10 definiții pentru kamikaze (avion)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

KAMIKÁZE, kamikaze, s. m., s. n. 1. S. m. Luptător (japonez) care se sacrifică într-o acțiune de atac. 2. S. n. Avion de luptă încărcat cu exploziv, pilotat de un kamikaze (1), care cădea asupra țintei, folosit de japonezi în al Doilea Război Mondial. – Din fr. kamikaze.

kamikaze [At: DN3 / E: fr kamikaze] 1 sni Avion de luptă, folosit de japonezi în cel de-al doilea război mondial, încărcat cu explozibil și pilotat de un voluntar, care se arunca asupra țintei. 2 sni (Pex) Avion-sinucigaș. 3-4 sms, as (Pilot japonez) al unui kamikaze (1-2). 5 sms (Pex; fig) Persoană care se sacrifică pentru o cauză.

KAMIKÁZE s. m. invar., s. n. 1. S. m. invar. Luptător (japonez) care se sacrifică într-o acțiune de atac. 2. S. n. Avion de luptă încărcat cu exploziv, pilotat de un kamikaze (1), care cădea asupra țintei, folosit de japonezi în al II-lea război mondial. – Din fr. kamikaze.

KAMIKÁZE s.n. Avion încărcat cu explozivi, folosit de japonezi la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și pilotat de un voluntar, care devenea prima lui victimă; avion-sinucigaș. // s.m. Pilotul însuși. [< fr., jap. kamikaze].

KAMIKÁZE I. s. m. inv. pilot (japonez) care se sacrifică într-o acțiune de luptă. ◊ (p. ext.) persoană temerară. ◊ (adj.) de o temeritate sinucigașă. II. s. n. 1. avion de luptă al marinei japoneze încărcat cu exploziv, pilotat de un kamikaze (I), care se arunca asupra țintei. 2. (fig.) sinucigaș. (< fr. kamikaze)

KAMIKÁZE2 n. (la japonezi în al doilea război mondial) Avion de luptă încărcat cu exploziv, pilotat de un voluntar, care cădea asupra țintei. /< fr. kamikaze

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+kamikaze1 (avion) (cuv. jap.) s. n., pl. kamikaze

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

KAMIKAZE avion încărcat cu exploziv, folosit de japonezi spre finalul celui de-al doilea război mondial, pilotat de un voluntar care se sinucidea aruncându-se asupra țintei.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

KAMIKÁZE (< fr.; cuv. japonez „vântul divin”) s. n., m. și f. 1. S. n. Nume dat de japonezi celor două uragane care, în 1274 și 1281, au distrus armatele invadatorilor mongoli pe coastele de Nord ale ins. Kyūshū. 2. S. n. Nume dat piloților voluntari japonezi de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, care conduceau avioane încărcate cu explozibil, acestea explodând în momentul atingerii țintei. 3. (P. ext.) S. m. Persoană care se lansează într-o activitate foarte periculoasă.

Intrare: kamikaze (avion)
kamikaze2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N30)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • kamikaze
 • kamikazele
plural
 • kamikaze
 • kamikazele
genitiv-dativ singular
 • kamikaze
 • kamikazelui
plural
 • kamikaze
 • kamikazelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

kamikaze, kamikazesubstantiv neutru

 • 1. Avion de luptă încărcat cu exploziv, pilotat de un kamikaze (1.), care cădea asupra țintei, folosit de japonezi în al Doilea Război Mondial. DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. figurat Sinucigaș. MDN '00
  sinonime: sinucigaș
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.