32 de definiții pentru pilot (persoană)
din care- explicative (24)
- morfologice (3)
- relaționale (2)
- specializate (3)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
PILOT1, piloți, s. m. 1. Persoană calificată care conduce o aeronavă. 2. Persoană specializată care dirijează un convoi de vehicule sau o navă în condiții speciale. 3. (În sintagmele) Pilot automat = instalație automată de comandă a unei aeronave care servește la menținerea unui regim de zbor sau la executarea unor manevre. Stație-pilot = instalație experimentală în care se fabrică de probă un anumit produs înainte de fabricarea în serie. Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei. – Din fr. pilote.
pilot1 sm [At: CR (1829), 1101/3 / Pl: ~oți / E: fr pilote] 1 Persoană specializată care conduce o aeronavă, navă, mașină de curse etc. 2 Persoană specializată în conducerea navelor în anumite regiuni în care navigația este dificilă Si: cârmaci. 3 (Fig) Călăuză. 4 Persoană care conduce sau ajută la conducerea unui vehicul sau a unui convoi de vehicule feroviare prin locuri primejdioase. 5 Îndrumător. 6 (Îs) ~ (de comandă) automat Sistem de comandă care conduce automat o navă sau o aeronavă sau care îndeplinește o parte din funcțiile pilotului1. 7 (Îs) Stație (sau instalație) ~ Instalație experimentală, în care se fabrică în cantități mici un anumit produs, pentru a urmări procesul de producție. 8 (Îs) Știință ~ Știință care orientează, prin noțiunile și metodele ei, alte discipline.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PILOT1, piloți, s. m. 1. Persoană calificată care conduce în mod efectiv o aeronavă. 2. Persoană calificată care manevrează cârma unei nave (mai ales în regiunile în care navigația este dificilă). 3. Persoană care conduce sau ajută la conducerea unor vehicule feroviare prin locuri dificile. 4. (În sintagmele) Pilot automat (de comandă) = sistem tehnic care conduce automat o aeronavă sau o navă. Stație-pilot = instalație experimentală în care se fabrică de probă un anumit produs înainte de fabricarea în serie. Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei. – Din fr. pilote.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de oprocopiuc
- acțiuni
PILOT1, piloți, s. m. Marinar care conduce o navă. Să se ridice flamura de chemare a pilotului. BART, S. M. 102. Nava plutea ușurel, fără pilot. TOPÎRCEANU, P. 47. Lupta vasului e mare, Iar pilotu-n nepăsare Stă la cîrmă neclintit. ALECSANDRI, P. A. 106. ◊ Fig. Din cea sare luminoasă vine-un lung șir de cocoare... lată-le deasupra noastră, iată-le colo sub nor, În văzduh călăuzite de-un pilot, bătrîn cocor. ALECSANDRI, P. A. 119. ♦ Marinar autorizat să conducă o navă în locuri primejdioase sau la intrarea și la ieșirea din port, unde manevrarea este dificilă. [Vaporul] fluiera gros și prelung din sirenă: chema pilotul, să plece de la chei, să iasă din port. DUMITRIU, P. F. 69. ♦ Persoană calificată care conduce o aeronavă. Avionul lui Vlaicu nu era mai prejos de pilotul său; se poate spune, fără îndoială, că era unul din cele mai interesante pe acea vreme. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 328, 2/5. ◊ Pilot automat = instalație care comandă automat, fără intervenția omului, cîrmele unei aeronave în zbor. ♦ Persoană care conduce o locomotivă, un convoi de vehicule etc. prin locuri primejdioase sau pe un traseu care trebuie urmat cu precizie.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PILOT1 s.m. 1. Conducător al unei aeronave, al unei nave, al unei mașini. ♦ Pilot automat = instalație care comandă automat, în zbor, cîrmele unei aeronave pentru a o menține într-o direcție și într-o poziție determinată. 2. Persoană care conduce o navă în locuri în care navigația este anevoioasă. [< fr. pilote, it. pilota].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PILOT1 I. s. m. 1. conducător al unei (aero)nave, al unei mașini. ♦ ~ automat = aparatură care menține automat drumul unei (aero)nave. 2. persoană autorizată să conducă nave, trenuri etc. în locuri primejdioase. II. adj. (despre o uzină, o fermă etc.) care servește ca model, drept călăuză. ♦ stație ~ = stație (2) model, etalon; vas ~ = pilotină. (< fr. pilote)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
PILOT1 ~ți m. 1) Persoană specializată în conducerea unui avion; aviator. 2) Marinar specializat în manevrarea navelor (mai ales în condiții grele de navigație). 3) Mecanic de locomotivă specializat în conducerea trenurilor pe sectoare dificile de circulație. 4) Persoană care conduce o mașină de curse. /<fr. pilote
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pilot m. cârmaciu.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
1) *pilót m. (ngr. pilótos, d. it. pilóto și pilóta [vit. pedotto, d. vgr. pedón, cîrmă], de unde și fr. pilote. V. pidalion). Cîrmacĭ, acela care îndreaptă mersu unuĭ bastiment.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
experiență-pilot s. f. Experiență care poate servi drept exemplu pentru alte experiențe ◊ „Un om de afaceri foarte bogat și-a permis o experiență-pilot.” Cont. 28 X 66 p. 10. ◊ „Lacul trebuie reoxigenat. Și pentru că «bolnavul» are proporții mici, «medicii» lacurilor intenționează să facă aici, la Nantua, o experiență-pilot. La una din marginile lacului se va construi un fel de sifon capabil să creeze un curent de aer artificial care să pună în mișcare apele stătătoare de la fund, să le oxigeneze.” I.B. 27 X 70 p. 4 (după fr. éxpérience-pilote; DMN 1965)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
femeie-pilot s. f. Femeie care a îmbrățișat profesia de pilot (de avion, de automobil) ◊ „Ea este prima femeie-pilot care sosește la Londra conducând un avion de pasageri de cursă lungă.” I.B. 2 X 65 p. 4. ◊ „Femei-pilot la încercări de autoturisme. Recent conducerea Întreprinderii de autoturisme Pitești a luat inițiativa pregătirii, la locul de muncă, a unui însemnat număr de femei în meseria de pilot la încercări de autoturisme.” Sc. 18 XI 73 p. 2. ◊ „S.Y., o tânără libaneză de 22 de ani, este prima femeie-pilot din Liban și de altfel și din întregul Orient arab.” Sc. 5 I 74 p. 6. ◊ „Nina Ioniță, celebra femeie-pilot de acrobație din țara noastră.” Sc. 9 XI 83 p. 5; v. și Mag. 15 VII 67 p. 3, R.l. 3 VIII 67 p. 3 (din femeie + pilot; cf. fr. femme-pilote; DMN 1967)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
fermă (experimentală)-pilot s. f. Fermă model ◊ „Cercetătorii de la stațiunea experimentală agricolă din Geoagiu au conceput și organizat ferme experimentale pilot în unele cooperative agricole și întreprinderi de stat. Pe parcursul a câtorva ani, specialiștii stațiunii vor urmări în aceste ferme pilot aplicarea tehnologiilor moderne de lucrare a pământului și rezultatele obținute.” R.l. 3 III 75 p. 2. ◊ „[...] la grădina zoologică din Abidjan funcționează, încă din 1982, o fermă-pilot pentru creșterea crocodililor.” Sc. 15 III 86 p. 5 (din fermă [experimentală] + pilot, după fr. ferme-pilote; DMN 1962)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
librărie-pilot s. f. Librărie experimentală model ◊ „Ce este și ce-și propune o librărie-pilot: «Cartea Românească».” R.l. 15 I 72 p. 2 (din librărie + pilot)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
liceu-pilot s. n. Liceu în care se fac experiențe metodologice, științifice etc. pentru a servi drept model pentru alte licee ◊ „Misiunea liceelor-pilot ar fi să ajungă în ultimă instanță la alcătuirea unor programe și manuale care [...] să conducă pe elevi la a descoperi în efortul intelectual aceeași plăcere ca și în efortul fizic de tip sportiv.” Cont. 12 XI 65 p. 6 (din liceu + pilot, după fr. lycée pilote; DMN 1960)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
mină-pilot s. f. (tehn.) Mină care servește ca bază de experimentare ◊ „Au fost atacate și lucrări de bază la o mină-pilot. Aici se va experimenta și stabili tehnologia unui nou procedeu de extracție a sării.” R.l. 13 X 66 p. 1. ◊ „S-a întocmit și este în curs de aplicare un program de cercetări miniere constând din deschiderea unei mine-pilot unde se vor experimenta tehnologiile de extracție adecvate pentru exploatarea straturilor groase.” Sc. 23 II 74 p. 1 //din mină + pilot//
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
ofițer-pilot s. m. Pilot militar ◊ „Un purtător de cuvânt militar american a declarat că un prim bilanț al exploziilor arată că 21 de ofițeri-piloți americani [...] au fost uciși.” Sc. 17 VI 65 p. 4 (din ofițer + pilot)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pilot-astronaut s. m. (astr.) Conducătorul unei nave cosmice ◊ „Împreună cu J.K., fizician-astronaut, și P.W., pilot-astronaut, C. va petrece la bordul laboratorului aproximativ 28 de zile.” R.l. 20 I 72 p. 6 //din pilot + astronaut//
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pilot-comandant s. m. (av.) Conducător de aeronave ◊ „Din partea echipajului se cere o strânsă colaborare între pilotul-comandant, secund, navigator, radiooperator de bord și mecanic.” Sc. 12 X 62 p. 2 //din pilot + comandant//
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pilot-cosmonaut s. m. (astr.) Conducătorul unei nave cosmice ◊ „A fost efectuată aterizarea navei-satelit având la bord pe pilotul-cosmonaut, maiorul Iuri Alexeevici Gagarin.” I.B. 7 VIII 61 p. 1. ◊ „Comitetul Central al P.C.U.S. și Consiliul de Miniștri al U.R.S.S. au hotărât formarea unei comisii guvernamentale pentru elucidarea cauzelor morții tragice a piloților-cosmonauți.” Sc. 1 VII 71 p. 6; v. și 17 II 64 p. 4; v. și fotodocument (din pilot + cosmonaut, după rus. liotcik kosmonavt; Th. Hristea P.E. 160; FC I 64)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pilot-femeie s. m. Femeie care a îmbățișat profesia sau are calificarea de pilot (de avion, de curse de automobil) ◊ „«Îndrăgostitele aerului», un volum închinat vieții curajoase a piloților-femei.” Săpt. 12 X 84 p. 8. ◊ „[Niki Lauda și-a trădat] devotata și frumoasa soție care i-a stat alături în suferință, pentru Giovanna Amati, celebrul pilot-femeie al concursurilor de automobilism din Italia.” As 74/93 p. 12 (din pilot + femeie)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
plan-pilot s. n. Plan diriguitor ◊ „Visam că realizăm pentru muncitori nivelul de viață prevăzut de planul-pilot.” Cont. 31 I 64 p. 6. ◊ „[...] trăiește în cadrul așa-numitului plan-pilot și altul în cele opt orașe-satelit.” I.B. 16 VII 74 p. 4 (din plan + pilot)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
sat-pilot s. n. Sat model ◊ „Președintele H.B. a inaugurat un nou sat-pilot algerian [...] Zeci de alte așezări rurale de acest fel, moderne, sunt în curs de amenajare.” R.l. 19 VIII 73 p. 5. ◊ „Oficiul general pentru locuințe al Libiei a semnat cu o întreprindere de construcții un contract [...] privind construcția unor sate-pilot.” I.B. 28 XII 76 p. 4; v. și I.B. 26 III 74 p. 4, Sc. 2 VI 74 p. 6, 13 III 75 p. 6 //din sat + pilot, după fr. village-pilote; DMN 1966//
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
stație-pilot s. f. Stație model, etalon ◊ „Gospodăriile etalon au menirea ca în linii generale să îndeplinească în rețeaua Gostat funcțiile unor stații-pilot.” R.l. 9 II 67 p. 1. ◊ „În lume și la noi lucrează pentru pielea sintetică o serie de stații-pilot, modelul de atins fiind virtuțile pieilor naturale.” R.l. 4 VI 74 p. 3. ◊ „Ultimul obiectiv al vizitei de lucru l-a constituit stația-pilot pentru realizarea de apartamente din elemente spațiale prefabricate din beton.” R.l. 4 I 77 p. 3. ◊ „[...] a fost realizată o stație-pilot pentru valorificarea plantelor.” R.l. 9 XI 82 p. 1; v. și Sc. 22 V 74 p. 4, R.l. 17 II 75 p. 2, 21 III 75 p. 3, 22 III 75 p. 3, 21 V 77 p. 3, 11 VIII 80 p. 3; v. și semiconservă, microuzină, vivieră (din stație + pilot; cf. fr. station-pilote; DMN 1966; A. Beyrer în SCL 5/76 p. 537)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
uzină-pilot s. f. Uzină cu rol de model ◊ „Prima uzină-pilot din lume pentru transformarea apei de mare în apă potabilă, cu ajutorul energiei solare, a fost inaugurată la Puerto Penasco, în statul mexican Sonora.” Sc. 8 I 64 p. 3. ◊ „«Anaconda» exploatează deja o uzină-pilot care fabrică aluminiu din argilă.” Sc. 11 V 74 p. 6. ◊ „La Orléans (Franța) a fost inaugurat primul centru de recuperare totală a deșeurilor. Uzina-pilot este capabilă să trateze două tone de resturi menajere pe oră.” R.l. 20 X 77 p. 6; v. și I.B. 25 IV 84 p. 8 (din fr. usine-pilote; DMN 1968)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
pilot s. m., pl. piloți
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pilot s. m., pl. piloți
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pilot (persoană, obiect) s. m., pl. piloți
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
PILOT s. (MAR.) cârmaci. (~ pe o navă.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PILOT s. (MAR.) cîrmaci. (~ pe o navă.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
PILOT persoană calificată în conducerea unei aeronave. După domeniul în care își desfășoară activitatea pot fi: profesioniști, particulari și sportivi. Piloții profesioniști pot fi calificați astfel: eseiori/încercători, recepționeri (prelungesc certificatele de navigabilitate ale aeronavelor), instructori, remorcheri, de linie, de turism. Piloții militari pot fi de: vânătoare, vânătoare-bombardament (asalt), bombardament etc.
PILOT AUTOMAT sistem special instalat la bordul unor aeronave care asigură conducerea acestora în timpul zborului sau îndeplinesc unele atribuții ale pilotului: menținerea stabilității pe un traiect dat și a regimului de funcționare de la traiectul calculat. În funcționarea pilotului automat se diferențiază trei direcții de acțiune: amortizare (compensând oscilațiile aeronavei, care la viteze supersonice nu pot fi atenuate de om), stabilizare (menținând aeronava într-o poziție dată, de regulă orizontală) și comandă (modificând evoluțiile de zbor după un program care cuprinde intrarea, menținerea și ieșirea din evoluție). În compunerea pilotului automat intră: un canal de acționare a aripioarelor (stabilizare transversală), un canal pentru acționarea profundorului (stabilitate longitudinală) și unul pentru acționarea direcției. Un sistem giroscopic asigură sesizarea mișcărilor în jurul centrului de greutate.
substantiv masculin (M3) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular |
| |
plural |
|
pilot, piloțisubstantiv masculin
- 1. Persoană calificată care conduce o aeronavă. DEX '09 DLRLC DN NODEXsinonime: aviator
- Avionul lui Vlaicu nu era mai prejos de pilotul său; se poate spune, fără îndoială, că era unul din cele mai interesante pe acea vreme. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 328, 2/5. DLRLC
-
- 2. Marinar care conduce o navă. DLRLC NODEXsinonime: cârmaci
- Să se ridice flamura de chemare a pilotului. BART, S. M. 102. DLRLC
- Nava plutea ușurel, fără pilot. TOPÎRCEANU, P. 47. DLRLC
- Lupta vasului e mare, Iar pilotu-n nepăsare Stă la cîrmă neclintit. ALECSANDRI, P. A. 106. DLRLC
- Din cea zare luminoasă vine-un lung șir de cocoare... lată-le deasupra noastră, iată-le colo sub nor, În văzduh călăuzite de-un pilot, bătrîn cocor. ALECSANDRI, P. A. 119. DLRLC
-
- 3. Persoană specializată care dirijează un convoi de vehicule sau o navă în condiții speciale. DEX '09
- diferențiere Persoană calificată care manevrează cârma unei nave (mai ales în regiunile în care navigația este dificilă). DEX '98 DLRLC DN NODEX
- [Vaporul] fluiera gros și prelung din sirenă: chema pilotul, să plece de la chei, să iasă din port. DUMITRIU, P. F. 69. DLRLC
-
- diferențiere Persoană care conduce sau ajută la conducerea unor vehicule feroviare prin locuri dificile. DEX '98 DLRLC NODEX
-
- 4. Conducător al unei mașini (de curse). DN NODEX
- 5. (Despre o uzină, o fermă etc.) Care servește ca model, drept călăuză. MDN '00
- 6. Vas pilot = pilotină. MDN '00sinonime: pilotină
- Pilot automat = instalație automată de comandă a unei aeronave care servește la menținerea unui regim de zbor sau la executarea unor manevre. DEX '09 DLRLC DN
- Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei. DEX '09
etimologie:
- pilote DEX '09 DEX '98 DN