ Expr. A da faliment = a) a nu-și mai putea face plățile (în calitate de comerciant, industriaș etc.); b) a da greș, a nu reuși într-o acțiune; a se prăbuși. – Din germ. Falliment, it. fallimento.

FALIMENT, falimente, s. n. 1. (În economia capitalistă) Declarare judiciară a unui comerciant sau bancher (persoană fizică sau juridică) ca fiind în stare de insolvabilitate; bancrută. «Naționalizarea» laburistă n-a făcut decît să-i salveze de la faliment pe posesorii minelor și societăților de căi ferate. CONTEMPORANUL, S. II, 1950, nr. 184, 2/l. Falimentul... S-au tras obloanele, s-au lipit sigiliile, iar ceva mai tîrziu, un camion hodorogit i-a ridicat marfa. SAHIA, N. 91. ◊ Expr. A da faliment = a ajunge în stare de insolvabilitate, a nu-și mai putea face plățile; fig. a da greș, a nu reuși, a se prăbuși. A declara în stare de faliment = a declara pe cale judiciară că un comerciant sau un bancher este în stare de insolvabilitate. 2. Fig. Ruină, eșec total. Lupta perseverentă a forțelor comunismului avînd în frunte Uniunea Sovietică, împotriva forțelor reacțiunii, va duce la falimentul definitiv al imperialismului și la triumful comunismului. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 2/5.

FALIMENT s.n. Situație de insolvabilitate a unui comerciant, a unui bancher (sau a unei întreprinderi comerciale, industriale etc.), recunoscută și declarată de o instanță judecătorească; bancrută; (fig.) ruină, eșec total. ◊ A da faliment = a ajunge în stare de faliment; (fig.) a nu izbuti într-o acțiune. [Pl. -te, -turi. / cf. germ. Falliment, it. fallimento].

FALIMENT s. n. 1. stare de insolvabilitate a unui comerciant sau bancher, a unei întreprinderi etc., recunoscută și declarată de o instanță judecătorească; bancrută. 2. (fig.) ruină, eșec total. ♦ a da ~ = a nu izbuti într-o acțiune. (< it. fallimento, germ. Falliment)

FALIMENT ~e n. 1) Situație de insolvabilitate a unui om de afaceri, constatată de o instanță judecătorească. 2) Stare a unui debitor care nu-și poate plăti datoriile sau nu-și poate respecta angajamentele. 3) Eșec complet; nereușită totală; fiasco; crah. /<germ. Falliment, it. fallimento

faliment n. starea unui comerciant care încetează plățile.

*falimént n., pl. e (it. fallimento, d. fallire, lat. fállere, a înșela. V. fals, falibil). Bancrută, starea unuĭ negustor care nu maĭ poate plăti: a da faliment.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

faliment s. n., pl. falimente

faliment s. n., pl. falimente

faliment s. n., pl. falimente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FALIMENT s. (FIN.) bancrută, crah, (înv. și reg.) selamet, (înv.) mofluz, mofluzenie, mofluzie, mofluzlâc, (înv., în Transilv.) cridă. (~ al unei mari întreprinderi.)

FALIMENT s. (FIN.) bancrută, crah, (înv. și reg.) selamet, (înv.) mofluz, mofluzenie, mofluzie, mofluzlîc, (înv., în Transilv.) cridă. (~ al unei mari întreprinderi capitaliste.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

faliment (falimente), s. n. – Situație de insolvabilitate declarată de o instanță judiciară, bancrută. – Mr. falimentu. It. falimento, în parte prin intermediul ngr. φαλλιμέντο, sau al germ. Falliment, cf. bg. faliment.Der. falimenta, vb. (a da faliment); falimentar, adj. (în faliment); falit, s. m. (persoană care a dat faliment), din it. fallito.

Intrare: faliment
faliment1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • faliment
  • falimentul
  • falimentu‑
plural
  • falimente
  • falimentele
genitiv-dativ singular
  • faliment
  • falimentului
plural
  • falimente
  • falimentelor
vocativ singular
plural
faliment2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • faliment
  • falimentul
  • falimentu‑
plural
  • falimenturi
  • falimenturile
genitiv-dativ singular
  • faliment
  • falimentului
plural
  • falimenturi
  • falimenturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

faliment, falimentesubstantiv neutru

  • 1. Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice, stabilită prin hotărâre judecătorească. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: bancrută
    • format_quote «Naționalizarea» laburistă n-a făcut decît să-i salveze de la faliment pe posesorii minelor și societăților de căi ferate. CONTEMPORANUL, S. II, 1950, nr. 184, 2/l. DLRLC
    • format_quote Falimentul... S-au tras obloanele, s-au lipit sigiliile, iar ceva mai tîrziu, un camion hodorogit i-a ridicat marfa. SAHIA, N. 91. DLRLC
    • 1.1. figurat Eșec total. DEX '09 DLRLC DN NODEX
      • format_quote Lupta perseverentă a forțelor comunismului avînd în frunte Uniunea Sovietică, împotriva forțelor reacțiunii, va duce la falimentul definitiv al imperialismului și la triumful comunismului. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 2/5. DLRLC
    • chat_bubble A da faliment = nu-și mai putea face plățile (în calitate de comerciant, industriaș etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • chat_bubble A da faliment = a da greș, a nu reuși într-o acțiune; a se prăbuși. DEX '09 DLRLC DN
    • chat_bubble A declara în stare de faliment = a declara pe cale judiciară că un comerciant sau un bancher este în stare de insolvabilitate. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.