9 definiții pentru re (pref.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

re1- [At: DN3 / E: fr, lat re-] Element prim de compunere cu sens iterativ, care servește la formarea unor verbe, a unor adjective sau a unor substantive.

RE1- Element de compunere cu sens iterativ, care servește la formarea unor verbe, a unor adjective și a unor substantive. – Din fr., lat. re-.

RE1- pref. Element de compunere cu sens iterativ formînd derivate de la verbe, ca: realege, reedita, recîștiga, restructura, reeduca etc.

RE- Element de derivare cu sens iterativ, care servește la formarea de verbe, adjective și substantive. [< fr. re-, cf. lat. re-].

RE1- pref. „iterativ, intensiv”. (< fr. re-, ré-, cf. lat. re-)

re, particulă ce exprimă în compozițiune o idee de repețire sau de întoarcere la starea primitivă.

*re-, prefix care arată repetițiunea saŭ revenirea la starea primitivă, ca: recad, revin (lat. re-, care, în vechime, era red, ca în re-dúcere, red-ígere, red-actio). În cuv. vechĭ e ră-, ca în ră-pun, ră-sun.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

re- Pref. care indică repetarea unei acțiuni verbale. Fr. re-. Se atașează atît la cuvintele împrumutate deja cu pref. (reconstitui, din fr. reconstituer), ca și cuvintele moștenite (realege „a alege din nou” < alege). În general, în acest ultim caz, este de asemeni un calc din fr.: reculege „a se concentra” < culege „a aduna”, ca fr. recueillir < cueillir. Cum acest pref. se poate atașa la un număr indefinit de vb., se citează numai cuvintele care merită o mențiune specială.

Intrare: re (pref.)
prefix (I7-P)
  • re
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

reelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu sens iterativ, care servește la formarea unor verbe, a unor adjective și a unor substantive. DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.