16 definiții pentru mobilitate
din care- explicative (9)
- morfologice (3)
- relaționale (3)
- altele (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
MOBILITATE, mobilități, s. f. 1. Capacitatea de a fi mobil (1), de a se mișca, de a-și schimba locul sau poziția; proprietatea de a fi mișcat, deplasat. ♦ Ușurință în mișcări; vioiciune, degajare, naturalețe (a mișcărilor). ♦ Capacitate a feței de a-și schimba ușor expresia, de a exterioriza stările sufletești. ♦ Instabilitate, nestatornicie. 2. Capacitate de a se schimba, de a se transforma; variabilitate. – Din fr. mobilité, lat. mobilitas, -atis.
mobilitate sf [At: NEGULICI / Pl: (rar) ~tăți / E: fr mobilité, lat mobilitas, -atis] 1 Capacitate de a fi mobil1 (1), de a se mișca, de a-și schimba locul sau poziția Si: (înv) mișcăciune. 2 Proprietate de a putea fi mișcat, deplasat Si: (înv) mișcăciune. 3 (Fiz) Fluiditate. 4 Ușurință în mișcări. 5 Vioiciune. 6 Dezinvoltură. 7 Naturalețe a mișcărilor. 8 Capacitate a feței de a-și schimba ușor expresia, de a exterioriza stările sufletești. 9 Instabilitate. 10 Schimbare. 11 Capacitate de a se schimba, de a se transforma.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
MOBILITATE, mobilități, s. f. 1. Capacitatea de a fi mobil (1), de a se mișca, de a-și schimba locul sau poziția; proprietatea de a fi mișcat, deplasat. ♦ Ușurință în mișcări; vioiciune, degajare, naturalețe (a mișcărilor). ♦ Capacitate a feței de a-și schimba ușor expresia, de a exterioriza stările sufletești. ♦ Instabilitate, nestatornicie. 2. Capacitate de a se schimba, de a se transforma. – Din fr. mobilité, lat. mobilitas, -atis.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
MOBILITATE s. f. 1. Proprietatea unui corp, a unui organ sau a unui obiect de a se mișca sau de a putea fi mișcat (cu ușurință). Infanteria se conservă... prin naturala-i stabilitate, în comparație cu esențiala mobilitate a unei cavalerii. HASDEU, I. V. 156. 2. Fig. Nestatornicie; faptul de a fi nestabil. Mobilitatea caracterului. ♦ Calitatea figurii omenești de a-și schimba cu ușurință expresia.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
MOBILITATE s.f. 1. Însușirea de a fi mobil. 2. Faptul de a trece cu ușurință de la o dispoziție sufletească la alta. ♦ (Fig.) Nestatornicie; nestabilitate. ♦ Ușurința de a-și schimba expresia feței, a figurii. 3. Mobilitatea populației = schimbare a unor caracteristici ale populației (domiciliul, profesiunea, clasa socială) în decursul unei perioade ca urmare a influenței diferiților factori social-economici. [Cf. fr. mobilité, lat. mobilitas].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
MOBILITATE s. f. 1. însușirea de a fi mobil. 2. faptul de a trece cu ușurință de la o dispoziție sufletească la alta. ◊ capacitate a feței de a-și schimba expresia. ◊ (fig.) nestatornicie. 3. schimbare, transformare, variabilitate. (< fr. mobilité, lat. mobilitas)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
MOBILITATE ~ăți f. Caracter mobil; motricitate. /<fr. mobilité, lat. mobilitas, ~atis
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
mobilitate f. 1. înlesnire de a se mișca: mobilitatea roatelor; 2. fig. ușurință de a se schimba: mobilitatea caracterului.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*mobilitáte f. (lat. mobilitas, -átis). Calitatea de a fi mobil, de a te putea mișca ușor: mobilitatea mercuruluĭ, mobilitatea cavaleriiĭ. Fig. Facilitatea de a-țĭ schimba expresiunea fețeĭ. Inconstanță, nestatornicie: mobilitatea caracteruluĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
mobilitate s. f., g.-d. art. mobilității; pl. mobilități
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
mobilitate s. f., g.-d. art. mobilității; pl. mobilități
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
mobilitate s. f., g.-d. art. mobilității; pl. mobilități
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
MOBILITATE s. 1. (înv.) mișcăciune. (Însușirea unui corp mobil sau ~.) 2. v. instabilitate. 3. mobilitate funcțională v. labilitate.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
MOBILITATE s. 1. (înv.) mișcăciune. (Însușirea unui corp mobil sau ~.) 2. instabilitate, nestatornicie. (~ unor dune.) 3. (FIZIOL.) mobilitate funcțională = labilitate.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Mobilitate ≠ imobilitate, stabilitate
- sursa: Antonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare neclasificate
Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.
MOBILITATE s. f. 1. Capacitatea de a fi mobil1 (1), de a se mișca, de a-și schimba locul sau poziția; proprietatea de a fi mișcat, deplasat; (învechit) mișcăciune. Cf. NEGULICI, POLIZU, PONTBRIANT, D., COSTINESCU. Infanteria se conservă. . . prin naturala-i stabilitate, în comparațiune cu esențiala mobilitate a unei cavalerie. HASDEU, I. V. 156. ◊ Mobilitatea ionilor = viteza medie de migrare a ionilor în soluție sub acțiunea unei scăderi de potențial. Această călătorie a ionilor dintr-un sens în celălalt, în timpul electrolizei, se numește mobilitatea ionilor. MACAROVICI, CH. 102. Mobilitățile ionilor din aer. CIȘMAN, FIZ. II, 315. ♦ (Fiz.) Fluiditate. Coeziunea [lichidelor] . . . este mică, din care cauză au fluiditate sau mobilitate. MACAROVICI, CH. 18. ♦ Ușurință în mișcări; vioiciune, degajare, naturalețe (a mișcărilor). Se cuvine. . . relevat rolul ansamblului coral care a cîștigat în mobilitate scenică și expresivitate. CONTEMP. 1 950, nr. 178, 6/3. ♦ Capacitate a feței de a-și schimba ușor expresia, de a exterioriza stările sufletești. Schimbînd . . . figura, cu o mobilitate de actriță, se grăbi să repare impresia rea ce-o făcuse amîndurora. VLAHUȚĂ, D. 63. Ceea ce reținea atenția era fața lui de o extremă mobilitate, exprimînd cu repeziciune o gamă de stări contradictorii. T. POPOVICI, S. 173. ♦ Instabilitate, nestatornicie. Mobilitatea noastră parlamentară din acea epocă nu îngăduie nici unui guvern o durată suficientă. MAIORESCU, D. I, 19. 2. Schimbare, transformare; capacitatea de a se schimba, de a se transforma; variabilitate. Cf. NEGULICI, POLIZU, PONTBRIANT. D., COSTINESCU. Complexitatea și mobilitatea sînt două fenomene care se condiționează reciproc. RALEA, S. T. II, 128. – Pl.: (rar) mobilități. – Din fr. mobilité, lat. mobilitas, -atis.
- sursa: DLR (1913-2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
substantiv feminin (F117) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
mobilitate, mobilitățisubstantiv feminin
- 1. Capacitatea de a fi mobil, de a se mișca, de a-și schimba locul sau poziția; proprietatea de a fi mișcat, deplasat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: motricitate antonime: imobilitate stabilitate
- Infanteria se conservă... prin naturala-i stabilitate, în comparație cu esențiala mobilitate a unei cavalerii. HASDEU, I. V. 156. DLRLC
- 1.1. Ușurință în mișcări; vioiciune, degajare, naturalețe (a mișcărilor). DEX '09 DEX '98sinonime: degajare naturalețe vioiciune
- 1.2. Faptul de a trece cu ușurință de la o dispoziție sufletească la alta. DN
- 1.2.1. Capacitate a feței de a-și schimba ușor expresia, de a exterioriza stările sufletești. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
-
- 1.3. Instabilitate, nestabilitate, nestatornicie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: instabilitate nestabilitate nestatornicie
- Mobilitatea caracterului. DLRLC
-
-
- 2. Capacitate de a se schimba, de a se transforma. DEX '09sinonime: schimbare transformare variabilitate
- 3. Mobilitatea populației = schimbare a unor caracteristici ale populației (domiciliul, profesiunea, clasa socială) în decursul unei perioade ca urmare a influenței diferiților factori social-economici. DN
etimologie:
- mobilité DEX '09 DEX '98 DN
- mobilitas, -atis DEX '09 DEX '98 DN