15 definiții pentru persistență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERSISTENȚĂ s. f. Acțiunea sau faptul de a persista; caracterul a ceea ce este persistent; însușirea de a fi persistent. ◊ Persistența imaginilor = fenomen (pe care se bazează cinematografia) care constă în menținerea senzației vizuale pe retină un anumit timp după dispariția obiectului văzut. – Din fr. persistance.

persistență sf [At: MARIN, F. 377/9 / V: (înv) ~tancie sf / Pl: ~țe / E: fr persistance] 1 Stăruință. 2 Caracter a ceea ce este persistent Si: (Îvr) persistere (1). 3 Însușire a de a fi persistent Si: (îvr) persistere (2). 4 (Îs) ~ța imaginilor Fenomen care constă în menținerea senzației vizuale pe retină un anumit timp după dispariția obiectului văzut și pe care se bazează cinematografia. 5 (Rar) Ceea ce persistă, continuă să existe.

PERSISTENȚĂ, persistențe, s. f. Acțiunea sau faptul de a persista; caracterul a ceea ce este persistent; însușirea de a fi persistent. ◊ Persistența imaginilor = fenomen (pe care se bazează cinematografia) care constă în menținerea senzației vizuale pe retină un anumit timp după dispariția obiectului văzut. – Din fr. persistance.

PERSISTENȚĂ, persistențe, s. f. Acțiunea de a persista și rezultatul ei; stăruință. Persistență într-o atitudine. ◊ (Fiz.) Persistența imaginilor = fenomen pe care se bazează cinematografia și care constă în menținerea senzației vizuale pe retină un anumit timp după dispariția obiectului văzut.

PERSISTENȚĂ s.f. Acțiunea sau faptul de a persista; stăruință, insistență. ♦ Persistența imaginilor = menținere a unei senzații vizuale pe retină un anumit timp după ce imaginea obiectului a dispărut din cîmpul vizual. [Cf. fr. persistance, it. persistenza].

PERSISTENȚĂ s. f. faptul de a persista; stăruință, insistență. ◊ persistența imaginilor = menținerea unei senzații vizuale pe retină un anumit timp după ce imaginea obiectului a dispărut din câmpul vizual. (după fr. persistance)

PERSISTENȚĂ f. Caracter persistent. /<fr. persistance, germ. Persistenz

*persisténță f., pl. e (d. persistent; fr. persistance. V. sub-sistență). Acțiunea saŭ calitatea de a persista, stăruință, perseveranță, rezistență.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

persistență s. f., g.-d. art. persistenței

persistență s. f., g.-d. art. persistenței

persistență s. f., g.-d. art. persistenței; pl. persistențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PERSISTENȚĂ s. 1. v. stăruință. 2. v. tenacitate. 3. durabilitate, (livr.) perenitate. (~ unor efecte.) 4. v. dăinuire.

PERSISTENȚĂ s. 1. insistență, perseverență, statornicie, stăruință, tenacitate, (rar) perseverație, (înv.) stăruială, stăruire. (O ~ demnă de laudă.) 2. dîrzenie, încăpățînare, îndărătnicie, perseverență, stăruință, tenacitate, (rar) cerbicie. (~ lui în realizarea scopului propus.) 3. durabilitate, (livr.) perenitate. (~ unor efecte.) 4. dăinuire, menținere. (~ amintirii cuiva.)

Intrare: persistență
persistență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • persistență
  • persistența
plural
  • persistențe
  • persistențele
genitiv-dativ singular
  • persistențe
  • persistenței
plural
  • persistențe
  • persistențelor
vocativ singular
plural
persistancie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

persistență, persistențesubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea sau faptul de a persista; caracterul a ceea ce este persistent; însușirea de a fi persistent. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Persistență într-o atitudine. DLRLC
    • 1.1. Persistența imaginilor = fenomen (pe care se bazează cinematografia) care constă în menținerea senzației vizuale pe retină un anumit timp după dispariția obiectului văzut. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.