21 de definiții pentru independent

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INDEPENDENT, -Ă, independenți, -te, adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucură de independență, liber2, autonom. ◊ Loc. prep. Independent de... = fără a ține seamă de..., indiferent de... 2. (Despre oameni și manifestările lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu inițiativă personală. – Din fr. indépendant.

INDEPENDENT, -Ă, independenți, -te, adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucură de independență, liber2, autonom. ◊ Loc. prep. Independent de... = fără a ține seamă de..., indiferent de... 2. (Despre oameni și manifestările lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu inițiativă personală. – Din fr. indépendant.

independent, ~ă [At: BĂLCESCU, M. V. 9 / V: ~e / Pl: ~nți, ~e / E: fr indépendant, it independente] 1-2 av, a (Într-un mod) care nu depinde de nimeni sau de nimic Si: liber, de-sine-stătător, neatârnat. 3-4 av, a (În mod) autonom. 5-6 sf, a (Îs) Fire (sau natură) ~ă (Persoană) căreia îi place să trăiască fără să țină seama de părerea altora. 7 a Care se bizuie pe propiile sale forțe. 8 a Cu inițiative personale. 9 av Fără relație cu altceva. 10 av (Îlpp) ~ de Fără a ține seama de ...

INDEPENDENT, -Ă, independenți, -te, adj. 1. Care nu depinde, nu atîrnă de cineva sau de ceva; (despre o țară, un popor, un stat, în sens politico-economic) liber, neatîrnat, autonom, nestăpînit și neexploatat de alt stat. Nu există măiestrie artistică independentă de viață. BENIUC, P. 156. Paginile istoriei Moldovei și Valahiei, de vor fi scrise de o mînă tare, nepărtinitoare și independentă, vor fi pline de actele arbitrare ale acestor... despoți. BĂLCESCU, O. I 71. ◊ (Adverbial) Dreptul... de a se cîrmui independent. BĂLCESCU, O. II 13. ◊ Loc. prep. Independent de... = fără a ține seama de... 2. (Despre persoane, caracterul și manifestările lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu inițiative personale. O fire independentă.Caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni. GHICA, S. A. 84.

INDEPENDENT, -Ă adj. 1. Care nu depinde de nimic sau de nimeni; liber, neatîrnat; autonom. 2. Care se bizuie pe propriile sale forțe; cu inițiative personale. [< fr. indépendant].

INDEPENDENT, -Ă I. adj. 1. care nu depinde de cineva sau ceva; liber, neatârnat; autonom. ♦ ~ de = fără a ține seama de... 2. care se bizuie pe propriile sale forțe; cu inițiative personale. II. s. m. pl. (în revoluția burgheză din Anglia) membrii unei grupări politice reprezentând interesele burgheziei și nobilimii mijlocii. (< fr. indépendant)

INDEPENDENT ~tă (~ți, ~te) 1) Care nu este dependent de nimeni sau de nimic; liber de orice dependență; nedependent; autonom; neatârnat. 2) Care nu vrea să se supună nimănui; cu inițiativă personală. /<fr. independant, it. independente

independent a. 1. care nu depinde de nimeni; 2. căruia place independența: caracter independent; 3. care n’are raport sau relațiune cu altceva: aceasta e independent de chestiune.

*independént, -ă adj. (d. dependent; fr. indépendant). Care nu depinde de nimenĭ, liber: România e o țară independentă. Ĭubitor de libertate, care nu se supune altuĭa: caracter independent. Care n’are relațiune cu altu: această chestiune e independentă de aceĭa. Adv. În mod independent, fără relațiune cu: independent de ceĭa ce s’a spus.

Congo n. 1. numele Guineii meridionale pe coasta apuseană a Africei; 2. (sau Zairul), fluviu mare al Africei occidentale, se varsă în Atlantic: 4000 km. Explorat de Livingstone și Stanley; 3. (independent), Stat fundat în Africa în conformitate cu tractatul din Berlin (1885) și al căruia suveran fu regele Leopold al Belgiei: vró 9 mil. loc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

independent adj. m., pl. independenți; f. independentă, pl. independente

independent adj. m., pl. independenți; f. independentă, pl. independente

independent adj. m., pl. independenți; f. sg. independentă, pl. independente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INDEPENDENT adj., adv. 1. adj. liber, neatârnat, suveran, (înv. și pop.) slobod, (înv.) nedependent, volnic. (Stat ~.) 2. adj. v. autocefal. 3. adj., adv. separat. (Dezvoltarea ~ a două limbi înrudite; studiază ~ fenomenele.)

INDEPENDENT adj., adv. 1. adj. liber, neatîrnat, suveran, (înv. și pop.) slobod, (înv.) nedependent, volnic. (Stat ~.) 2. adj. (BIS.) autocefal, neatîrnat. (Biserica ortodoxă română este ~.) 3. adj., adv. separat. (Dezvoltarea ~ a două limbi înrudite; studiază ~ fenomenele.)

VARIABILĂ INDEPENDENTĂ s. (MAT.) argument.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INDEPENDENT, -Ă adj. (< fr. indépendant): în sintagmele formă pronominală independentă, formă verbală independentă, interjecție independentă, morfem independent, parte de propoziție independentă și propoziție independentă (v.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INDEPENDÉNT, -Ă (< fr.) adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; care se bucură de independență (1); liber (1), autonom. ◊ Loc. Independent de... = fără a ține seama de... 2. (Adj.) (Despre oameni) Care se bizuie pe forțele proprii, care are inițiativă personală. 3. (MAT.; FIZ.; despre mărimi) A cărei valoare nu depinde de nici o altă valoare sau mărime. ◊ (MAT.) Evenimente independente = evenimente care au proprietatea că probabilitatea realizării lor simultane este produsul probabilităților fiecăruia. 4. (FIN.) Brokeri independenți = membri ai bursei (în special la cea din New York) ce execută ordinele altor brokeri care, la un moment dat, au un volum prea mare de afaceri, sau ordinele unei firme ce nu au agenți de schimb proprii la bursă (sunt cunoscuți și sub denumirea de „brokeri de doi dolari” pentru că, de regulă, primesc un comision de doi dolari la o sută de valori tranzacționate).

COMUNITATEA STATELOR INDEPENDENTE (C.S.I.), asociație de state cu sediu la Minsk, creată în urma conferințelor de la Brest (8 dec. 1991), Așhabad (12 dec. 1991) și Alma-Ata (21 dec. 1991). La Brest, tratatul de înființare a fost semnat de cele trei mari state slave; Federația Rusă, Bielorusia și Ucraina și s-a stabilit că Uniunea Sovietică își încetează existența ca subiect de drept internațional. Ulterior au aderat Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan. La Alma-Ata a fost creat un Consiliu al șefilor de state și un Consiliu al șefilor de guverne.

INDEPENDENȚA 1. Com. în jud. Călărași; 3.944 loc. (1998). 2. Com. în jud. Constanța, la granița cu Bulgaria; 3.056 loc. (1998). 3. Com. în jud. Galați; 4.462 loc. (1998). Expl. de petrol și gaze naturale. Stație de c. f. Viticultură. Creșterea porcilor. Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena (1886-1889). 4. Denumirea comunei Murighiol, jud. Tulcea, între 1983 și 1996.

Intrare: independent
independent adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • independent
  • independentul
  • independentu‑
  • independentă
  • independenta
plural
  • independenți
  • independenții
  • independente
  • independentele
genitiv-dativ singular
  • independent
  • independentului
  • independente
  • independentei
plural
  • independenți
  • independenților
  • independente
  • independentelor
vocativ singular
plural
independinte
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

independent, independentăadjectiv

  • 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucură de independență, liber (1.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Nu există măiestrie artistică independentă de viață. BENIUC, P. 156. DLRLC
    • format_quote Paginile istoriei Moldovei și Valahiei, de vor fi scrise de o mînă tare, nepărtinitoare și independentă, vor fi pline de actele arbitrare ale acestor... despoți. BĂLCESCU, O. I 71. DLRLC
      • format_quote (și) adverbial Dreptul... de a se cîrmui independent. BĂLCESCU, O. II 13. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune prepozițională Independent de... = fără a ține seamă de..., indiferent de... DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • 2. (Despre oameni și manifestările lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu inițiativă personală. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote O fire independentă. DLRLC
    • format_quote Caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni. GHICA, S. A. 84. DLRLC
  • 3. (la) plural substantiv masculin (În revoluția burgheză din Anglia) Membrii unei grupări politice reprezentând interesele burgheziei și nobilimii mijlocii. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.