16 definiții pentru lipcă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIPCĂ adv. (Reg.; în expr.) A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. A sta lipcă pe capul cuiva = a insista mult pe lângă cineva. A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. – Din ucr. lypkyj „lipicios”.

lipcă3 sf [At: CV 1951, nr. 3-4, 43 / Pl: ? / E: nct] (Mar) Groapă mică unde se seamănă cartofi.

lipcă1 [At: CIHAC, II, 172 / V: (îvr) litcă / E: ucr липкий] (Reg) 1 av Nedeslipit. 2 av Neclintit. 3 av Insistent. 4 av (Îlv) A se face ~ A se linguși. 5 av (Îe) A se ține ~ de cineva sau de ceva A însoți mereu pe cineva sau ceva, incomodând. 6 av (Îe) A sta ~, a ședea ~, (rar) a se lipi ~ (undeva, de sau lângă cineva) A sta mult timp undeva și cu cineva, incomodând. 7 av (Îe) A rămâne ~, a sta ~ A fi neclintit. 8 av (Îae) A fi statornic. 9 av (Îe) A sta (sau a ședea) ~ pe capul cuiva A insista mult pe lângă cineva. 10 av (Îe) A umbla ~ după ceva A dori ceva foarte mult. 11 av Peste tot. 12 smf Persoană care incomodează pe cineva prin insistență.

lipcă2 sf [At: BORZA, D. 252 / Pl: ? / E: bg лепка[1]] (Bot; Ban) Mușcată (Pelargonium) corectat(ă)

  1. În original, posibil greșit: ленка LauraGellner

LIPCĂ adv. (Reg.; în expr.) A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. A sta lipcă pe capul cuiva = a stărui mult pe lângă cineva. A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. – Din ucr. lypkyj „lipicios”.

LIPCĂ adv. (În expr.) A sta (a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc). Toader Maftei și frate-său Mutu stau lipcă lîngă stiva lor de peri. SADOVEANU, P. M. 313. Șezi lipcă unde te duci și scoți sufletul din om cu obrăzniciile tale. CREANGĂ, A. 66. A sta lipcă pe capul cuiva = a stărui mult pe lîngă cineva. A se ține lipcă de cineva = a-l urma peste tot (plictisindu-l cu prezența sa). Ne ținem de mata lipcă. CAMILAR, N. II 368. (Rar) A umbla lipcă după ceva = a dori ceva foarte mult, a se prăpădi după ceva. Cinsteam pe Moțăt cu bragă, alviță... lucruri după care el umbla lipcă. HOGAȘ, H. 74.

LIPCĂ adv.: A ședea ~ a sta mult și nemișcat, incomodând alte persoane. A se ține ~ de cineva a se ține mereu de cineva. /<ucr. lypky

lipcă adv. Mold. alipit (fig.), belea pe capul cuiva: șezi lipcă unde te duci Cr. [Slav. LIPŬKŬ, lipan: planta se întrebuințează pentru cataplasme].

lípcă adv. (d. lipesc; rus. lipkiĭ, lipicĭos). Fam. A te ținea lipcă de cineva, a sta lipcă pe lîngă cineva, a te ținea mereŭ de el (cață, gîrbă, grapă, scaĭ, zgaĭbă) ca să-țĭ dea ceva.

litcă adv. Mold. alipit: se ține litcă de... NEGR. [Cf. lipcă].

litcă f. Tr. unealtă de bătut laptele spre a se alege untul. [Origină necunoscută].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lipcă (reg.) adv.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: lipcă
lipcă adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • lipcă
substantiv feminin (F99)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • litcă
  • litca
plural
genitiv-dativ singular
  • litcăi
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lipcăadverb

  • chat_bubble regional A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Toader Maftei și frate-său Mutu stau lipcă lîngă stiva lor de peri. SADOVEANU, P. M. 313. DLRLC
    • format_quote Șezi lipcă unde te duci și scoți sufletul din om cu obrăzniciile tale. CREANGĂ, A. 66. DLRLC
  • chat_bubble regional A sta lipcă pe capul cuiva = a insista mult pe lângă cineva. DEX '09 DLRLC
  • chat_bubble regional A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: însoți
    • format_quote Ne ținem de mata lipcă. CAMILAR, N. II 368. DLRLC
  • chat_bubble regional A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Cinsteam pe Moțăt cu bragă, alviță... lucruri după care el umbla lipcă. HOGAȘ, H. 74. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.