4 definiții pentru microporoși

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MICROPORÓS, -OÁSĂ, microporoși, -oase, adj., s. n., s. m. pl. 1. Adj. (Despre cauciucul sintetic sau despre materiale fabricate din cauciuc sintetic) Care are o structură asemănătoare cu a buretelui artificial. 2. S. n. Cauciuc sintetic poros din care se confecționează talpă pentru încălțăminte. 3. S. m. pl. Încălțăminte confecționată din astfel de material sintetic. – Din fr. microporeux.

microporos, ~oa [At: SCÎNTEIA, 1960, nr. 4859 / Pl: ~oși, ~oase / E: micro1- + poros, cdp eg microporous] 1 a (D. cauciuc sintetic sau materiale de cauciuc sintetic) Care are o structură asemănătoare cu a buretelui artificial. 2 sn Cauciuc sintetic poros. 3 sn Material sintetic poros din care se fac tălpi la încălțăminte. 4 smp (Fam) Încălțăminte cu tălpi de microporos (3).

MICROPORÓS, -OÁSĂ, microporoși, -oase, adj., s. n., s. m. pl. 1. Adj. (Despre cauciucul sintetic sau despre materiale fabricate din cauciuc sintetic) Care are o structură asemănătoare cu a buretelui artificial. 2. S. n. Cauciuc sintetic poros din care se confecționează talpă pentru încălțăminte. 3. S. m. pl. Încălțăminte confecționată din astfel de material sintetic. – Din fr. microporeux.[1]

  1. În original, posibilă greșeală de tipar: 3. S. m. și pl. LauraGellner

MICROPORÓS, -OÁSĂ I. adj. (despre materiale, corpuri) cu pori foarte mici, capilari. II. s. n. cauciuc sintetic cu masa poroasă. ◊ (s. m. pl.) încălțăminte cu talpa din asemenea material. (< fr. microporeux)

Intrare: microporoși
  • silabație: mi-cro- info
substantiv masculin (M97)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • microporoși
  • microporoșii
genitiv-dativ singular
plural
  • microporoși
  • microporoșilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

microporoși, microporoșisubstantiv masculin plural

  • 1. Încălțăminte confecționată din astfel de material sintetic. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.