11 definiții pentru mesean

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MESEÁN, -Ă, meseni, -e, s. m. și f. Persoană care participă la un ospăț, la o masă1, la un banchet; comesean, conviv. – Masă1 + suf. -ean.

MESEÁN, -Ă, meseni, -e, s. m. și f. Persoană care participă la un ospăț, la o masă1, la un banchet; comesean, conviv. – Masă1 + suf. -ean.

mesean, ~ă smf [At: VARLAAM-IOASAF, 3877 / V: măs~ / Pl: ~eni, (nob) ~ene / E: masă1 + -ean] (Mpl) Fiecare dintre persoanele care se așază în jurul unei mese1 (1) pentru a participa la un prânz, la o cină, la un ospăț, la un banchet Si: (pop) meselnic, (reg), mesaș, comesean, conviv.

MESEÁN, meseni, s. m. Persoană care participă la un ospăț, la o masă; comesean. Mesenii deveneau din ce în ce mai zgomotoși. BUJOR, S. 118. În tot timpul ospățului, să steie numai la spatele stăpînu-său și nici măcar să-și ridice ochii la ceilalți meseni. CREANGĂ, P. 231. Cătălin... Ce împle cupele cu vin Mesenilor la masă. EMINESCU, O. I 173.

MESEÁN ~éni m. Persoană care participă la o masă, la un ospăț sau la un banchet cu alte persoane; comesean. /masă + suf. ~ean

mesean m. cel ce stă la masă, oaspete.

*meseán, -că s., pl. enĭ, ence (d. masă, mese). Persoană care ĭa parte la masă (la prînz, la cină). – Și comesean.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MESEÁN s. (pop.) meselnic, (reg.) mesaș. (~ la un praznic.)

MESEAN s. (pop.) meselnic, (reg.) mesaș. (~ la un praznic.)

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MESEÁN, -Ă s. m. și f. (Rar la f.; mai ales la pl.) Fiecare dintre persoanele care participi la o masă 1 (prînz, cină), la un ospăț, la un banchet; (popular) meselnic, (regional) mesaș. V. c o m e s e a n, c o n v i v. Împăratul întrînd să vază measeanii, văzu acolo pre un om neîmbrăcat în haine de nuntă. VARLAAM-IOASAF, 38r/7, cf. BUDAI-DELEANU, LEX., LB. Vivat ! ura !. . . Răspund mesenii aprigi c-un răcnet zgomotos. ALECSANDRI, POEZII, 208. Cînd sună miază- noaptea, fețele mesenilor se posomorîră. EMINESCU, N. 7. Cătălin . . . Ce împle cupele cu vin Mesenilor la masă. id. O. I, 173. În tot timpul ospățului să steie numai la spatele stăpînu-său și nici măcar să-și ridice ochii la ceilalți meseni. CREANGĂ, P. 237. Odată se făcu o tulburare între meseni. ISPIRESCU, L. 213, cf. BELDICEANU, P. 54. Mesenii deveneau din ce în ce mai zgomotoși. BUJOR, S. 117. Protestările mesenilor și asigurările sincere de devotament care se ridicau în cor căzură bine fruntașilor. VORNIC, P. 35. Vinul făcea ocol împrejurul mesei și toți mesenii se făcură mult vorbăreți, ȘEZ VIII, 69, cf. VII 73. Voinicu-n casâ-a intrat, Mesenii i-au închinat, Tot cu pahare de vin Să-i deie cinstea deplin. BUD, P. P. 5, cf. ALRM II/I h 353. ◊ (Atribuind calitatea ca un adjectiv) Nu s-or spăria oaspeții meseni dimprejurul mâmăligei. ȘEZ. IV, 114. Socrilor mari, și dumneavoastră, boieri meseni. PĂSCULESCU, L. P. 69. - Pl.: meseni și (neobișnuit, f.) mesene (LB, PONTBRIANT, D.). – Și: măseán (PONTBRIANT, D.) s. m. – Masă1 -f suf. -ean.

Intrare: mesean
substantiv masculin (M20)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mesean
 • meseanul
 • meseanu‑
plural
 • meseni
 • mesenii
genitiv-dativ singular
 • mesean
 • meseanului
plural
 • meseni
 • mesenilor
vocativ singular
 • meseanule
 • mesene
plural
 • mesenilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mesean, mesenisubstantiv masculin
mesea, mesenesubstantiv feminin

 • 1. Persoană care participă la un ospăț, la o masă, la un banchet. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Mesenii deveneau din ce în ce mai zgomotoși. BUJOR, S. 118. DLRLC
  • format_quote În tot timpul ospățului, să steie numai la spatele stăpînu-său și nici măcar să-și ridice ochii la ceilalți meseni. CREANGĂ, P. 231. DLRLC
  • format_quote Cătălin... Ce împle cupele cu vin Mesenilor la masă. EMINESCU, O. I 173. DLRLC
etimologie:
 • Masă + sufix -ean. DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.