16 definiții pentru novice (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOVICE, novici, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care abia a început să învețe ceva sau care a început de curând să activeze într-un domeniu; începător. 2. Adj. Care nu are experiența vieții. 3. S. m. și f. Persoană care a intrat de curând într-o mănăstire și are de făcut un stagiu până la călugărie. 4. S. m. și f. Spec. Marinar care face ucenicie. – Din fr. novice.

novice [At: CODRU-DRĂGUȘANU, C. 98 / V: (înv) ~iciu, ~iț sm / Pl: ~ici, ~ice / E: lat novicius, fr novice, it novizio] 1 smf Persoană care a început de curând să activeze într-un anumit domeniu Si: începător. 2 smf Persoană care nu are încă experiență, pricepere Si: începător. 3 smf Persoană care a început de curând să învețe ceva. 4 a Care nu are experiența vieții Si: candid, inocent, nevinovat. 5 smf (Spc) Persoană care a intrat de curând într-o mănăstire și trebuie să facă un anumit stagiu pentru a se călugări. 6 sm (Spc) Marinar care face ucenicie.

NOVICE, novici, -ce, s. m. și f. 1. Persoană care abia a început să învețe ceva sau care a început de curând să activeze într-un domeniu; începător. ♦ (Adjectival) Care nu are experiența vieții. 2. Persoană care a intrat de curând într-o mănăstire și are de făcut un stagiu până la călugărie. 3. Spec. Marinar care face ucenicie. – Din fr. novice.

NOVICE, novici, -e, s. m. și f. 1. Persoană care abia a început să învețe ceva; începător. V. ucenic, neofit. Ca toți novicii la comandă, căpitanul dă ordine complete. CAMIL PETRESCU, U. N. 317. Cîrmaciul oftează, Matrozii melancolic cîntă... Novicii în port se coboară, Spre rîs și petrecere zboară. MACEDONSKI, O. I 153. ♦ (Adjectival) Cu suflet curat, nevinovat, candid, inocent. După aceasta, veni una, încă copilă, încă novice: timidă și sperioasă. BOLINTINEANU, O. 391. 2. Persoană care a intrat într-o mănăstire și are de făcut un stagiu pînă la călugărire.

NOVICE s.m. și f. 1. Persoană intrată de curînd într-o mănăstire spre a se călugări. 2. Începător neexperimentat (într-o profesiune, într-un meșteșug etc.). [Cf. fr. novice, it. novizio, lat. novicius].

NOVICE s. m. f. 1. cel intrat de curând într-o mănăstire spre a se călugări. 2. începător într-un domeniu oarecare. (< fr. novice, lat. novicius)

novice m. 1. cel ce a intrat de curând într’o mânăstire; 2. ucenic de matelot. ║ a. care e puțin exersat: orator novice.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

novice adj. m., s. m., pl. novici; adj. f., s. f. sg. și pl. novice

!novice adj. m., s. m., pl. novici; adj. f., s. f. sg. și pl. novice

novice adj. m. și f., novici m. pl., novice f. pl.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOVICE s. v. debutant, începător.

Intrare: novice (s.m.)
substantiv masculin (M51)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • novice
  • novicele
plural
  • novici
  • novicii
genitiv-dativ singular
  • novice
  • novicelui
plural
  • novici
  • novicilor
vocativ singular
  • novice
plural
  • novicilor
noviciu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
noviț
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

novice, novicisubstantiv masculin
novice, novicesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care abia a început să învețe ceva sau care a început de curând să activeze într-un domeniu. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Ca toți novicii la comandă, căpitanul dă ordine complete. CAMIL PETRESCU, U. N. 317. DLRLC
    • format_quote Cîrmaciul oftează, Matrozii melancolic cîntă... Novicii în port se coboară, Spre rîs și petrecere zboară. MACEDONSKI, O. I 153. DLRLC
  • 2. Persoană care a intrat de curând într-o mănăstire și are de făcut un stagiu până la călugărie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. prin specializare Marinar care face ucenicie. DEX '98 DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.