15 definiții pentru procedură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROCEDURĂ, proceduri, s. f. 1. Totalitatea actelor și a formelor îndeplinite în cadrul activității desfășurate de un organ de jurisdicție, de executare sau de alt organ de stat. 2. (Livr.) Procedeu (1). 3. Ramură a dreptului care are ca obiect studiul procedurii (1). 4. (Mai ales la pl.) Tratament special efectuat în unități sanitare pentru tratarea diverselor boli. – Din fr. procédure.

PROCEDURĂ, proceduri, s. f. 1. Totalitatea actelor și a formelor îndeplinite în cadrul activității desfășurate de un organ de jurisdicție, de executare sau de alt organ de stat. 2. (Livr.) Procedeu (1). 3. Ramură a dreptului care are ca obiect studiul procedurii (1). 4. (Mai ales la pl.) Tratament special efectuat în unități sanitare pentru tratarea diverselor boli. – Din fr. procédure.

procedu sf [At: LOVINESCU, S. I, 364 / V: (înv) proțedu / Pl: ~ri / E: lat procedura, fr procédure] 1 Totalitate a actelor și formelor îndeplinite în cadrul activității desfășurate de un organ de jurisdicție, de executare sau de un alt organ de stat Si: (rar) practică. 2 Ramură a dreptului care are ca obiect studiul procedurii (1). 3 Procedeu (1).

PROCEDURĂ, proceduri, s. f. 1. Formă legală de a proceda în cazuri determinate de lege; (în special) mod de a proceda în fața instanțelor judiciare. Judecătorii și asesorii populari sînt aleși în conformitate cu procedura stabilită prin lege. CONST. R.P.R. 34. Am început a merge regulat la tribunal, a mă îmbrăca în negru... și a mă face că pricep încurcăturile procedurii. ALECSANDRI, T. I 371. Comisiunea Centrală a urmat o procedură cu totul alta de aceea păzită de comisiunile din 1850. KOGĂLNICEANU, S. A. 122. 2. Ramură a dreptului care are ca obiect studiul procedurii (1). Tratat de procedură civilă.

PROCEDU s.f. 1. Formă legală de a face o acțiune, de a apăra pe cineva, de a judeca etc.; formele după care se realizează justiția; actele făcute într-o instanță judecătorească. 2. Ramură a dreptului care studiază procedura (1). [< fr. procédure, cf. it. procedura].

PROCEDU s. f. 1. manieră de a proceda juridic; serie de formalități după care se realizează justiția; actele într-o instanță judecătorească. 2. ramură a dreptului care studiază procedura (1). 3. metodă în medicină, psihologie, sociometrie etc. 4. (inform.) metodă de rezolvare a unei probleme, defalcată în etape succesive; funcție executată de un subprogram, parte din sintaxa limbajelor evoluate. (< fr. procédure, lat. procedura)

PROCEDURĂ ~i f. 1) Ansamblu de reguli de organizare a administrației, folosite în vederea atingerii unui anumit rezultat. 2) Serie de formalități care trebuie executate într-un proces. 3) Ramură a dreptului care determină sau studiază regulile de organizare a proceselor juridice. 4) v. PROCEDEU. 5) Măsură curativă prescrisă de medic. /<fr. procédure

procedură f. 1. mod de a proceda in justiție; 2. instrucțiune judiciară a unui proces; 3. act făcut într’o instanță.

*procedúră f., pl. ĭ (fr. procédure, it. procedura). Modu de a proceda în justiție: procedura civilă, penală. Acte făcute într’o instanță: o procedură voluminoasă. – Se poate întrebuința și îld. procedeŭ.

*procedéŭ n., pl. eĭe și eurĭ (fr. procedé). Procedură în știință: un procedeŭ chimic. – Se poate zice tot așa de bine și procedură.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

procedu s. f., g.-d. art. procedurii; pl. proceduri

procedu s. f., g.-d. art. procedurii; pl. proceduri

procedu s. f., g.-d. art. procedurii; pl. proceduri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROCEDU s. 1. (JUR.) practică. (~ judiciară, într-un proces.) 2. (JUR.) procedură grațioasă = procedură necontencioasă; procedură necontencioasă v. procedură grațioasă. 3. v. formalitate. 4. v. mod.

PROCEDU s. 1. (JUR.) practică. (~ judiciară, într-un proces.) 2. formalitate. (Ce ~ trebuie făcută?) 3. cale, chip, fel, formă, manieră, metodă, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, putință, sistem, (reg.) cap, modru, (înv.) manoperă, marșă, mediu, mijlocire. (Rezolvarea unei probleme prin altă ~.)

Intrare: procedură
procedură substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • procedu
  • procedura
plural
  • proceduri
  • procedurile
genitiv-dativ singular
  • proceduri
  • procedurii
plural
  • proceduri
  • procedurilor
vocativ singular
plural
proțedură
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

procedu, procedurisubstantiv feminin

  • 1. Totalitatea actelor și a formelor îndeplinite în cadrul activității desfășurate de un organ de jurisdicție, de executare sau de alt organ de stat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Judecătorii și asesorii populari sînt aleși în conformitate cu procedura stabilită prin lege. CONST. R.P.R. 34. DLRLC
    • format_quote Am început a merge regulat la tribunal, a mă îmbrăca în negru... și a mă face că pricep încurcăturile procedurii. ALECSANDRI, T. I 371. DLRLC
    • format_quote Comisiunea Centrală a urmat o procedură cu totul alta de aceea păzită de comisiunile din 1850. KOGĂLNICEANU, S. A. 122. DLRLC
  • 2. livresc Procedeu. DEX '09 DEX '98
    sinonime: procedeu
  • 3. Ramură a dreptului care are ca obiect studiul procedurii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Tratat de procedură civilă. DLRLC
  • 4. Metodă în medicină, psihologie, sociometrie etc. MDN '00
  • 5. informatică Metodă de rezolvare a unei probleme, defalcată în etape succesive; funcție executată de un subprogram, parte din sintaxa limbajelor evoluate. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.