13 definiții pentru karate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

KARATE s. n. Metodă japoneză de luptă care folosește în atac sau apărare mișcări rapide și violente, fără a apela la vreo armă. [Acc. și: karate] – Din fr. karaté.

karate sn [At: DN3 / A și: karate / E: fr karaté] Metodă japoneză de luptă care folosește în atac sau apărare lovituri cu membrele sau cu capul, fără a apela la vreo armă.

KARATE s. n. Metodă japoneză de luptă care folosește în atac sau apărare mișcări rapide și violente, fără a apela la vreo armă. [Acc. și: karate] – Din fr. karaté.

KARATE s.n. Metodă de luptă de origine japoneză, care face apel în atac sau apărare doar la mijloace naturale. [< fr. karaté].

KARATE s. n. (sport) metodă japoneză de luptă care înglobează o serie de poziții, deplasări, lovituri cu mâna sau cu piciorul, blocaje, eschive, parade. (< fr. karaté)

karate s. (cuv. jap.; sport) Metodă japoneză de luptă care face apel exclusiv la mijloacele naturale atât în atac, cât și în apărare ◊ „O femeie, bineînțeles, o femeie-detectiv, având grenade [...] înspăimântându-și adversarii la karate, vorbind cu ei autoritar, iar cu prietenii, iubiții și șefii – feminin și mângâietor.” R.lit. 18 IV 74 p. 17. ◊ „Ofensivă, împotriva cui? Împotriva imaginarilor R.P. și T. bătuți măr în ședințele de karate. R.l. 6 II 79 p. 2 (din fr. karaté, engl. karate; DMN 1960, BD 1968; DN3)

KARATE n. Metodă de luptă, de origine japoneză, care face apel în atac sau apărare doar la mijloace naturale. /< fr. karaté

KARATE s. n. Artă marțială japoneză fondată pe educația voinței și pe stăpânirea de sine, care folosește în atac sau în apărare mișcări rapide și violente, fără arme. – Din fr. karaté „arta mâinilor goale” < cuvânt japonez.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+karate (gen de luptă) (cuv. jap.) s. n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

KARÁTE (< fr.; cuv. japonez „arta mâinilor goale”) subst. Formă străveche de luptă fără arme, apărută (c. sec. 4) în China și Japonia (practicată de samurai) și bazată pe știința concentrării și a loviturilor decisive în punctele vitale ale corpului, ea având o eficacitate rapidă în apărare și contraatac. A devenit sport în 1926, fiind transformată într-un gen de luptă care îmbină pregătirea fizică (o mare varietate de procedee care exclud loviturile în punctele vitale) cu cea spirituală. În 1968 a fost fondată Federația Internațională de K., primele campionate mondiale începând să se desfășoare din 1970, iar cele europene din 1971.

Intrare: karate
substantiv neutru (N35)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • karate
  • karatele
plural
genitiv-dativ singular
  • karate
  • karatelui
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N81)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • karate
  • karateul
  • karateu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • karate
  • karateului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

karatesubstantiv neutru

  • 1. Metodă japoneză de luptă care folosește în atac sau apărare mișcări rapide și violente, fără a apela la vreo armă. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.