26 de definiții pentru pistol (armă)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PISTOL1, pistoale, s. n. 1. Armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână; revolver. ◊ Pistol-mitralieră = armă automată ușoară, mai scurtă decât pușca-mitralieră, cu bătaie mai mică și mai ușor de mânuit; automat. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă (sau de rachetă) = pistol cu ajutorul căruia se trag rachetele de semnalizare. Pistol-portbandulă = pistol cu țeavă lungă care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaților sau o parâmă de remorcă. Pistol de dopuri = jucărie în formă de pistol (1), care, încărcată cu dopuri speciale de plută, (cu praf de pușcă), produce o pocnitură puternică. Pistol de soc = jucărie rudimentară formată dintr-o țeavă de soc în care un piston, prin comprimarea aerului, împinge un dop (de plută, de câlți etc.) producând o pocnitură; p. rest., bețișorul care împinge dopul. ◊ Expr. Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, în pielea goală; p. ext. sărac. Sărac (sau golan) pistol = foarte sărac. ♦ P. ext. Focurile, gloanțele trase cu pistolul (1). 2. (Sport) denumirea unei probe de tir care se execută cu pistolul (1) prin trageri automate asupra unor ținte mișcătoare sau prin trageri cu foc asupra unei ținte fixe. 3. P. anal. (Tehn.) Aparat portativ cu forma apropiată de aceea a unui pistol (1), care servește pentru diferite operații tehnologice. ◊ Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafeței unui obiect, prin împroșcare, cu metal topit. Pistol de vopsit (sau de zugrăvit) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugrăvirea) prin stropire a suprafețelor. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudură = aparat de sudură. – Din ngr. pistóli, germ. Pistol.

pistol1 sn [At: COSTIN, ap. LET. II, 51/9 / V: pes~, (reg) pișcol, pișt~ / Pl: ~oale, (îvp sm) ~i / E: ngr πιστόλι, ger Pistole, mg pistoly] 1 Armă de foc de dimensiuni mici, care se manevrează cu o singură mână Si: revolver. 2 (Pex) Zgomot făcut în urma declanșării acestei arme. 3 (Îc) ~-mitralieră Armă automată ușoară, mai scurtă decât pușca-mitralieră, cu bătaie mai redusă și mai ușor de mânuit decât aceasta Si: automat. 4 (Îs; șîc ~-rachetă) ~ de semnalizare sau ~ de rachete Pistol cu ajutorul căruia se trag cartușe de semnalizare luminoasă. 5 (Îs) ~ de dopuri Jucărie în formă de pistol (1), care încărcată cu dopuri speciale de plută umplute cu praf de pușcă, produce o pocnitură puternică. 6 (Îs) ~ de soc Jucărie rudimentară formată dintr-o țeavă de soc în care un piston împinge un dop de plută, de câlți etc., și care, prin comprimarea aerului, produce o pocnitură asemănătoare cu aceea a pistolului (1). 7 (Prc) Bețișor care împinge dopul acestei jucării. 8 (Reg; îlav) Gol (ca un) ~ sau îmbrăcat ~ Gol pușcă. 9 (Pex: îal) Sărac. 10 (Reg; îlav) Sărac (sau golan) ~ Foarte sărac. 11 (Pex) Foc tras cu pistolul (1). 12 Probe sportive de tir care se execută cu pistolul1 (1), prin trageri automate asupra unor ținte mișcătoare sau prin trageri foc cu foc asupra unei ținte fixe. 13 (Teh; pan) Aparat portativ cu forma apropiată de a pistolului1 (1), care servește la acoperirea suprafeței unui obiect prin împroșcare cu diferite substanțe. 14 (Îs) ~ de metalizat (sau ~ de metalizare) Aparat pentru metalizarea, prin topire, pulverizare și împroșcare a suprafețelor de metal, de lemn, de materiale textile etc. 15 (Îs) ~ de vopsit Aparat pentru vopsirea obiectelor prin pulverizarea, proiectarea și repartizarea uniformă a vopselei pe suprafața acestora. 16 (Îs) ~ de nituit Aparat de nituit Si: ciocan-revolver 17 (Îs) ~ de sudură Aparat de sudură Si: suflai. 18 (Îs) ~ cu aer comprimat Perforator pneumatic. 19 (Buc; Trs; euf) Penis. 20 (Reg) Globuleț din lut umezit, scobit la mijloc, care pocnește când este izbit de pământ. 21 (Trs) Gaură de mină puțin adâncă în care se pune un exploziv.

PISTOL1, pistoale, s. n. 1. Armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână; revolver. ◊ Pistol-mitralieră = armă automată ușoară, mai scurtă decât pușca-mitralieră, cu bătaie mai mică și mai ușor de mânuit; automat. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă (sau de rachetă) = pistol cu ajutorul căruia se trag rachetele de semnalizare. Pistol-portbandulă = pistol cu țeavă lungă care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaților sau o parâmă de remorcă. Pistol de dopuri = jucărie în formă de pistol (1), care, încărcată cu dopuri speciale de plută (cu praf de pușcă), produce o pocnitură puternică. Pistol de soc = jucărie rudimentară formată dintr-o țeavă de soc în care un piston, prin comprimarea aerului, împinge un dop (de plută, de câlți etc.) producând o pocnitură; p. restr. bețișorul care împinge dopul. ◊ Expr. Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, în pielea goală; p. ext. sărac. Sărac (sau golan) pistol = foarte sărac. ♦ P. ext. Focurile, gloanțele trase cu pistolul (1). 2. (Sport) Denumire a unei probe de tir care se execută cu pistolul (1) prin trageri automate asupra unor ținte mișcătoare sau prin trageri cu foc asupra unei ținte fixe. 3. P. anal. (Tehn.) Aparat portativ cu forma apropiată de aceea a unui pistol (1), care servește pentru diferite operații tehnologice. ◊ Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafeței unui obiect, prin împroșcare, cu metal topit. Pistol de vopsit (sau de zugrăvit) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugrăvirea) prin stropire a suprafețelor. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudură = aparat de sudură. – Din ngr. pistóli, germ. Pistol.

PISTOL2, pistoale, s. n. 1. Armă de foc individuală, de dimensiuni mici, mînuită cu o singură mînă. revolver. Necunoscutul s-a scufundat în umbră numai cînd vecinii au sărit, trăgînd focuri de pistoale. SADOVEANU, O. VI 385. Din cînd în cînd, cîte un pocnet de pistol deștepta toată valea satului. BUJOR, S. 99. Beau voinicii și se duc, Din pistoale troscănind. JARNÍK-BÎRSEANU,288. Cum e turcul, și pistolul, se spune despre două persoane apropiate care se potrivesc una cu alta (mai ales în rău). ♦ Expr. (Rar) Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, fără nimic pe el. Băiatul rămase adumbrit într-un crînguleț verde, căci era gol pistol. ISPIRESCU, L. 289. Îmi rămăsese punga plină de întunerec și lăzile pline de vînt, casa. îmbrăcată pușcă, și eu îmbrăcat pistol. GORJAN, H. II 5. ◊ (Ieșit din uz) Pistol- mitralieră = armă automată, ușoară, de lungime mai mică decît a puștii-mitralieră, cu bătaie mai mică și mai ușor de mînuit. Stătea afară, sub ploaie, cu un pistol-mitralieră... atîrnat de gît. DUMITRIU, N. 186. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă = pistol pentru lansarea rachetelor de semnalizare luminoasă. 2. (În expr.) Pistol de metalizare = aparat pentru împroșcarea cu metal topit și pulverizat a pieselor care trebuie metalizate la suprafață. Pistol de vopsit (sau pneumatic) = aparat pentru împroșcarea unei vopsele, cu ajutorul aerului comprimat, pe suprafața care trebuie vopsită. Vopsitorii șprițuiesc autobusele cu un pistol pneumatic.Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudură = aparat de sudură.

PISTOL1 s. n. 1. armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână. ♦ ~ mitralieră = armă automată cu țeavă scurtă și cu bătaie mai mică decât a puștii-mitralieră; ~ de rachete = pistol de semnalizare cu rachete1 (2). 2. aparat portativ, de forma pistolului, pentru vopsit, nituit etc. (< ngr. pistoli, germ. Pistol)

pistol în loc. vb. a pune (cuiva) pistolul pe greabăn (arg. stud.) A se răzbuna pe cineva; a umili pe cineva ◊ „Dorel i-a pus pistolul pe greabăn lui Ion.” (v. C. Lupu în LL 3/1972 p. 350)

PISTOL1 ~oale n. 1) Armă de foc mică, din care se împușcă la distanțe mici, cu o singură mână. ◊ ~ mitralieră armă de foc automată, cu țeava scurtă, care bate la distanțe mici. ~ rachetă (sau de semnalizare) pistol care lansează rachete de semnalizare. Gol (ca un) ~ a) dezbrăcat complet; în pielea goală; b) foarte sărac. 2) tehn. Aparat de forma unei astfel de arme folosit pentru efectuarea diferitelor operații tehnologice (vopsire, nituire, sudare etc.). /<ngr. pistóli, germ. Pistol

pistol n. mică armă de foc ce se descarcă cu o singură mână.

pistól n., pl. oale (ngr. pistóli, rus. pistól, d. it. pistóla, „pistol”, d. pistóne, „piston”, și „archebuză scurtă cu țeavă largă” saŭ, după alțiĭ, d. orașu Pistoja, unde se zice că s’a inventat pistolu. De la Pistoja vine it. pistolése, un fel de pumnal cu doŭă tăișurĭ, de unde, pin schimbare de sufix, s’a făcut fr. pistolet, pistol; sp. pistola). O mică armă de foc cu care se trage ținînd-o c’o singură mînă fără s’o sprijinĭ: din pistol s’a dezvoltat revolveru, dar pistoalele cu repetițiune aproape aŭ înlocuit revolverele. Prov. Cum e Turcu, și pistolu, cum e stăpînu, și sluga. Adv. Iron. Îmbrăcat pistol, gol pușcă, fără haĭne. – În est pop. chi-.

pișcol sn vz pistol1[1] corectat(ă)

  1. În original, tipărit incomplet: vz pisto1 LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pistol1 (armă, aparat, probă sportivă) s. n., (arme, aparate) pl. pistoale

!pistol-rache s. n., pl. pistoale-rache

pistol2 (armă, aparat, probă sportivă) s. n., (arme, aparate) pl. pistoale

!pistol-portbandu (-port-ban-) s. n., pl. pistoale-portbandu[1]

  1. Portbandulă nu figurează în dicționar. — gall

pistol (armă, aparat, probă sportivă) s. n., (arme, aparate) pl. pistoale

pistol-portbandu s. n. (sil. mf. port-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PISTOL s. 1. revolver. 2. pistol-mitralieră = automat.

PISTOL s. 1. revolver. 2. pistol-mitralieră = automat.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pistol (pistoale), s. n. – Armă de foc. – Mr. piștoală, megl. pistol. Fr. pistole, prin intermediul pol. pistol, rus. pistolĭ, ngr. πιστόλα, bg. pistol (› mr., megl.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PISTÓL1 (< ngr., germ.) s. n. 1. Armă de foc de dimensiuni mici, cu magazie de cartușe fixă sau amovibilă și mânuită cu o singură mână. Inventat în sec. 16 (pentru cavalerie), i s-au adus îmbunătățiri în sec. 19 (1835, de S. Colt și 1851, de R. Adams). ◊ P.-mitralieră = armă automată ușoară cu țeavă scurtă și cu bătaie mai mică decât a puștii-mitralieră. Inventat de H. Borchardt (1893) și perfecționat de G. Luger (1900). Sin. automat. P. de rachete (sau de semnalizare) = p. cu care se trag rachetele de semnalizare. ◊ P. portbandulă = p. cu țeavă lungă, care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaților sau a unei parâme de remorcă. 2. (TEHN.) Aparat portativ având forma de p.(1), folosit pentru metalizarea suprafeței obiectelor metalice sau nemetalice. ◊ P. de vopsit = aparat pulverizator pentru vopsirea prin stropire a suprafețelor.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

PISTOL balalaică, focos, jucărie, parapel, trancan, țeavă.

Intrare: pistol (armă)
pistol1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pistol
  • pistolul
  • pistolu‑
plural
  • pistoale
  • pistoalele
genitiv-dativ singular
  • pistol
  • pistolului
plural
  • pistoale
  • pistoalelor
vocativ singular
plural
pestol
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pișcol
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
piștol
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pistol, pistoalesubstantiv neutru

  • 1. Armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    sinonime: revolver diminutive: pistolaș
    • format_quote Necunoscutul s-a scufundat în umbră numai cînd vecinii au sărit, trăgînd focuri de pistoale. SADOVEANU, O. VI 385. DLRLC
    • format_quote Din cînd în cînd, cîte un pocnet de pistol deștepta toată valea satului. BUJOR, S. 99. DLRLC
    • format_quote Beau voinicii și se duc, Din pistoale troscănind. JARNÍK-BÎRSEANU,288. DLRLC
    • 1.1. Pistol-mitralieră = armă automată ușoară, mai scurtă decât pușca-mitralieră, cu bătaie mai mică și mai ușor de mânuit. DEX '09 DLRLC MDN '00
      sinonime: automat
      • format_quote Stătea afară, sub ploaie, cu un pistol-mitralieră... atîrnat de gît. DUMITRIU, N. 186. DLRLC
    • 1.2. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă (sau de rachetă) = pistol cu ajutorul căruia se trag rachetele de semnalizare. DEX '09 DLRLC MDN '00
    • 1.3. Pistol-portbandulă = pistol cu țeavă lungă care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaților sau o parâmă de remorcă. DEX '09
    • 1.4. Pistol de dopuri = jucărie în formă de pistol, care, încărcată cu dopuri speciale de plută, (cu praf de pușcă), produce o pocnitură puternică. DEX '09
    • 1.5. Pistol de soc = jucărie rudimentară formată dintr-o țeavă de soc în care un piston, prin comprimarea aerului, împinge un dop (de plută, de câlți etc.) producând o pocnitură. DEX '09
    • 1.6. prin extensiune Focurile, gloanțele trase cu pistolul. DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble Cum e turcul, și pistolul, se spune despre două persoane apropiate care se potrivesc una cu alta (mai ales în rău). DLRLC
    • chat_bubble Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, în pielea goală. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Băiatul rămase adumbrit într-un crînguleț verde, căci era gol pistol. ISPIRESCU, L. 289. DLRLC
      • format_quote Îmi rămăsese punga plină de întunerec și lăzile pline de vînt, casa îmbrăcată pușcă, și eu îmbrăcat pistol. GORJAN, H. II 5. DLRLC
    • chat_bubble Sărac (sau golan) pistol = foarte sărac. DEX '09 DEX '98
  • 2. sport Denumirea unei probe de tir care se execută cu pistolul prin trageri automate asupra unor ținte mișcătoare sau prin trageri cu foc asupra unei ținte fixe. DEX '09
  • 3. prin analogie tehnică Aparat portativ cu forma apropiată de aceea a unui pistol, care servește pentru diferite operații tehnologice. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 3.1. Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafeței unui obiect, prin împroșcare, cu metal topit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 3.2. Pistol de vopsit (sau de zugrăvit, pneumatic) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugrăvirea) prin stropire a suprafețelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Vopsitorii șprițuiesc autobuzele cu un pistol pneumatic. DLRLC
    • 3.3. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 3.4. Pistol de sudură = aparat de sudură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.