20 de definiții pentru progresiv

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROGRESIV, -Ă, progresivi, -e, adj. 1. Care înaintează, progresează, se dezvoltă continuu. ◊ Impozit progresiv = impozit care crește procentual, pe măsura măririi sumei impozabile. (Fon.) Asimilare (sau asimilație) progresivă = asimilație în care sunetul modificat se află situat după cel care exercită influența modificatoare. 2. (Înv.) Progresist. – Din fr. progressif.

PROGRESIV, -Ă, progresivi, -e, adj. 1. Care înaintează, progresează, se dezvoltă continuu. ◊ Impozit progresiv = impozit care crește procentual, pe măsura măririi sumei impozabile. (Fon.) Asimilare (sau asimilație) progresivă = asimilație în care sunetul modificat se află situat după cel care exercită influența modificatoare. 2. (Înv.) Progresist. – Din fr. progressif.

progresiv, ~ă a [At: DACIA LIT. 267/15 / V: (înv) ~sif / Pl: ~i, ~e / E: fr progressif] 1 Care are loc treptat. 2 Care urmează o linie ascendentă. 3 Care duce la progres (2). 4 (Îs) Impozit ~ Impozit care crește procentual, pe măsura creșterii venitului, averii cuiva. 5 (Lin; îs) Asimilare (sau asimilație) -ă Asimilare sau asimilație în care sunetul modificat stă după cel care exercită influența modificatoare. 6 (Lin; rar; îs) Derivare -ă Derivare care are loc prin adăugare de sufixe sau, mai rar, prin substituție de terminație. 7 (D. boli, dereglări) Care evoluează spre rău. 8-14 Progresist (3-8).

PROGRESIV, -Ă, progresivi, -e, adj. 1. (În opoziție cu regresiv) Care progresează, care crește, care înaintează sau se dezvoltă treptat. Care căta să fie programul revoluției din 1848? Era dezvoltarea progresivă a revoluției din 1821, mai mult a ideilor democratice și sociale. BOLINTINEANU, O. 312. Unitatea falsă, la care ea [împărăția romană] supuse prin silă lumea, trebui să se sfarme ca să dea loc la organizarea progresivă a unei unități mai adevărate, produsă prin armonia naționalităților libere. BĂLCESCU, O. II 11. Impozit progresiv = impozit care crește procentual, pe măsura măririi sumei impozabile. 2. (Ieșit din uz) Progresist. Misiunea istorică a școalei sovietice este adîncă, progresivă și umană. SAHIA, U.R.S.S. 133. A adaos că acesta nu este sentiment de oameni progresivi, căci astăzi nu se face schimburi de nații ca de vite. GHICA, A. 746.

PROGRESIV, -Ă adj. Care progresează, care crește sau se dezvoltă treptat. ♦ Impozit progresiv = impozit care se stabilește în cote crescînde pe măsura creșterii venitului, a averii etc. [Cf. fr. progressif].

PROGRESIV, -Ă adj. care progresează, care crește sau se dezvoltă treptat, care exprimă o dezvoltare graduală și continuă; progredient. ♦ impozit ~ = impozit care se stabilește în cote crescânde pe măsura creșterii venitului, a averii etc. (< fr. progressif)

PROGRESIV ~ă (~i,~e) Care progresează; în dezvoltare continuă. /<fr. progressif

progresiv a. 1. care se face înaintând: mișcare progresivă; 2. fig. care face progrese: mers progresiv al ideilor.

*progresív, -ă adj. (d. progres; fr. progressif). Care se face înaintînd: mișcare progresivă. Fig. Care face progrese, care se dezvoltă: mersu progresiv al uneĭ boale. Impozit progresiv, care lovește averile în progresiune aritmetică. Adv. În mod progresiv.

progresif, ~ă a vz progresiv

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

progresiv (desp. pro-gre-) adj. m., pl. progresivi; f. progresi, pl. progresive

progresiv (pro-gre-) adj. m., pl. progresivi; f. progresivă, pl. progresive

progresiv adj. m. (sil. -gre-), pl. progresivi; f. sg. progresivă, pl. progresive

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROGRESIV adj. v. progresist.

PROGRESIV adj., adv. 1. adj. ascendent. (Mișcare ~.) 2. adj., adv. v. treptat.

progresiv adj. v. PROGRESIST.

PROGRESIV adj., adv. 1. adj. ascendent. (Mișcare ~.) 2. adj., adv. gradat, treptat, (înv.) scăriș. (Dezvoltare ~; se dezvoltă ~.)

Progresiv ≠ regresiv

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PROGRESIV, -Ă adj. (cf. fr. progressif): în sintagmele asimilare progresivă, derivare progresivă și disimilație progresivă (v.).

SCARĂ PROGRESIVĂ construcție din lemn sau din metal, prevăzută cu mai multe platforme așezate la diferite înălțimi (până la 4 m), la baza căreia se află o groapă umplută cu nisip. Scara progresivă este destinată antrenării parașutiștilor în vederea amortizării șocurilor aterizării la contactul cu solul.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PROGRESÍV, -Ă (< fr.) adj. Care crește, înaintează, progresează sau se dezvoltă treptat. ◊ Impozit p. = impozit care se stabilește în cote crescânde pe măsura creșterii venitului, averii etc.; poate crește pe bază de cote majorate aplicate asupra întregului obiect impozabil sau aplicate (pe bază de baremuri) pe tranșe ale acestuia. (MUZ.) Rock p. = curent al muzicii rock descris prin apelul la elemente din muzica clasic și jaz, prin tratarea complexă a materiei sonore caracteristice rock-ului. Exponenți principali: Pink Floyd, Genesis, Emerson, Lake and Palmer, Kraftwerk, Vangelis etc.

Intrare: progresiv
progresiv adjectiv
  • silabație: pro-gre-siv info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • progresiv
  • progresivul
  • progresivu‑
  • progresi
  • progresiva
plural
  • progresivi
  • progresivii
  • progresive
  • progresivele
genitiv-dativ singular
  • progresiv
  • progresivului
  • progresive
  • progresivei
plural
  • progresivi
  • progresivilor
  • progresive
  • progresivelor
vocativ singular
plural
progresif
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

progresiv, progresiadjectiv

  • 1. Care înaintează, progresează, se dezvoltă continuu. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    antonime: regresiv
    • format_quote Care căta să fie programul revoluției din 1848? Era dezvoltarea progresivă a revoluției din 1821, mai mult a ideilor democratice și sociale. BOLINTINEANU, O. 312. DLRLC
    • format_quote Unitatea falsă, la care ea [împărăția romană] supuse prin silă lumea, trebui să se sfarme ca să dea loc la organizarea progresivă a unei unități mai adevărate, produsă prin armonia naționalităților libere. BĂLCESCU, O. II 11. DLRLC
    • 1.1. Impozit progresiv = impozit care crește procentual, pe măsura măririi sumei impozabile. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.2. fonetică; fonologie Asimilare (sau asimilație) progresivă = asimilație în care sunetul modificat se află situat după cel care exercită influența modificatoare. DEX '09 DEX '98
  • 2. învechit Progresist. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: progresist
    • format_quote Misiunea istorică a școalei sovietice este adîncă, progresivă și umană. SAHIA, U.R.S.S. 133. DLRLC
    • format_quote A adaos că acesta nu este sentiment de oameni progresivi, căci astăzi nu se face schimburi de nații ca de vite. GHICA, A. 746. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.