12 definiții pentru grog

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GROG, (2) groguri, s. n. 1. Băutură preparată din rom, coniac sau rachiu amestecat cu apă fierbinte îndulcită și cu lămâie. 2. Porție dintr-o astfel de băutură. – Din fr., engl. grog.

grog sn [At: DA / Pl: ~uri / E: eg grog] Băutură preparată din rom, coniac sau rachiu amestecat cu apă fierbinte, îndulcită, la care se adaugă lămâie.

GROG, groguri, s. n. Băutură preparată din rom, coniac sau rachiu amestecat cu apă fierbinte îndulcită și cu lămâie. – Din fr., engl. grog.

GROG s. n. Băutură făcută din rom, coniac sau rachiu amestecat cu apă fierbinte îndulcită cu zahăr și care se servește caldă.

GROG s.n. Băutură făcută din rom, coniac sau rachiu, apă fierbinte, zahăr și lămîie. [< engl., fr. grog].

GROG s. n. băutură reconfortantă din rom, brandy sau whisky, apă fierbinte, zahăr și lămâie, care se servește caldă. (< engl., fr. grog)

GROG ~uri n. Băutură alcoolică constând dintr-un amestec de rom, coniac sau rachiu și apă fierbinte îndulcită. /<fr., engl. grog

*grog n., pl. urĭ (fr. grog, d. engl. grog, cuv. care era supranumele amiraluluĭ Vernon din marina engleză pe la 1740. Acest amiral, ca să reprime abuzu rachiuluĭ dintre soldațiĭ luĭ, a inventat această băutură. Fiind-că el purta obișnuit o tunică de grogram [d. fr. gros grain, stofă de păr de cămilă, camelot, cu bobițe marĭ. V. gogrea], soldațiĭ l-aŭ supranumit old grog [bătrînu grog], care nume a trecut apoĭ asupra băuturiĭ inventate de el). O băutură compusă din rom orĭ coñac, apă caldă orĭ rece, zahăr și lămîĭe și obișnuită mult în nordu Angliiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

grog s. n., (porții) pl. groguri

grog s. n., (porții) pl. groguri

grog s. n., pl. groguri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

grog (groguri), s. n. – Punci, băutură. Engl. grog. Sec. XIX.

Intrare: grog
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • grog
  • grogul
  • grogu‑
plural
  • groguri
  • grogurile
genitiv-dativ singular
  • grog
  • grogului
plural
  • groguri
  • grogurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

grog, grogurisubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Băutură preparată din rom, coniac sau rachiu amestecat cu apă fierbinte îndulcită și cu lămâie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Porție dintr-o astfel de băutură. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.