17 definiții pentru mălură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MĂLURĂ, măluri, s. f. 1. Boală a grâului și a altor păioase, cauzată de unele specii de ciuperci care produc în boabe o pulbere neagră, formată din spori. 2. Numele mai multor specii de ciuperci microscopice care trăiesc parazite pe grâu sau pe alte graminee și care produc mălura (1) (Tilletia). 3. Boabe de cereale atinse de mălură (1); pulbere neagră din interiorul lor. 4. (Bot.; pop.) Neghină. [Acc. și: mălură] – Cf. ngr. melíni.

MĂLURĂ, măluri, s. f. 1. Boală a grâului și a altor păioase, cauzată de unele specii de ciuperci care produc în boabe o pulbere neagră, formată din spori. 2. Numele mai multor specii de ciuperci microscopice care trăiesc parazite pe grâu sau pe alte graminee și care produc mălura (1) (Tilletia). 3. Boabe de cereale atinse de mălură (1); pulbere neagră din interiorul lor. 4. (Bot.; pop.) Neghină. [Acc. și: mălură] – Cf. ngr. melíni.

mălură sf [At: ȘEZ. XI, 76 / A și: mălură / Pl: ~ri / E: cf gr μέληι] 1 Specie de ciupercă microscopică ce parazitează grâul, secara sau alte graminee, distrugându-le grăunțele și producând în interiorul acestora o pulbere neagră, rău mirositoare, alcătuită din spori (Tilletia). 2 (Reg) Ciupercă microscopică parazită care produce mana viței de vie (Peronospora viticola). 3 Boală a grâului și a altor graminee, cauzată de mălură (1) Si: (reg) tăciune învălit, tăciune plin. 4 (Reg; lpl) Pozne. 5 (Csc) Boabe de grâu sau de alte cereale atacate de mălură (1). 6 (Bot; pop) Neghină (Agrostemma githago). 7 (Prc; csc) Semințe de neghină. 8 (Olt; csc) Resturi murdare ce rămân de la topirea metalelor, de la facerea săpunului etc. 9 (Olt) Murdărie. 10-11 (Bot; reg; îe) ~ra-bălții Peniță (Myriophyllum spicatum și verticillatum).

MĂLU s. f. Boală a griului și a altor păioase, cauzată de o ciupercă microscopică, care distruge sămînța, umplînd boabele cu o pulbere de culoare neagră, formată din sporii ciupercii. ♦ (Cu sens colectiv) Boabe atinse de această boală; pulberea neagră din interiorul lor. Cu o traistă de boabe, mai mult mălură și neghină, ne-am ales. STANCU, D. 99. Ca mălura de negri sînt ochii ei duioși. COȘBUC, P. II, 195. – Accentuat și: mălură.

MĂLU f. 1) Boală care atacă unele plante graminee, cauzată de ciuperci parazite ce distrug conținutul boabelor, formând în interiorul lor o pulbere neagră. 2) Ciupercă microscopică care produce această boală. 3) Pulberea neagră din interiorul boabelor atacate de această ciupercă. [G.-D. mălurii; Acc. și mălură] /cf. ngr. méluri

mălură f. boală de grâu, numită și tăciune: mălura din grâu se alege la râu PANN. [Derivat din măl, nomol, boala prefăcând substanță făinoasă a cerealelor într’o pulbere neagră].

mălură f., pl. ĭ (cp. cu ngr. mélurĭ, gărgăriță care roade cerealele). O boală a cerealelor produsă de o cĭupercă parazită (tillétia). – Un grăunte de grîŭ atacat de mălură e ceva maĭ întunecat la coloare, ĭar cînd îl strivim, ĭese un praf negru care pute a pește împuțit și care se compune din sporiĭ cĭuperciĭ. Ca să ferim grînele de această boală trebuĭe să le punem într’o soluțiune de sulfat de cupru de 2 saŭ 3% în ainte de a le semăna. Mălura bălțiĭ, peniță, o plantă (V. peniță). La Boc. și Cdr. mălúră. Și mólură (saŭ molúră?). V. și molotru și tăcĭune.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!mălu (boală a cerealelor; ciupercă) s. f., g.-d. art. mălurii; pl. măluri

mălură/mălură s. f., g.-d. art. mălurii/mălurii; pl. măluri/măluri

mălură/mălură s. f., g.-d. art. mălurii/mălurii, pl. măluri/măluri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MĂLU s. v. năgară, neghină, zizanie.

MĂLU s. (FITOP.) (reg.) tăciune. (Boala plantelor numită ~.)

MĂLU s. (reg.) tăciune. (Boala plantelor numită ~.)

mălu s. v. NĂGARĂ. NEGHINĂ. ZIZANIE.

MĂLURA-BĂLȚII s. v. peniță.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

mălură (măluri), s. f. – Tăciune, ciupercă parazită a grîului (Tilletia tritici). Probabil ngr. μελέρι, μέλουρι „gărgăriță” (Scriban). – Der. mălurit, adj. (atacat de mălură); mălurici, s. m. (plantă, Orobus niger), numită așa pentru că la uscare devine neagră, ca acoperită de mălură; măluros, adj. (cu mălură).

Intrare: mălură
  • pronunție: mălură, mălură
substantiv feminin (F43)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mălu
  • mălura
plural
  • măluri
  • mălurile
genitiv-dativ singular
  • măluri
  • mălurii
plural
  • măluri
  • mălurilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mălu, mălurisubstantiv feminin

  • 1. Boală a grâului și a altor păioase, cauzată de unele specii de ciuperci care produc în boabe o pulbere neagră, formată din spori. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: tăciune
  • 2. Numele mai multor specii de ciuperci microscopice care trăiesc parazite pe grâu sau pe alte graminee și care produc mălura (Tilletia). DEX '09 DEX '98
  • 3. Boabe de cereale atinse de mălură; pulbere neagră din interiorul lor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cu o traistă de boabe, mai mult mălură și neghină, ne-am ales. STANCU, D. 99. DLRLC
    • format_quote Ca mălura de negri sînt ochii ei duioși. COȘBUC, P. II, 195. DLRLC
  • 4. botanică popular Neghină, năgară, zizanie. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.