27 de definiții pentru niciodată

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NICIODÁTĂ adv. În niciun moment, în nicio împrejurare, cu niciun (alt) prilej; nicicând, niciodinioară. ◊ Ca niciodată = așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată. [Pr.: nici-o-] – Nici + odată.

nicioda av [At: VARLAAM, C. 385 / S și: nici odată și nici o dată / V: (înv) niceo~ / E: nici1 + o + dată] 1 În nici un moment Si: nicicând (1), (înv) niciodinioară (1). 2 În nici o împrejurare Si: nicicând (2), (înv) niciodinioară (2). 3 Cu nici un prilej Si: nicicând (3), (înv) nicioadinioară (3). 4 (Îe) A fost (odată) ca ~ Formulă folosită la începutul basmelor, pentru a arăta că acțiunea se petrece într-un timp foarte îndepărtat, nedeterminat. 5 (Ca răspuns la o întrebare) Categoric nu. 6 (Îlav) Ca ~ Așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată.

NICIODÁTĂ adv. În nici un moment, în nici o împrejurare, cu nici un (alt) prilej; nicicând, niciodinioară. ◊ Ca niciodată = așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată. [Pr.: nici-o-] – Nici + odată.

NICIODÁTĂ adv. (Negație temporală absolută; în propoziții negative) În nici un moment, în nici o împrejurare, nicicînd. S-a jurat pe părul său că nu mi-a spăria copilașii niciodată. CREANGĂ, P. 28. Dară pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodată! EMINESCU, O. I 172. Veveriță îmi este vechi dușman, dar încai niciodată nu s-a ascuns. NEGRUZZI, S. I 141. ◊ (Învechit și popular, fără negație) Eu niciodată voi be. DRĂGHICI, R. 29. ◊ Expr. Ca niciodată = așa cum nu s-a mai întîmplat altă dată. Grigore, ca niciodată, răspunse. REBREANU, R. I 250. A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi nu s-ar mai povesti. ISPIRESCU, L. 1. A fost odată ca-n povești, A fost ca niciodată Din rude mari împărătești, O prea frumoasă fată. EMINESCU, O. I 167.

NICIODÁTĂ adv. 1) Nici într-un timp; nicicând. 2) În nici o împrejurare; în nici un caz. * A fost odată ca ~ formulă stereotipă folosită la începutul poveștilor. 3) Pentru nimic în lume; cu nici un preț. /nici + odată

niciodată adv. în nici într’un timp. [Lit. niciuna (singură) dată].

nicĭ-odátă adv. În nicĭ un timp. Nicĭ odată, nicĭ o singură dată (de ex., n’a nemerit).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nicioda (în niciun moment) (desp. ni-cio-/nici-o-) adv. (~ n-a cântat mai bine.)

!nicioda (în nici un moment) (ni-cio-/nici-o-) adv. (~ n-a cântat mai bine)

niciodátă (în nici un moment) adv. (sil. mf. nici-)

!nici o da conjcț. + num. (nu a mâncat azi ~, nici de mai multe ori)

!nici oda (nici cândva) conjcț. + adv. (nu l-am crezut ~, nu-l cred nici astăzi)

nici odátă adv. + adv. (nu l-am crezut nici odată, nu-l cred nici astăzi)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NICIODA adv. nicicînd, (Transilv. și Maram.) șohan, șohănit, (înv.) niciodinioară. (N-a fost ~ atît de frumoasă.)

Niciodată ≠ întotdeauna, oricând, pururea

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ANTHROPOS ON TUT ISTHI KAI MEMNES AEI (Aυθρωποζ ων τοντ ϰχι μέμνηζ ἀει) (gr.) nu uita niciodată că ești om! – Maximă aparținând poetului grec Philemon. Constituie un apel pentru păstrarea unei condiții umane superioare în orice împrejurare.

HAST DU DIE SORGE NIE GEKANNT? (germ.) n-ai cunoscut grija niciodată? – Goethe, „Faust”, II, 5. Grija, înfățișată sub chipul unei bătrâne, îi arată lui Faust că este omniprezentă, nimeni neputându-se feri de ea.

IBIS REDIBIS NUNQUAM IN BELLO PERIBIS (lat.) te vei duce, te vei întoarce niciodată nu vei pieri în război - Exemplu tipic de oracol ambiguu unde sensul depinde de intonație, respectiv de punctuație: „te vei duce, te vei întoarce, niciodată (nu) vei pieri în război” sau „te vei duce, te vei întoarce niciodată (nu), vei pieri în război”.

LES ABSENTS ONT TOUJOURS TORT (fr.) cei absenți nu au niciodată dreptate – Interesele celor care nu sunt de față sunt sacrificate.

POTIUS SERO QUAM NUNQUAM (lat.) mai bine mai târziu decât niciodată – Titus Livius, „Ab Urbe condita”, 4, 2, 11.

Einmal ist keinmal (germ. „O dată e ca niciodată”), cunoscut proverb care susține că ceea ce se întîmplă o singură dată nu trebuie considerat ca un obicei. Francezii au adoptat chiar această formă în zicala lor: Une fois nest pas coutume. „O dată nu înseamnă deprindere”. FOL.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

NICIODATĂ altă dată, când mi-o crește păr în palmă, când o face plopul pere și răchita micșunele, când o face spânul barbă, când o zbura porcul, joi după Paști, la anul, când o făta bostanul, la paștele cailor, la sfântu’ așteaptă, mâine (cu țidulă).

Intrare: niciodată
niciodată adverb
 • silabație: ni-cio-, nici-o- info
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • nicioda
 • niciodat‑
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

niciodaadverb

 • 1. În niciun moment, în nicio împrejurare, cu niciun (alt) prilej. DEX '09 DLRLC
  • format_quote S-a jurat pe părul său că nu mi-a spăria copilașii niciodată. CREANGĂ, P. 28. DLRLC
  • format_quote Dară pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodată! EMINESCU, O. I 172. DLRLC
  • format_quote Veveriță îmi este vechi dușman, dar încai niciodată nu s-a ascuns. NEGRUZZI, S. I 141. DLRLC
  • format_quote învechit popular (Fără negație) Eu niciodată voi be. DRĂGHICI, R. 29. DLRLC
  • 1.1. Ca niciodată = așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Grigore, ca niciodată, răspunse. REBREANU, R. I 250. DLRLC
   • format_quote A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi nu s-ar mai povesti. ISPIRESCU, L. 1. DLRLC
   • format_quote A fost odată ca-n povești, A fost ca niciodată Din rude mari împărătești, O prea frumoasă fată. EMINESCU, O. I 167. DLRLC
etimologie:
 • Nici + odată DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.