32 de definiții pentru odihni

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ODIHNI, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. și (rar) intranz. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. ◊ Loc. adv. Pe odihnit(e) = a) după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor, comod; b) în liniște, în tihnă. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1); a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă; p. ext. a adăposti, a găzdui. 2. Refl. și (rar) intranz. A se reface prin somn; a dormi. 3. Intranz. și refl. A fi mort; a zăcea în mormânt. ◊ Expr. (Tranz.) Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 4. Refl. (Înv.) A se potoli, a se calma, a se liniști. 5. Refl. și tranz. A (se) sprijini, a (se) rezema. 6. Refl. și intranz. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. [Formă gramaticală: (în loc.) odihnite.Var.: (reg.) hodini, odini vb. IV] – Din bg. otdihna.

odihni [At: CORESI, ap. GCR I, 17/12 / V: (pop) hodini, (reg) hodigni, hudini, ~icni, ~igni, ~ini, (nob) odeh~, odeni, odini / Pzi: ~nesc / E: bg отдихна] 1-2 vri A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface Si: (înv) a se afla. 3 vt A lăsa pe cineva să se odihnească (1). 4 vt A oferi cuiva odihnă (4). 5 vt A adăposti pe cineva Si: a găzdui. 6 vt A se opri pentru puțin timp Si: a poposi. 7 vr (Înv; d. terenuri) A rămâne necultivat, de obicei pe timp de un an, pentru a deveni mai productiv. 8 vr A se reface prin somn. 9 vr A dormi. 10 vt (Pop; îe) A ~ bucatele (sau mâncarea) A se culca după masa de la amiază. 11 vr (Bis) A fi mort. 12 vr (Bis) A zăcea în mormânt. 13 vt (Bis; d. divinitate) A da cuiva odihnă veșnică. 14 (Îe) Domnul (sau Dumnezeu să) îl ~nească (în pace) Formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 15 vr (Înv) A se potoli. 16 vr (Înv) A avea liniște, pace din partea cuiva. 17 vr (Înv) A se astâmpăra. 18 vr (Înv) A fi mulțumit de ceva. 19 vr A se sprijini. 20 vr (Fig) A sta undeva.

ODIHNI, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. și (rar) intranz. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. ◊ Loc. adv. Pe odihnit(e) = a) după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor, comod; b) în liniște, în tihnă. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1); a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă; p. ext. a adăposti, a găzdui. 2. Refl. și (rar) intranz. A se reface prin somn; a dormi. 3. Intranz. și refl. A fi mort; a zăcea în mormânt. ◊ Expr. (Tranz.) Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 4. Refl. (Înv.) A se potoli, a se calma, a se liniști. 5. Refl. și tranz. A (se) sprijini, a (se) rezema. 6. Refl. și intranz. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. [Formă gramaticală (în loc.): odihnite.Var.: (reg.) hodini, odini vb. IV.] – Din bg. otdihna.

ODIHNI, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recîștiga energia, a se reface; a se afla, a fi în repaus. Ne-am odihnit cîteva ore. GALACTION, O. I 89. Am lăsat caii să se odihnească puțin. CAMIL PETRESCU, U. N. 227. Acum deodată, pînă te-i mai odihni, ia furca în brîu. CREANGĂ, P. 5. ◊ Fig. Coșurile de încărcat se odihneau și ele, goale, răsturnate. BART, S. M. 59. ◊ (Rar) Intranz. Către nici un țărm al vieții n-am s-ajung să odihnesc. MACEDONSKI, O. I 95. Mult că mai umblau, Pîn’ce osteneau, Apoi odihneau, Ceva îmbucau Și mi se culcau. ANT. LIT. POP. I 310. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1), a pune la repaus; a da, a oferi odihnă cuiva. Războinicii albiți în furtunile bătăliilor își odihneau ciolanele trudite. SADOVEANU, O. I 247. Aș vrea să fiu... O perină pe care cu drag să-l odihnesc. MACEDONSKI, O. I 269. Ia, să mai odihnesc oleacă aste bătrînețe. CREANGĂ, P. 24. 2. Refl. A se reface prin somn, a dormi. Noaptea asta nu ne odihnim noi de loc? CARAGIALE, O. III 53. Dar poate, bietul, să se odihnească? Căci cum a stins luminarea, odată se trezește că-i zmuncește cineva perna de sub cap. CREANGĂ, P. 302. ◊ Intranz. (Rar) Cînd leul odihnește e bine-a nu-l trezi. ALECSANDRI, P. II 349. Nu pot, maică, odihni, De oracul broaștelor, De șuierul șerpilor. PĂSCULESCU, L. P. 228. ◊ Tranz. (Atestat în forma hodini) Omul acesta, de breasla lui ciubotar, i-a primit foarte bine, i-a ospătat și hodinit.. ȘEZ. I 260. (Glumeț, în expr.) A odihni bucatele = a se culca după masa de la amiază; a-și face siesta. Ceilalți mai rănnîn oleacă sub răchită, să odihnească bucatele. CREANGĂ, A. 144. 3. Intranz. A dormi somnul de veci, a fi mort; a zăcea în pămînt, în mormînt. Sînt cincisprezece ani de cînd eram la această masă cu... mai mulți alții care odihnesc acuma. CONTEMPORANUL, II 220. Sub o cruce tristă Vesela artistă Odihnește-acuma singură-n mormînt. ALECSANDRI, P. I 229. ◊ Refl. Vuiturile duioase ale toamnei treceau printre mormintele tăcute și frunzele galbene foșneau. Iar străinul se odihnea sub glii. SADOVEANU, O. I 380. ◊ (Expr.) Domnul (sau dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care credincioșii invocă îndurarea lui dumnezeu pentru cei morți. Era un călugăr... da a murit de mult... dumnezeu să-l odihnească! GALACTION, O. I 40. Creștinul ista, domnu-l odihnească. ALECSANDRI, P. I 41. 4. Refl. (Învechit) A-și înlătura tulburarea sufletească sau îngrijorarea; a se liniști, a se potoli, a se calma. De atunci neîncetat văd capul acela și mi-e tot frică! Nu pot să mă odihnesc! NEGRUZZI, S. I 147. 5. Refl. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. La lumina verde, concentrată de abajur, se odihnea sub lampă un roman. BASSARABESCU, S. N. 146. ◊ Intranz. Căsuța lor odihnește ceva mai la o parte. DUNĂREANU, CH. 103. – Variante: (regional) odini (SANDU-ALDEA, U. P. 48, DELAVRANCEA, O. II 252), hodini (GALAN, Z. R. 215) vb. IV.

A ODIHNI ~esc 1. tranz. A face să se odihnească. ~ caii.~ mâncarea a adormi după masa de prânz. 2. intranz. 1) A se reconforta prin somn; a dormi. 2) A fi înmormântat; a dormi somnul de veci; a zăcea. /<bulg. otdihna

A SE ODIHNI mă ~esc intranz. 1) A-și restabili forțele (fizice și/sau intelectuale) printr-un repaus; a se recrea; a se repauza. 2) A se reconforta prin somn; a dormi. 3) A-și recăpăta echilibrul sufletesc; a se liniști; a se calma. /<bulg. otdihna

odihnì v. 1. a găsi odihnă: odihnească în pace; 2. a fi depus undeva: rămășițele-i odihnesc în pământ străin; 3. a înceta cu lucrul: se odihnește; 4. a dormi. [Slav. ODŬHNÕTI, a răsufla, sens familiar formei paralele otihni].

HODINI vb. IV v. odihni.

HODINI vb. IV v. odihni.

ODINI vb. IV v. odihni.

ODINI vb. IV v. odihni.

hodini v vz odihni

odehni v vz odihni

odeni v vz odihni

odicni v vz odihni

odigni v vz odihni

odini v vz odihni

HODINI vb. IV V. odihni.

ODINI vb. IV V. odihni.

ODIHNIT 1 s. n. (Mai ales în expr.) Pe odihnite = fără a se obosi, p. ext. fără zor, pe-ndelete, în liniște. Pe odihnite, putem vedea tot în două zile. CARAGIALE, O. VII 170. (Rar) Pe odihnit = cu odihnă bună; bine, comod. Morarul ăsta e smintit: Cînd vrea să doarmă pe-odihnit El pat își face grapa! COȘBUC, P. I 272. – Formă gramaticală: (în expr.) odihnite.

hodinì v. Mold. a se odihni: după ce s’au hodinit caii CR.

hodínă, hodinésc, V. odihn-.

odihnésc și (est) hodinésc v. tr. (vsl. odŭhnonti, otŭdŭhnonti, a răsufla, d. duhŭ, duh, suflet. V. otihnesc, duhnesc, zduhnesc). Las în liniște, las odihneĭ: odihnesc calu, trupele. V. intr. Zac, îs înmormîntat: supt această peatră odihnește el. V. refl. Mă daŭ odihneĭ, mă repauzez: trupa se odihni după marș.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

odihni (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odihnesc, 3 sg. odihnește, imperf. 1 odihneam; conj. prez. 1 sg. să odihnesc, 3 să odihnească

odihni (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odihnesc, imperf. 3 sg. odihnea; conj. prez. 3 odihnească

odihni vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odihnesc, imperf. 3 sg. odihnea; conj. prez. 3 sg. și pl. odihnească

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ODIHNI vb. v. alina, calma, domoli, îmblânzi, liniști, potoli, tempera, ușura.

ODIHNI vb. 1. v. dormi. 2. a se repauza, (rar) a se aciua. (Se ~ puțin la umbră.) 3. v. recrea.

odihni vb. v. ALINA. CALMA. DOMOLI. ÎMBLÎNZI. LINIȘTI. POTOLI. TEMPERA. UȘURA.

ODIHNI vb. 1. a dormi, a se repauza, (înv. și reg.) a somna, (înv.) a (se) poposi, a (se) răposa, (arg.) a soili. (Nu poate fi deranjat, acum se ~.) 2. a se repauza, (rar) a se aciua. (Se ~ puțin la umbră.) 3. a (se) reconforta, a (se) recrea. (S-a dus la munte să se ~.)

A (se) odihni ≠ a lucra, a munci

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

odihni (odihnesc, odihnit), vb. – A fi în repaus. – Var. hodini. Sl. oduchnati „a respira” (Miklosich, Slaw. Elem., 33; Cihac, II, 104), cf. duhni.Der. odihnă (var. hodină), s. f. (repaus); odihneală (var. hodineală), s. f. (odihnă); odihnitor, adj. (reconfortant, care liniștește).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

hodini, hodinesc, vb. refl. – A se odihni, a fi în repaus: „Nici mă hodinesc noaptea, / Dacă văd cum îi lumea” (Papahagi, 1925: 178). – Din sl. oduchnati „a respira” (DER); var. a lui odihni < bg. otdihna (DEX, MDA), cu metateza d-h > h-d.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a odihni bucatele expr. (glum.) a se odihni după prânz, a-și face siesta de după-amiază.

Intrare: odihni
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • odihni
  • odihnire
  • odihnit
  • odihnitu‑
  • odihnind
  • odihnindu‑
singular plural
  • odihnește
  • odihniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • odihnesc
(să)
  • odihnesc
  • odihneam
  • odihnii
  • odihnisem
a II-a (tu)
  • odihnești
(să)
  • odihnești
  • odihneai
  • odihniși
  • odihniseși
a III-a (el, ea)
  • odihnește
(să)
  • odihnească
  • odihnea
  • odihni
  • odihnise
plural I (noi)
  • odihnim
(să)
  • odihnim
  • odihneam
  • odihnirăm
  • odihniserăm
  • odihnisem
a II-a (voi)
  • odihniți
(să)
  • odihniți
  • odihneați
  • odihnirăți
  • odihniserăți
  • odihniseți
a III-a (ei, ele)
  • odihnesc
(să)
  • odihnească
  • odihneau
  • odihni
  • odihniseră
verb (VT401)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • hodini
  • hodinire
  • hodinit
  • hodinitu‑
  • hodinind
  • hodinindu‑
singular plural
  • hodinește
  • hodiniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • hodinesc
(să)
  • hodinesc
  • hodineam
  • hodinii
  • hodinisem
a II-a (tu)
  • hodinești
(să)
  • hodinești
  • hodineai
  • hodiniși
  • hodiniseși
a III-a (el, ea)
  • hodinește
(să)
  • hodinească
  • hodinea
  • hodini
  • hodinise
plural I (noi)
  • hodinim
(să)
  • hodinim
  • hodineam
  • hodinirăm
  • hodiniserăm
  • hodinisem
a II-a (voi)
  • hodiniți
(să)
  • hodiniți
  • hodineați
  • hodinirăți
  • hodiniserăți
  • hodiniseți
a III-a (ei, ele)
  • hodinesc
(să)
  • hodinească
  • hodineau
  • hodini
  • hodiniseră
odigni
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
odicni
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
odeni
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
odehni
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
verb (VT401)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • odini
  • odinire
  • odinit
  • odinitu‑
  • odinind
  • odinindu‑
singular plural
  • odinește
  • odiniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • odinesc
(să)
  • odinesc
  • odineam
  • odinii
  • odinisem
a II-a (tu)
  • odinești
(să)
  • odinești
  • odineai
  • odiniși
  • odiniseși
a III-a (el, ea)
  • odinește
(să)
  • odinească
  • odinea
  • odini
  • odinise
plural I (noi)
  • odinim
(să)
  • odinim
  • odineam
  • odinirăm
  • odiniserăm
  • odinisem
a II-a (voi)
  • odiniți
(să)
  • odiniți
  • odineați
  • odinirăți
  • odiniserăți
  • odiniseți
a III-a (ei, ele)
  • odinesc
(să)
  • odinească
  • odineau
  • odini
  • odiniseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

odihni, odihnescverb

  • 1. reflexiv rar intranzitiv A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ne-am odihnit cîteva ore. GALACTION, O. I 89. DLRLC
    • format_quote Am lăsat caii să se odihnească puțin. CAMIL PETRESCU, U. N. 227. DLRLC
    • format_quote Acum deodată, pînă te-i mai odihni, ia furca în brîu. CREANGĂ, P. 5. DLRLC
    • format_quote figurat Coșurile de încărcat se odihneau și ele, goale, răsturnate. BART, S. M. 59. DLRLC
    • format_quote Către nici un țărm al vieții n-am s-ajung să odihnesc. MACEDONSKI, O. I 95. DLRLC
    • format_quote Mult că mai umblau, Pîn’ ce osteneau, Apoi odihneau, Ceva îmbucau Și mi se culcau. ANT. LIT. POP. I 310. DLRLC
    • 1.1. tranzitiv A lăsa să stea la odihnă; a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Războinicii albiți în furtunile bătăliilor își odihneau ciolanele trudite. SADOVEANU, O. I 247. DLRLC
      • format_quote Aș vrea să fiu... O perină pe care cu drag să-l odihnesc. MACEDONSKI, O. I 269. DLRLC
      • format_quote Ia, să mai odihnesc oleacă aste bătrînețe. CREANGĂ, P. 24. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială Pe odihnit(e) = după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: comod
      • format_quote Morarul ăsta e smintit: Cînd vrea să doarmă pe-odihnit El pat își face grapa! COȘBUC, P. I 272. DLRLC
      • comentariu DLRLC consideră că aici este vorba de un substantiv neutru (odihnit), care are și forma gramaticală din expresie: odihnite. dexonline
    • chat_bubble locuțiune adverbială Pe odihnit(e) = în liniște, în tihnă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Pe odihnite, putem vedea tot în două zile. CARAGIALE, O. VII 170. DLRLC
      • comentariu DLRLC consideră că aici este vorba de un substantiv neutru (odihnit), care are și forma gramaticală din expresie: odihnite. dexonline
  • 2. reflexiv rar intranzitiv A se reface prin somn. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: dormi
    • format_quote Noaptea asta nu ne odihnim noi de loc? CARAGIALE, O. III 53. DLRLC
    • format_quote Dar poate, bietul, să se odihnească? Căci cum a stins lumînarea, odată se trezește că-i zmuncește cineva perna de sub cap. CREANGĂ, P. 302. DLRLC
    • format_quote Cînd leul odihnește e bine-a nu-l trezi. ALECSANDRI, P. II 349. DLRLC
    • format_quote Nu pot, maică, odihni, De oracul broaștelor, De șuierul șerpilor. PĂSCULESCU, L. P. 228. DLRLC
    • format_quote tranzitiv Omul acesta, de breasla lui ciubotar, i-a primit foarte bine, i-a ospătat și hodinit. ȘEZ. I 260. DLRLC
      • chat_bubble glumeț A odihni bucatele = a se culca după masa de la amiază; a-și face siesta. DLRLC
        • format_quote Ceilalți mai rămîn oleacă sub răchită, să odihnească bucatele. CREANGĂ, A. 144. DLRLC
  • 3. intranzitiv reflexiv A fi mort; a zăcea în mormânt. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Sînt cincisprezece ani de cînd eram la această masă cu... mai mulți alții care odihnesc acuma. CONTEMPORANUL, II 220. DLRLC
    • format_quote Sub o cruce tristă Vesela artistă Odihnește-acuma singură-n mormînt. ALECSANDRI, P. I 229. DLRLC
    • format_quote Vuiturile duioase ale toamnei treceau printre mormintele tăcute și frunzele galbene foșneau. Iar străinul se odihnea sub glii. SADOVEANU, O. I 380. DLRLC
    • chat_bubble tranzitiv Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Era un călugăr... da a murit de mult... dumnezeu să-l odihnească! GALACTION, O. I 40. DLRLC
      • format_quote Creștinul ista, domnu-l odihnească. ALECSANDRI, P. I 41. DLRLC
  • 4. reflexiv învechit A se potoli, a se calma, a se liniști. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote De atunci neîncetat văd capul acela și mi-e tot frică! Nu pot să mă odihnesc! NEGRUZZI, S. I 147. DLRLC
  • 5. reflexiv tranzitiv A (se) sprijini, a (se) rezema. DEX '09 DEX '98
  • 6. reflexiv intranzitiv figurat A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote La lumina verde, concentrată de abajur, se odihnea sub lampă un roman. BASSARABESCU, S. N. 146. DLRLC
    • format_quote Căsuța lor odihnește ceva mai la o parte. DUNĂREANU, CH. 103. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.