19 definiții pentru listă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LISTĂ, liste, s. f. Foaie, document, act (scris de mână sau tipărit) care conține o enumerare de persoane, ființe, obiecte, date etc.; înșirare, într-o anumită ordine, a unor nume de persoane sau de obiecte, a unor date etc. ◊ Listă de bucate sau (rar) de mâncare = foaie pe care sunt înscrise mâncărurile și băuturile care se servesc într-un local de consum. ♦ Listă civilă = sumă pe care o poate cheltui anual din fondurile statului o familie monarhică sau șeful statului pentru nevoile personale. ♦ Fig. Enumerare orală. – Din fr. liste.

LISTĂ, liste, s. f. Foaie, document, act (scris de mână sau tipărit) care conține o enumerare de persoane, ființe, obiecte, date etc.; înșirare, într-o anumită ordine, a unor nume de persoane sau de obiecte, a unor date etc. ◊ Listă de bucate sau (rar) de mâncare = foaie pe care sunt înscrise mâncărurile și băuturile care se servesc într-un local de consum. ♦ Listă civilă = sumă pe care o poate cheltui anual din fondurile statului o familie monarhică sau șeful statului pentru nevoile personale. ♦ Fig. Enumerare orală. – Din fr. liste.

listă1 sf [At: HELIADE, L. B. II, 62 / 64 / V: (reg) ~tre / Pl: ~te / E: fr liste, it lista] (Cu determinări în genitiv sau udp „de”) 1 Document care conține o enumerare de persoane, obiecte, date etc. 2 Înșirare într-o anumită ordine a unor nume de persoane sau de obiecte, a unor date etc. Si: borderou, catalog, index, tabel. 3 (Îs) ~ civilă Sumă din fondurile statului, stabilită prin Constituție sau prin alte legi, pe care o poate cheltui anual o familie monarhică sau șeful statului pentru nevoile personale. 4 (Înv; îs) ~ de proscripțiuni Foaie pe care sunt trecuți cetățenii pe care autoritatea civilă intenționează să-i pedepsească sau să-i pună în afara legii Si: (înv) proscripție. 5 (Îs) ~ de subscripție Act sau document pe care semnează cei care contribuie la adunarea unor fonduri pentru o operă de interes public sau particular. 6 (Îs) ~ neagră Listă alcătuită din numele unor persoane sau al unor instituții acuzate de ceva și care urmează să suporte o sancțiune. 7 (Îs) ~ de bucate sau, rar, ~ de consum, ori ~ de mâncare Foaie sau broșură pe care sunt înscrise mâncărurile și băuturile care se servesc într-un local de consum și prețurile lor Si: meniu. 8 Enumerare orală și nesistematică de obiecte, fapte, întâmplări.

LISTĂ, liste, s. f. Foaie, act (scris sau tipărit) care conține o enumerare; înșirare într-o anumită ordine a unor persoane sau obiecte, a unor date etc. Listă de candidați.Își purta degetul scurt și noduros pe-o listă cu mai multe nume. MIHALE, O. 418. Candida pe lista guvernului. C. PETRESCU, Î. II 136. Mai veniră... – Nesfîrșită ar putea ca să ajungă Lista celor care intră, lista celor care ies. MACEDONSKI, O. I 84. ◊ Listă electorală v. electoral. Listă de bucate sau de mîncare = însemnare a numelor felurilor de bucate care se servesc într-un restaurant. Să alergi într-un suflet la birtul din colț... să ceri lista de mîncare. PAS, Z. I 269. Listă neagră, v. negru.

LISTĂ s.f. Foaie, act care conține o enumerare de mai multe nume, de date etc.; serie de nume însemnate pe ceva. [< fr. liste, cf. it. lista – bordură].

LÍSTĂ s. f. 1. foaie, tabel, act care conține o enumerare de nume, date etc.; serie de nume însemnate pe ceva. ♦ ~ civilă = totalul sumei alocate pentru un suveran. 2. lucrare întocmită la calculatorul electronic, cuprinzând pe cartele perforate rezultatele prelucrării datelor. (< fr. liste)

LÍSTĂ ~e f. Foaie, document, act (scris de mână sau tipărit) care conține o enumerare de nume, de obiecte, de date etc. ~e electorale. ◊ ~ de bucate meniu. [G.-D. listei] /<fr. liste

listă f. înșirare de mai multe nume: lista cărților de cumpărat; listă civilă, venituri acordate suveranului de constituțiunea unui Stat monarhic.

*lístă f., pl. e (fr. liste, it. lista, d. vgerm. lista, ngerm. leiste și liste). Șir de maĭ multe nume saŭ cuvinte: lunga listă a martirilor științeĭ. Listă de bucate, hîrtie pe care-s scrise bucatele dintr’un restaurant. Lista civilă, leafa unuĭ suveran.

lístă-meníu s. f. Listă pe care se află meniul într-un restaurant ◊ „Pe lista-meniu a restaurantului «Europa» din Eforie Nord se poate citi [...]” R.l. 10 V 74 p. 5 (din listă + meniu)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

listă s. f., g.-d. art. listei; pl. liste

listă s. f., g.-d. art. listei; pl. liste

listă s. f., g.-d. art. listei; pl. liste

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LISTĂ s. 1. inventar, (înv.) catagrafie, sumar. (O ~ de bunuri.) 2. tabel, (înv.) izvod. (O ~ a locatarilor.) 3. listă de bucate v. meniu; listă de mâncare v. meniu.

LISTĂ s. 1. inventar, (înv.) catagrafie, sumar. (O ~ de bunuri.) 2. tabel, (înv.) izvod. (O ~ a locatarilor.) 3. listă de bucate = meniu, listă de mîncare; listă de mîncare = meniu, listă de bucate.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

listă, liste s. f. (intl.) cazier judiciar; antecedente penale.

a avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearșaf / jurnal / listă / patalama / salbă expr. a avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat

pe lista neagră expr. 1. indezirabil. 2. care urmează a fi suprimat; vizat spre a fi asasinat.

Intrare: listă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • listă
 • lista
plural
 • liste
 • listele
genitiv-dativ singular
 • liste
 • listei
plural
 • liste
 • listelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

listă, listesubstantiv feminin

 • 1. Foaie, document, act (scris de mână sau tipărit) care conține o enumerare de persoane, ființe, obiecte, date etc.; înșirare, într-o anumită ordine, a unor nume de persoane sau de obiecte, a unor date etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Listă de candidați. DLRLC
  • format_quote Își purta degetul scurt și noduros pe-o listă cu mai multe nume. MIHALE, O. 418. DLRLC
  • format_quote Candida pe lista guvernului. C. PETRESCU, Î. II 136. DLRLC
  • format_quote Mai veniră... – Nesfîrșită ar putea ca să ajungă Lista celor care intră, lista celor care ies. MACEDONSKI, O. I 84. DLRLC
  • 1.1. Listă electorală. DLRLC
  • 1.2. Listă de bucate sau (rar) de mâncare = foaie pe care sunt înscrise mâncărurile și băuturile care se servesc într-un local de consum. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   sinonime: meniu
   • format_quote Să alergi într-un suflet la birtul din colț... să ceri lista de mîncare. PAS, Z. I 269. DLRLC
  • 1.3. Listă civilă = sumă pe care o poate cheltui anual din fondurile statului o familie monarhică sau șeful statului pentru nevoile personale. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 1.4. Listă neagră. DLRLC
  • 1.5. figurat Enumerare orală. DEX '09 DEX '98
 • 2. Lucrare întocmită la calculatorul electronic, cuprinzând pe cartele perforate rezultatele prelucrării datelor. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.