15 definiții pentru ficțiune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FICȚIUNE, ficțiuni, s. f. Reprezentare produsă de imaginația cuiva și care nu corespunde realității sau nu are corespondent în realitate; plăsmuire a imaginației; născocire. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. fiction, lat. fictio, -onis.

FICȚIUNE, ficțiuni, s. f. Reprezentare produsă de imaginația cuiva și care nu corespunde realității sau nu are corespondent în realitate; plăsmuire a imaginației; născocire. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. fiction, lat. fictio, -onis.

ficțiune sf [At: DEX / P: ~ți-u~ / Pl: ~ni / E: fr fiction, lat fictio, -onis] 1 Reprezentare produsă de imaginația cuiva și care nu corespunde realității sau nu are corespondent în realitate. 2 (Șîs operă de ~) Creație literară (în proză) sau cinematografică care reprezintă un univers artistic imaginat de autor și care nu are referințe în realitate. 3 Născocire.

FICȚIUNE, ficțiuni, s. f. 1. Reprezentare falsă produsă de imaginația cuiva (obișnuită în creațiile literare) și care nu corespunde realității; născocire, plăsmuire a imaginației. Cu ficțiunile pe care le ceteam întărîtam și mai mult suferința mea. GALACTION, O. I 101. Am avut totdeauna deosebită aplecare pentru ficțiuni. ANGHEL, PR. 175. 2. (Jur.) Procedeu prin care legea presupune existența unui fapt (fără ca acesta să existe) pentru a face din el fundamentul unui drept. – Pronunțat: -ți-u-.

FICȚIUNE s.f. Născocire, creație a imaginației; reprezentare falsă produsă de imaginația cuiva. [Pron. -ți-u-. / cf. fr. fiction, lat. fictio].

FICȚIUNE s. f. 1. închipuire, creație a imaginației; reprezentare falsă produsă de imaginația cuiva. 2. latură specifică a creației artistice, calitatea acesteia de a sugera întâmplări adevărate. (< fr. fiction, lat. fictio)

FICȚIUNE ~i f. Reprezentare imaginară a realității înconjurătoare. [Art. ficțiunea; G.-D. ficțiunii] /<fr. fiction, lat. fictio, ~onis

ficțiune f. plăsmuire: ficțiunile poeziei.

*ficțiúne f. (lat. fictio, -ónis). Închipuire. Lucru închipuit.

știință-ficțiune s. f., adj. (Film, scriere) Care are caracter științifico-fantastic ◊ „Am cunoscut și strămoșii italieni ai filmelor de aventuri, ai filmelor de știință-ficțiune, ai comediei briante și absurde.” Cont. 4 VII 69 p. 5. ◊ „Editura Calmann-Levi, în cadrul scrierilor știință-ficțiune, a tipărit volumul [...]” I.B. 2 XII 74 p. 7 (din știință + ficțiune, după engl., fr. science-fiction; PR 1950)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ficțiune (desp. -ți-u-) s. f., g.-d. art. ficțiunii; pl. ficțiuni

ficțiune (-ți-u-) s. f., g.-d. art. ficțiunii; pl. ficțiuni

ficțiune s. f. (sil. -ți-u-), g.-d. art. ficțiunii; pl. ficțiuni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FICȚIUNE s. fantezie, imaginație, invenție, închipuire, născocire, plăsmuire scorneală, scornire. (Produs al ~.)

Intrare: ficțiune
ficțiune substantiv feminin
 • silabație: fic-ți-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ficțiune
 • ficțiunea
plural
 • ficțiuni
 • ficțiunile
genitiv-dativ singular
 • ficțiuni
 • ficțiunii
plural
 • ficțiuni
 • ficțiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ficțiune, ficțiunisubstantiv feminin

 • 1. Reprezentare produsă de imaginația cuiva și care nu corespunde realității sau nu are corespondent în realitate; plăsmuire a imaginației. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Cu ficțiunile pe care le ceteam întărîtam și mai mult suferința mea. GALACTION, O. I 101. DLRLC
  • format_quote Am avut totdeauna deosebită aplecare pentru ficțiuni. ANGHEL, PR. 175. DLRLC
 • 2. Latură specifică a creației artistice, calitatea acesteia de a sugera întâmplări adevărate. MDN '00
 • 3. științe juridice Procedeu prin care legea presupune existența unui fapt (fără ca acesta să existe) pentru a face din el fundamentul unui drept. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.