14 definiții pentru grafie (subst.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRAFIE, grafii, s. f. Mod de redare în scris a cuvintelor; scriere. ♦ Fel specific de a scrie al cuiva; scris1. ♦ Linie specifică a unui desen, care caracterizează pe autorul lui. – Din fr. graphie.

GRAFIE, grafii, s. f. Mod de redare în scris a cuvintelor; scriere. ♦ Fel specific de a scrie al cuiva; scris1. ♦ Linie specifică a unui desen, care caracterizează pe autorul lui. – Din fr. graphie.

grafie1 sf [At: CONTEMP., S. II, 1949, nr. 164, 4/7 / Pl: ~ii / E: fr graphie] 1 Mod de redare în scris a cuvintelor Si: scriere. 2 Fel specific de a scrie al cuiva Si: scris1. 3 Linie specifică a unui desen, care caracterizează pe autorul lui.

GRAFIE, grafii, s. f. 1. Redare în scris a cuvintelor; scriere. 2. Felul în care e scris un cuvînt sau un text; caracterul executării literelor în scris; scris. Grafia [manuscrisului] se aseamănă în mod simțitor cu grafia scrisorii de demisie a poetului. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 4/7.

GRAFIE s.f. 1. Scriere (a cuvintelor). ♦ Mod de a scrie un cuvînt, un text; scris. 2. (Arte) Totalitatea trăsăturilor care caracterizează linia unui desenator. // Element secund de compunere savantă cu semnificația „scriere”, „desen”, „descriere”, „studiu”, „scris”. [Gen. -iei: / < fr. graphie, it. grafia, cf. gr. graphe – arta de a scrie].

GRAFIE1 s. f. 1. mod de a scrie un cuvânt, un text; scriere. ◊ scris (al cuiva). 2. linia caracteristică a unui desen sau desenator. (< fr. graphie)

GRAFIE ~i f. 1) Sistem de semne grafice; scriere; scris. 2) Mod de scriere a unui cuvânt sau text. /<fr. graphie

*grafíe f. (d. vgr. grápho, scriŭ). Cuv. care se combină cu alte cuvinte ca să arate numele unor științe, ca: geo-grafie, etnografie. (V. logie). Scriere, alfabet.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

grafie s. f., art. grafia, g.-d. art. grafiei; pl. grafii, art. grafiile (desp. -fi-i-)

grafie s. f., art. grafia, g.-d. art. grafiei; pl. grafii, art. grafiile

grafie s. f., art. grafia, g.-d. art. grafiei; pl. grafii, art. grafiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GRAFIE s. scriere, scris, (rar) scriitură. (I-a recunoscut ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

GRAFIE s. f. (< fr. graphie, it. grafia, cf. gr. graphe „arta de a scrie”): scriere sau scris; felul în care este scris un cuvânt sau un text. ◊ ~ dublă: notare diferită a aceluiași fonem în aceeași epocă (în același text sau în texte diferite), datorită unor cauze diverse. Astfel, în textele vechi românești existau multe g. duble fie din cauza contradicției dintre tradiția grafică și evoluția limbii (g. den și din), fie datorită caracterului complex al unui sunet greu de notat (g. bunră și bură din textele rotacizante), fie coexistenței a două sunete în graiul aceleiași persoane, fie influenței exercitate de g. unor cuvinte slave asemănătoare, fie copiștilor, în vorbirea cărora existau fonetisme deosebite de cele din original etc. ◊ ~ hipercorectă: g. greșită, pe baza unei pronunțări greșite a unui cuvânt, produsă din teama de a nu greși, ca de exemplu piftea, în loc de chiftea; poplen, în loc de poplin etc.

Intrare: grafie (subst.)
grafie1 (s.f.) substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • grafie
  • grafia
plural
  • grafii
  • grafiile
genitiv-dativ singular
  • grafii
  • grafiei
plural
  • grafii
  • grafiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

grafie, grafiisubstantiv feminin

  • 1. Mod de redare în scris a cuvintelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Fel specific de a scrie al cuiva; scris (1.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: scris
      • format_quote Grafia [manuscrisului] se aseamănă în mod simțitor cu grafia scrisorii de demisie a poetului. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 4/7. DLRLC
    • 1.2. Linie specifică a unui desen, care caracterizează pe autorul lui. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.