14 definiții pentru mlajă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MLÁJĂ, mlăji, s. f. 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). ♦ Răchită. 2. Ramură tânără de mlajă (1) sau, p. gener., de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, la legatul viței-de-vie etc. – Refăcut din mladă.

mla sf [At: I. IONESCU, P. 250 / V: (reg) mlea / Pl: mlăji, (reg) mleji / E: sgp mlăzi (pil mladă)] 1 (Șîc răchită-de-~, răchită-~, răchițică-~) Arbust din familia salicaceelor, cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor Si: lozie, răchită, răchită albă, răchițică albă (Salix viminalis). 2 (Bot; reg) Răchită-albă (Salix incana). 3 (Bot; reg) Răchită-roșie (Salix purpurea). 4 (Bot; reg) Răchită (Salix fragilis). 5 (Csc) Tufișuri sau pădurice de mlajă (1) Si: mladă (8). 6 (Pgn; csc) Tufișuri sau pădurice de salcie Si: mladă (9). 7 (Csc) Ramură tânără de mlajă (1) sau de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și folosită la împletitul coșurilor, al leselor etc., sau la legatul viței de vie Si: mladă (4).

MLÁJĂ, mlăji, s. f. 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). ♦ Răchită. 2. Ramură tânără de mlajă (1) sau, p. gener., de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, al leselor etc. sau la legatul viței de vie. – Refăcut din mladă.

MLÁJĂ, mlăji, s. f. Arbust din familia salicaceelor, cu frunze cenușii-verzui, care crește prin prundișuri și prin zăvoaie și ale cărui ramuri subțiri și flexibile sînt întrebuințate Ia împletitul coșurilor, la legatul viei etc. (Salix viminalis). Trecură pe la marginea satului, prin desiș mărunt de mlajă. SADOVEANU, O. I 522. ◊ (Cu sens colectiv) În mlaja de pe prunduri, o pasăre de noapte fluieră deodată un viers. C. PETRESCU, S. 35. ♦ (Cu sens colectiv) Ramurile arbustului descris mai sus: p. ext. vițele altor plante servind la legatul viei. Mergeau într-o trăsurică ușoară, cu coșul din mlajă împletită, vopsită galben. SADOVEANU, O. IV 382. Vițele de vie ale unui butuc se leagă cu mlajă. I. IONESCU, P. 249. Vîrșa îi împletită din mlajă. ȘEZ. IV 115.

MLÁJĂ mlăji f. 1) Arbust asemănător cu salcia, cu ramuri lungi, subțiri și flexibile, care crește, mai ales, pe malurile râurilor; răchită; lozie. 2) Ramură a acestui arbust, folosită la împletitul diferitelor obiecte sau la legatul viței de vie. 3) Crâng de arbuști de acest fel. /Refăcut din mladă, mlăzi

mlajă f. răchită ale cării ramuri flexibile se întrebuințează pentru facerea coșurilor de nuiele (Salix viminalis). [Serb. MLAZ, vlăstar].

mlájă f., pl. ăjĭ (bg. mlažĭa, id.). Un fel de salcie (salix viminalis, purpurea saŭ incana). Col. Lozie, vergele de salcie de legat orĭ de împletit.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mla s. f., art. mlaja, g.-d. art. mlăjii; pl. mlăji

mla s. f., art. mlaja, g.-d. art. mlăjii; pl. mlăji

mlájă s. f., art. mlája, g.-d. art. mlăjii; pl. mlăji

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MLÁJĂ s. 1. v. răchită. 2. v. salcie. 3. v. răchită roșie. 4. v. răchită albă.

MLA s. (BOT.) 1. (Salix fragilis) lozie, răchită, (reg.) plesnitoare, salcă, salcie, sălcică, sălcioară. 2. (Salix viminalis) lozie, răchită, răchițică, salcie, (reg.) străvăț. 3. (Salix purpurea) lozie, răchită roșie, (reg.) răchițică, salcie. 4. (Salix incana) răchită albă.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Salix viminalis L., « Mlaje ». Specie care înflorește primăvara. Flori (femele cu ovar păros, nepedicelat, cu stil scurt, apar odată cu frunzele, cele mascule cu stamine libere, filamentoase și antere galbene, apar înaintea înfrunzim) în amenți, cei femeli tubulari, mai lungi decît cei masculi, alungit-eliptici, cu solzișorii spre negru la vîrf și de culoare mai deschisă la bază. Frunze liniare sau lanceolate, lungi de cca 13 cm și late de 1,6 cm, acuminate, pe partea inferioară pubescent- lucios-alburii. Arbust, cca 4 m, lujeri elastici, erecți, verzi-cenușii.

Intrare: mlajă
substantiv feminin (F51)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mla
 • mlaja
plural
 • mlăji
 • mlăjile
genitiv-dativ singular
 • mlăji
 • mlăjii
plural
 • mlăji
 • mlăjilor
vocativ singular
plural
mleajă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mla, mlăjisubstantiv feminin

 • 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Trecură pe la marginea satului, prin desiș mărunt de mlajă. SADOVEANU, O. I 522. DLRLC
  • format_quote (cu sens) colectiv În mlaja de pe prunduri, o pasăre de noapte fluieră deodată un viers. C. PETRESCU, S. 35. DLRLC
 • 2. Ramură tânără de mlajă sau, prin generalizare, de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, la legatul viței-de-vie etc. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Mergeau într-o trăsurică ușoară, cu coșul din mlajă împletită, vopsită galben. SADOVEANU, O. IV 382. DLRLC
  • format_quote Vițele de vie ale unui butuc se leagă cu mlajă. I. IONESCU, P. 249. DLRLC
  • format_quote Vîrșa îi împletită din mlajă. ȘEZ. IV 115. DLRLC
etimologie:
 • Refăcut din mladă. DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.