15 definiții pentru făcut (adj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FĂCUT2, -Ă, făcuți, -te, adj. 1. (Despre băuturi) Falsificat, dres. 2. (În expr.) Parcă-i (un) lucru făcut (sau substantivat, un făcut), se spune pentru a exprima surprinderea că un lucru se întâmplă contrar așteptărilor. 3. (Fam.) Beat. – V. face.

FĂCUT2, -Ă, făcuți, -te, adj. 1. (Despre băuturi) Falsificat, dres. 2. (În expr.) Parcă-i (un) lucru făcut (sau substantivat, un făcut), se spune pentru a exprima surprinderea că un lucru se întâmplă contrar așteptărilor. 3. (Fam.) Beat. – V. face.

făcut2, ~ă [At: BIBLIA (1688), 618 / Pl: ~uți, ~e / E: face] 1 a Creat2 (1). 2 a Confecționat2. 3 a Fabricat2 (1). 4 a Construit (1). 5 a Inventat2. 6 a Compus2 (1). 7 a Executat2. 8 a Redactat2. 9 a Structurat2. 10 a Adus la îndeplinire. 11 a (Îe) Zis și ~ Se spune despre o acțiune îndeplinită fără întârziere (la ordinul sau dorința cuiva). 12 a(Îe) A rămâne bun ~ A fi considerat în forma definitivă, asupra căreia nimeni nu mai intervine. 13 a (D. o hotărâre comună; îae) A fi irevocabil. 14 a (D. oameni; îla) Bine ~ Voinic. 15 a (D. oameni; îla) Cu corpul bine proporționat. 16 a Provocat2. 17 a Produs2. 18 a (D. o meserie) Practicat2. 19 a (D. obiecte de studiu) Studiat2. 20 a (D. forme de învățământ) Urmat2. 21 a (D. festivități, servicii religioase etc.) Care are loc. 22 a (D. festivități, servicii religioase etc.) Organizat2. 23 a (D. perioade de timp) Petrecut2. 24 a Instituit2. 25 a Numit2. 26 a (Pfm) Ales prin vot. 27 a Întemeiat2. 28 a Născut2. 29 a (Urmat de pp „cu” și numele partenerului) Conceput2 (1). 30 a (Urmat de un infinitiv sau de pp „să”, „pentru”, înv „spre”) Predestinat2. 31 a Fătat2. 32 a Ouat2. 33 a Determinat să... 34 a Convins să... 35 a Obligat să... 36 a Care a primit o formă oarecare. 37 a (D. ochi, buze, față) Fardat2. 38 a (D. păr) Coafat2 (2). 39 a (Asr; d. un obiect de îmbrăcăminte; îla) ~ (de) gata Confecționat în serie, pe mărimi. 40 a (D. cărțile de joc) Amestecate și împărțite jucătorilor. 41 a (D. pat) Aranjat1 (1). 42 a (D. masă) Pregătită cu cele necesare mâncării. 43 a (D. un obiect de încălțăminte) Curățat și cremuit[1]. 44 a (D. unghii) Cu manichiura efectuată. 45 a (Reg; îla) ~ gata Pregătit. 46 a (D. mâncăruri) Gătit2. 47 a (D. foc) Aprins2. 48 (D. foc) Întețit2. 49 a (D. bani) Câștigat2. 50 a (D. bani) Economisit2. 51 a (D. roluri) Interpretat2. 52 a Transformat2. 53 a (D. oameni) Matur. 54 a (D. oameni) Care a dobândit un statut social. 55 a (D. plante) Ajuns la maturitate. 56 a (D. grâne sau fructe) Copt2 (6). 57 a (D. alimente supuse unui proces de preparare) Care a devenit bun de mâncat. 58 (D. băuturi) Falsificat2. 59-60 sn, a (Șîs lucru ~) Farmec (2). 61-62 sn, a (Îe) Parcă-i (un) lucru ~ (sau un ~) Se spune pentru a exprima surprinderea că un lucru se întâmplă (constant) contrar așteptărilor, ca și cum ar interveni o forță supranaturală. 63-64 sn, a (Îae) Se spune pentru a exprima surprinderea în fața unei coincidențe prea mari, a recurenței unor evenimente sau reacții, ca și cum ar interveni o forță supranaturală. 65 a (Asr; d. gesturi, cuvinte etc.) Nefiresc. 66 a Beat1 (1). 67 a (Mar; îs) Drum ~ Drum pavat. 68 smf (Înv; nob) Ființă (18). 69 sfp (Înv; îs) ~e de mână Idoli. 70 sn (Trs) Făină de porumb înmuiată în apă, folosită ca hrană pentru puii de găină.

  1. cremuit nu este definit în niciun dicționar. — Ladislau Strifler

FĂCUT2, -Ă, făcuți, -te, adj. 1. (Peiorativ, despre băuturi) Falsificat, dres. De vinul făcut te doare capul. 2. (În superstiții, în expr.) Lucru făcut sau boscoană făcută = farmec, vrajă. Parcă-i (un) lucru făcut = parcă-i făcătură, lucru vrăjit. Pare că era un lucru făcut: Acel cineva care lua merele își bătea joc și de împăratul și de toți paznicii lui. ISPIRESCU, L. 73. 3. (Familiar) Beat, afumat, cherchelit.

FĂCUT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A FACE.Bine ~ (la trup) cu o constituție robustă. 2) (despre băuturi) Care este amestecat cu ceva străin; falsificat. 3) fam. Care este ușor amețit de băutură; cherchelit. /v. a face

2) făcut, -ă adj. Creat, fabricat, construit: lucru făcut de mîna omuluĭ. Om bine făcut, om robust. Lucru făcut, vrajă, farmece: par’că e un lucru făcut! V. făcut 1.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FĂCUT adj. afectat, artificial, bombastic, căutat, convențional, declamator, emfatic, fals, grandilocvent, manierat, nefiresc, nenatural, pompos, pretențios, retoric, (fig.) prețios, sunător, umflat. (Stil, limbaj ~.)

FĂCUT adj. v. amețit, băut, beat, cherchelit, contrafăcut, falsificat, îmbătat, turmentat.

făcut adj. v. AMEȚIT. BĂUT. BEAT. CHERCHELIT. CONTRAFĂCUT. FALSIFICAT. ÎMBĂTAT. TURMENTAT.

FĂCUT adj. afectat, artificial, bombastic, căutat, convențional, declamator, emfatic, fals, grandilocvent, manierat, nefiresc, nenatural, pompos, pretențios, retoric, (fig.) prețios, sunător, umflat. (Stil, limbaj ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

A fi (sau a ajunge) la aman – Aman e un cuvînt turcesc, o exclamație care echivalează cu: „Îndurare! Iertare!”, folosită de turci îndeosebi cînd erau siliți să se predea într-o bătălie, sau cînd implorau grația de a li se cruța viața. Din vremea acelor lupte a rămas în limba noastră expresia „a ajunge la aman”, sau „a fi la aman”, spre a desemna o situație în care te afli la mare strimtoare, la mare nevoie. Exemple: „Hodja, fără milă la strigăt de aman / Rostea cu glas fanatic versete din coran” (Alecsandri). – „Filosof de-aș fi – simțirea-mi ar fi veșnic la aman” (Eminescu). IST.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

făcut, -ă, făcuți, -te adj. beat

a fi (prost) făcut grămadă expr. (iron.) a fi prost / nerod.

făcut cingo expr. (adol.) v. făcut.

nițeluș făcut expr. (glum.) amețit de băutură.

prost ca noaptea / de dă în gropi / făcut grămadă expr. (d. oameni) cretin, imbecil, tembel.

Intrare: făcut (adj.)
făcut1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • făcut
  • făcutul
  • făcutu‑
  • făcu
  • făcuta
plural
  • făcuți
  • făcuții
  • făcute
  • făcutele
genitiv-dativ singular
  • făcut
  • făcutului
  • făcute
  • făcutei
plural
  • făcuți
  • făcuților
  • făcute
  • făcutelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

făcut, făcuadjectiv

  • 1. (Despre băuturi) Care este amestecat cu ceva străin. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote De vinul făcut te doare capul. DLRLC
  • 2. familiar Care este ușor amețit de băutură. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • chat_bubble Parcă-i (un) lucru făcut (sau substantivat, un făcut), se spune pentru a exprima surprinderea că un lucru se întâmplă contrar așteptărilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Pare că era un lucru făcut: Acel cineva care lua merele își bătea joc și de împăratul și de toți paznicii lui. ISPIRESCU, L. 73. DLRLC
  • chat_bubble Lucru făcut sau boscoană făcută = farmec, vrajă. DLRLC
  • chat_bubble Bine făcut (la trup) = cu o constituție robustă. NODEX
etimologie:
  • vezi face DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.