16 definiții pentru gheretă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHERETĂ, gherete, s. f. 1. Construcție mică (de lemn) în care se poate adăposti o santinelă, un paznic etc. 2. Construcție mică, cu o singură încăpere, făcută din materiale ușoare, în care se vând alimente, ziare etc.; chioșc, tonetă. – Din fr. guérite.

GHERETĂ, gherete, s. f. 1. Construcție mică (de lemn) în care se poate adăposti o santinelă, un paznic etc. 2. Construcție mică, cu o singură încăpere, făcută din materiale ușoare, în care se vând alimente, ziare etc.; chioșc, tonetă. – Din fr. guérite.

ghere sf [At: D. ZAMFIRESCU, R. 126 / V: (pop) ghir~ / Pl: ~te / E: fr guérite] 1 Încăpere mică, în general din lemn, în care stă santinela Cf șilboc . 2 Chioșc. 3 Baracă de bâlci. 4 Colibă la strungă, în care se adăpostesc mulgătorii. corectat(ă)

GHERETĂ, gherete, s. f. 1. Construcție mică (mai ales de lemn) în care se poate adăposti o santinelă sau un paznic, în care stă conducătorul unei locomotive etc. Am venit cu Anton dis-de-dimineață și trecem pe la sentinelele care au gherete sus, pe zid, stăpînind curtea închisorii. SADOVEANU, O. VI 284. În dreptul vămii, lîngă ghereta care da o iluzie de umbră, un grănicer la post pirotea în picioare, rezemat de armă. BART, E. 19. 2. Chioșc (în care se vînd alimente, ziare etc.).

GHERE s.f. 1. Adăpost mic (construit de obicei din lemn) al unei santinele sau al unui paznic. 2. Chioșc de alimente, de ziare etc. [< fr. guérite].

GHERE s. f. 1. adăpost mic (din lemn) al unei sentinele sau al unui paznic. 2. chioșc de alimente, de ziare etc. (< fr. guérite)

GHERETĂ ~e f. 1) Construcție mică din scânduri, care servește drept adăpost pentru un paznic sau pentru o santinelă. 2) Construcție mică (pe stradă, în gări etc.), prevăzută cu o fereastră prin care se vinde marfa (reviste, țigări etc.); chioșc. /<fr. guérite

gheretă f. mică încăpere unde stă sentinela (= fr. guérite).

*gherítă f., pl. e (fr. guérite, d. guérir, a apăra, a vindeca. V. garez). Mică baracă în care încape un om în picĭoare și care servește de adăpost santinelelor. – Fals gheretă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ghere s. f., g.-d. art. gheretei; pl. gherete

ghere s. f., g.-d. art. gheretei; pl. gherete

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GHERE s. chioșc, tonetă. (O ~ de pîine.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

gheretă (gherete), s. f.1. Construcție mică în care se poate adăposti un paznic. – 2. Chioșc, tonetă. – Var. (rar) gherită. Fr. guérite.

Intrare: gheretă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ghere
  • ghereta
plural
  • gherete
  • gheretele
genitiv-dativ singular
  • gherete
  • gheretei
plural
  • gherete
  • gheretelor
vocativ singular
plural
ghiretă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ghere, gheretesubstantiv feminin

  • 1. Construcție mică (de lemn) în care se poate adăposti o santinelă, un paznic etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Am venit cu Anton dis-de-dimineață și trecem pe la sentinelele care au gherete sus, pe zid, stăpînind curtea închisorii. SADOVEANU, O. VI 284. DLRLC
    • format_quote În dreptul vămii, lîngă ghereta care da o iluzie de umbră, un grănicer la post pirotea în picioare, rezemat de armă. BART, E. 19. DLRLC
  • 2. Construcție mică, cu o singură încăpere, făcută din materiale ușoare, în care se vând alimente, ziare etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.