3 definiții pentru pluteu

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

pluteu sn [At: DN3 / Pl: ? / E: it pluteo, lat pluteum] 1 (Ant) Mașină de război în formă de paravan semicircular, folosită pentru a proteja pe asediatori în timpul atacurilor zidurilor unei cetăți asediate. 2 Panou de marmură sau de lemn care protejează corul, altarul sau prezbieriul bisericilor catolice. 3 Ladă sau scrin pentru păstrarea lucrurilor prețioase.

PLUTEU s.n. 1. (Ant.) Mașină de război în formă de paravan semicircular, folosită pentru a proteja pe asediatori în timpul atacului zidurilor unei cetăți asediate. 2. Panou de marmură sau de lemn care protejează altarul, corul sau prezbiteriul bisericilor catolice. ♦ Ladă sau scrin pentru păstrarea lucrurilor prețioase. [Pron. -teu. / Cf. it. pluteo, lat. pluteum – perete de apărare].

PLUTEU s. n. 1. (ant.) mașină de război, paravan semicircular, pentru a proteja pe asediatori în timpul atacului zidurilor unei cetăți asediate. 2. panou de marmură sau de lemn care protejează altarul, corul sau prezbiteriul bisericilor catolice. ◊ ladă, scrin pentru păstrarea lucrurilor prețioase. (< lat. pluteum)

Intrare: pluteu
substantiv neutru (N57)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pluteu
  • pluteul
  • pluteu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • pluteu
  • pluteului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pluteusubstantiv neutru

  • 1. în Antichitate Mașină de război în formă de paravan semicircular, folosită pentru a proteja pe asediatori în timpul atacului zidurilor unei cetăți asediate. DN
  • 2. Panou de marmură sau de lemn care protejează altarul, corul sau prezbiteriul bisericilor catolice. DN
    • 2.1. Ladă sau scrin pentru păstrarea lucrurilor prețioase. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.