12 definiții pentru proiectare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROIECTARE, proiectări, s. f. Acțiunea de a (se) proiecta și rezultatul ei. – V. proiecta.

proiectare sf [At: CALENDAR (1857), 64/10 / P: pro-iec~ / Pl: ~tări / E: proiecta] 1 Elaborare de proiecte. 2 Trimitere pe o suprafață a unor fascicule de raze, de particule pentru a le reproduce. 3 Desenare a unei proiecții (1). 4 Ieșire în evidență din ansamblul căruia îi aparține ori din cel înconjurător. 5 Aruncare cu forță într-o anumită direcție a unui corp solid. 6 Împrăștiere, sub presiune și la mare distanță, a unui material în stare lichidă ori pulverulentă.

PROIECTARE, proiectări, s. f. Acțiunea de a (se) proiecta și rezultatul ei. [Pr.: pro-iec-] – V. proiecta.

PROIECTARE, proiectări, s. f. Acțiunea de a (se) proiecta. 1. Elaborare a unui proiect care cuprinde calcule tehnice și economice. Institut de proiectări. 2.(Geom.) Reprezentare schematică, pe un plan sau pe o suprafață oarecare, a unei configurații care se află în afara planului sau suprafeței pe care se proiectează configurația. 3. Reflectare, profilare în chip de. imagine pe o suprafață; (în cinematografie) reproducere pe ecran, cu ajutorul unui fascicul luminos, a imaginilor înregistrate pe un film transparent. 4. Aruncare, cu viteză inițială mare, a unui corp; împrăștiere cu presiune a unui lichid sau a unui material pulverulent.

PROIECTARE s.f. Acțiunea de a proiecta și rezultatul ei; proiecție; alcătuire a unui proiect. [< proiecta].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

proiectare s. f., g.-d. art. proiectării; pl. proiectări

proiectare s. f., g.-d. art. proiectării; pl. proiectări

proiectare s. f. (sil. -iec-), g.-d. art. proiectării; pl. proiectări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROIECTARE s. 1. v. inventare. 2. v. preconizare. 3. v. profilare. 4. v. oglindire. 5. v. rulare. 6. aruncare, azvârlire, propulsare, propulsie, zvârlire. (~ unui obiect în spațiu.)

PROIECTARE s. 1. concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, născocire, plănuire, plăsmuire, realizare, scornire, (înv. și pop.) izvodire. (~ unui nou sistem de...) 2. concepere, plănuire, preconizare. (~ unor reforme.) 3. conturare, delimitare, evidențiere, precizare, profilare, reliefare. (~ imaginii ei în lumina asfințitului.) 4. oglindire, răsfrîngere, reflectare, reflex, (înv.) reflect. (~ în apă a stelelor.) 5. rulare. (~ a unui film.) 6. aruncare, azvîrlire, propulsare, propulsie, zvîrlire. (~ unui obiect în spațiu.)

Intrare: proiectare
proiectare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • proiectare
  • proiectarea
plural
  • proiectări
  • proiectările
genitiv-dativ singular
  • proiectări
  • proiectării
plural
  • proiectări
  • proiectărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

proiectare, proiectărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) proiecta și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: proiecție
    • 1.1. Elaborare a unui proiect care cuprinde calcule tehnice și economice. DLRLC DN
      • format_quote Institut de proiectări. DLRLC
    • 1.2. geometrie Reprezentare schematică, pe un plan sau pe o suprafață oarecare, a unei configurații care se află în afara planului sau suprafeței pe care se proiectează configurația. DLRLC
    • 1.3. Reflectare, profilare în chip de imagine pe o suprafață. DLRLC
      • 1.3.1. cinema; cinematografie Reproducere pe ecran, cu ajutorul unui fascicul luminos, a imaginilor înregistrate pe un film transparent. DLRLC
    • 1.4. Aruncare, cu viteză inițială mare, a unui corp; împrăștiere cu presiune a unui lichid sau a unui material pulverulent. DLRLC
etimologie:
  • vezi proiecta DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.