21 de definiții pentru reduce

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REDUCE, reduc, vb. III. Tranz. 1. A micșora, a scădea, a diminua (ca proporții, cantitate, intensitate). ♦ Spec. A micșora dimensiunile unei hărți, ale unei piese etc., păstrând aceleași proporții între elementele componente; a reproduce la dimensiuni mai mici. ♦ (Mat.; în expr.) A reduce o fracție = a suprima factorii comuni de la numitorul și de la numărătorul unei fracții. 2. A restrânge, a limita, a mărgini. ◊ Expr. A reduce pe cineva la tăcere = a face pe cineva să nu mai spună nimic. ♦ A aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situație mai proastă (în raport cu cea pe care a avut-o). 3. A scoate oxigenul dintr-o combinație cu ajutorul unui agent chimic. 4. (Înv.) A cuceri, a subjuga, a cotropi. [Perf. s. redusei, part. redus] – Din lat. reducere, fr. réduire.

REDUCE, reduc, vb. III. Tranz. 1. A micșora, a scădea, a diminua (ca proporții, cantitate, intensitate). ♦ Spec. A micșora dimensiunile unei hărți, ale unei piese etc., păstrând aceleași proporții între elementele componente; a reproduce la dimensiuni mai mici. ♦ (Mat.; în expr.) A reduce o fracție = a suprima factorii comuni de la numitorul și de la numărătorul unei fracții. 2. A restrânge, a limita, a mărgini. ◊ Expr. A reduce pe cineva la tăcere = a face pe cineva să nu mai spună nimic. ♦ A aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situație mai proastă (în raport cu cea pe care a avut-o). 3. A scoate oxigenul dintr-o combinație cu ajutorul unui agent chimic. 4. (Înv.) A cuceri, a subjuga, a cotropi. [Perf. s. redusei, part. redus] – Din lat. reducere, fr. réduire.

reduce [At: ȘINCAI, HR. II, 85/13 / V: (înv) răd~ / Pzi: reduc / E: lat reducere, fr réduire] 1 vt (Înv) A readuce. 2-3 vtr A (se) diminua (ca proporții, cantitate, intensitate etc.). 4 vt A reproduce la dimensiuni mai mici. 5-6 vtr A (se) restrânge. 7 vt (Mat) A efectua o reducere (6) Si: (înv) a reduțirui. 8 vt (Îe) A ~ la un singur (sau la același) numitor A aduce la același numitor. 9 vt A aduce pe cineva sau ceva într-o stare de inferioritate în raport cu cea pe care a avut-o. 10 vt (Îe) A ~ (pe cineva) la tăcere A face pe cineva să tacă. 11 vt A obliga. 12 vt (Chm) A scoate oxigenul dintr-o combinație cu ajutorul unui agent chimic. 13 vt (Frî) A supune. 14 vt (Frr) A transforma.

REDUCE, reduc, vb. III. Tranz. (Urmat adesea de determinări introduse prin prep. «la»,«pînă», «pînă la» etc.) 1. A face să fie mai mic, a micșora, a scădea, a diminua. Reduse coada vulpei pînă la vreo doi stînjeni. ODOBESCU, S. III 46. ♦ A micșora valoarea unei mărimi, față de o valoare de referință a ei. ♦ A micșora dimensiunile (unei hărți, ale unei piese etc.), păstrînd aceleași proporții, a reproduce la dimensiuni mai mici. Hărțile pot fi reduse la o scară mai mică. ♦ (Mat.; în expr.) A (se) reduce o fracție = a suprima factorii comuni de la numitorul și de la numărătorul unei fracții; a simplifica. 2. A restrînge, a limita, a mărgini. I se pare că înalță... pe femeie, reducînd-o la rolul de «marmoră de Paros». GHEREA, ST. CR. I 173. Căci problema ei cea mare la nimic o ai redus. EMINESCU, O. IV 46. Mulți vor gîndi a fi ghicit sensul întîmplărilor... reducîndu-le la simple vise. id. N. 84. ◊ Expr. A reduce (pe cineva) la tăcere = a face pe cineva să nu mai zică nimic, a-l sili să tacă. Ana îl reduse la tăcere cu o singură privire. C. PETRESCU, C. V. 241. Domnul și cucoana ascultă consternați, reduși la tăcere de «logica faptelor». SEBASTIAN, T. 120. (Fig.) Bateriile inamicului au fost reduse la tăcere. ♦ A aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situație mai rea (față de alta pe care a avut-o). Familiile istorice sînt... unele reduse la condiția de clăcași. BOLINTINEANU, O. 423. 3. (Chim.) A scoate oxigenul dintr-o combinație cu ajutorul unui agent chimic. 4. (Franțuzism învechit) A cuceri, a subjuga, a cotropi. Petru cel Șchiop pierdu un șir de zile și de nopți fără a putea reduce o casă. HASDEU, I. V. 193. Sigmund Bator... vru țeara să-ți reducă. ALECSANDRI, P. III 253.

REDUCE vb. III. tr. 1. A micșora, a scădea. ♦ A simplifica o fracție sau o expresie algebrică. 2. A restrînge, a limita. 3. (Chim.) A elimina oxigenul dintr-o combinație. 4. A duce pe cineva sau ceva într-o stare de inferioritate, într-o situație mai rea. [P.i. reduc. / < lat. reducere, cf. fr. réduire].

REDUCE vb. I. tr. 1. a micșora, a diminua, a scădea. 2. (mat., chim.) a efectua o reducere. 3. a restrânge, a limita. 4. a aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situație mai rea. ♦ (fam.) a ~ la tăcere = a face pe cineva să nu mai poată spune nimic. II. refl. a se restrânge, a se limita (la). (< lat. reducere, fr. réduire)

A REDUCE reduc tranz. 1) A face să se reducă; a împuțina; a scădea; a micșora; a diminua; a descrește. ◊ ~ la tăcere a face să nu spună nimic. 2) mat. (fracții sau expresii algebrice) A micșora printr-un divizor comun; a simplifica. 3) A elibera din serviciu în urma micșorării statelor de funcțiune. 4) chim. (oxigenul) A elimina dintr-o combinație, dintr-o substanță cu ajutorul unui agent chimic. /<lat. reducere, fr. réduire

A SE REDUCE se reduce intranz. 1) A deveni mai mic la număr, dimensiune sau intensitate; a se micșora; a se împuțina; a scădea; a descrește; a se diminua. 2) A avea drept esență; a se rezuma. /<lat. reducere, fr. réduire

reduce v. 1. a micșora, a scădea: a reduce cheltuielile; 2. a reproduce sau copia în mic: a reduce un desen, o statuă; 3. a transforma: a reduce grâul în făină; 4. a schimba o cantitate într’alta echivalentă: a reduce o fracțiune la cea mai simplă expresiune; 5. a supune: vru țara să-ți reducă AL.

*redúc, -dús, a -dúce v. tr. (lat. redúcere; fr. reduire. V. duc și arăduc). Micșorez, scad: a reduce cheltuelile, prețurile, efectivu, pretențiunile. Reproduc orĭ copiez în mic; a reduce un desemn, o statuă. Prefac, transform (în ceva maĭ mic): a reduce grîu în făină, Traĭan a redus Dacia în provincie romană, incendiu l-a redus la mizerie, a reduce niște fracțiunĭ la acelașĭ numitor (Aritm.). Micșorez, înfrîng, înving moralmente: pe el nu-l reduce nimenĭ. Chir. Pun la loc un os luxat: a reduce o luxațiune. Chim. Separ metalu de oxid. V. refl. Îmĭ micșorez luxu, trăĭesc maĭ cumpătat.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

reduce (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. reduc, 3 sg. reduce, perf. s. 1 sg. redusei, 1 pl. reduserăm, m.m.c.p. 1 pl. reduseserăm; conj. prez. 1 sg. să reduc, 3 să redu; imper. 2 sg. afirm. redu; ger. reducând; part. redus

reduce (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. reduc, 1 pl. reducem, 2 pl. reduceți; imper. 2 sg. redu, neg. nu reduce; part. redus

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

REDUCE vb. 1. v. descrește. 2. v. micșora. 3. a (se) mici, a (se) micșora, a scădea. (S-a ~ rația.) 4. v. scurta. 5. v. prescurta. 6. a descrește, a (se) diminua, a (se) împuțina, a (se) micșora, a scădea, (înv.) a (se) puțina. (Numărul lor se ~ continuu.) 7. v. împuțina. 8. a (se) împuțina, a (se) micșora, a (se) restrânge, a scădea, (înv. și reg.) a (se) strâmta. (Locurile de pășune s-au ~.) 9. a descrește, a se mici, a se micșora, a scădea, a se scurta. (Toamna, ziua se ~, iar noaptea crește.) 10. v. încetini. 11. v. atenua. 12. a micșora, (înv. fig.) a îngusta. (A ~ valoarea a ceva.) 13. a lăsa, a micșora, a scădea. (A mai ~ din preț.) 14. v. ieftini. 15. a micșora, a scădea, (fig.) a îndulci. (I-a mai ~ pedeapsa, sentința.) 16. v. simplifica. 17. a se limita, a se mărgini, a se mulțumi, a se restrânge, a se rezuma. (S-a ~ la strictul necesar.) 18. v. limita. 19. a constrânge, a obliga, a sili. (L-a ~ la tăcere.)

REDUCE vb. v. cuceri, ocupa, readuce, subjuga, supune.

REDUCE vb. 1. a descrește, a se micșora, a scădea, (pop. fig.) a se pișca. (Luna s-a ~.) 2. a (se) diminua, a (se) micșora, a (se.) ușura. (S-a ~ încărcătura unei corăbii.) 3. a (se) mici, a (se) micșora, a scădea. (S-a ~ rația.) 4. a micșora, a prescurta, a scurta. (Mai ~ din text.) 5. a concentra, a prescurta, a rezuma, a scurta, (fig.) a comprima, a condensa. (A ~ o expunere.) 6. a descrește, a (se) diminua, a (se) împuțina, a (se) micșora, a scădea, (înv.) a (se) puțina. (Numărul lor se ~ continuu.) 7. a se împuțina, a scădea, (Transilv.) a scăpăta. (Creditul s-a ~ mult.) 8. a (se) împuțina, a (se) micșora, a (se) restrînge, a scădea, (înv. și reg.) a (se) strîmta. (Locurile de pășune s-au ~.) 9. a descrește, a se mici, a se micșora, a scădea, a se scurta. (Toamna, ziua se ~, iar noaptea crește.) 10. a încetini, a micșora. (~ viteza unui vehicul.) 11. a (se) atenua, a (se) calma, a descrește, a (se) diminua, a (se) domoli, a (se) liniști, a (se) micșora, a (se) modera, a (se) pondera, a (se) potoli, a scădea, a slăbi, a (se) tempera, (rar) a (se) pacifica, (fig.) a (se) îmblînzi, a (se) îndulci, a (se) înmuia, a (se) muia. (Viteza vîntului s-a mai ~.) 12. a micșora, (înv. fig.) a îngusta. (A ~ valoarea a ceva.) 13. a lăsa, a micșora, a scădea. (A mai ~ din preț.) 14. a (se) ieftini, a (se) micșora, a scădea. (S-au ~ prețurile la...) 15. a micșora, a scădea, (fig.) a îndulci. (I-a mai ~ pedeapsa, sentința.) 16. (MAT.) a simplifica, (înv.) a reduțirui, a scurta. (A ~ o fracție.) 17. a se limita, a se mărgini, a se mulțumi, a se restrînge, a se rezuma. (S-a ~ la strictul necesar.) 18. a se limita, a se mărgini, a se rezuma, a sta, (rar) a se încheia. (Importanța lucrării nu se ~ doar la...) 19. a constrînge, a obliga, a sili. (L-a ~ la tăcere.)

reduce vb. v. CUCERI. OCUPA. READUCE. SUBJUGA. SUPUNE.

A reduce ≠ a adăuga, a amplifica, a spori

A (se) reduce ≠ a (se) mări, a spori

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

reduce (reduc, us), vb. – A diminua. Fr. réduire adaptat la conjug. lui a duce.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se reduce la sentiment expr. (prst.) a refuza banii unui client; a reduce tariful.

Intrare: reduce
verb (VT643)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • reduce
 • reducere
 • redus
 • redusu‑
 • reducând
 • reducându‑
singular plural
 • redu
 • reduce
 • reduceți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • reduc
(să)
 • reduc
 • reduceam
 • redusei
 • redusesem
a II-a (tu)
 • reduci
(să)
 • reduci
 • reduceai
 • reduseși
 • reduseseși
a III-a (el, ea)
 • reduce
(să)
 • redu
 • reducea
 • reduse
 • redusese
plural I (noi)
 • reducem
(să)
 • reducem
 • reduceam
 • reduserăm
 • reduseserăm
 • redusesem
a II-a (voi)
 • reduceți
(să)
 • reduceți
 • reduceați
 • reduserăți
 • reduseserăți
 • reduseseți
a III-a (ei, ele)
 • reduc
(să)
 • redu
 • reduceau
 • reduseră
 • reduseseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

reduce, reducverb

 • 1. A micșora, a scădea, a diminua (ca proporții, cantitate, intensitate). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Reduse coada vulpei pînă la vreo doi stînjeni. ODOBESCU, S. III 46. DLRLC
  • 1.1. A micșora valoarea unei mărimi, față de o valoare de referință a ei. DLRLC
  • 1.2. prin specializare A micșora dimensiunile unei hărți, ale unei piese etc., păstrând aceleași proporții între elementele componente; a reproduce la dimensiuni mai mici. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Hărțile pot fi reduse la o scară mai mică. DLRLC
  • chat_bubble matematică A reduce o fracție = a suprima factorii comuni de la numitorul și de la numărătorul unei fracții. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   sinonime: simplifica
 • 2. Limita, mărgini, restrânge. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote I se pare că înalță... pe femeie, reducînd-o la rolul de «marmoră de Paros». GHEREA, ST. CR. I 173. DLRLC
  • format_quote Căci problema ei cea mare la nimic o ai redus. EMINESCU, O. IV 46. DLRLC
  • format_quote Mulți vor gîndi a fi ghicit sensul întîmplărilor... reducîndu-le la simple vise. EMINESCU, N. 84. DLRLC
  • 2.1. A aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situație mai proastă (în raport cu cea pe care a avut-o). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Familiile istorice sînt... unele reduse la condiția de clăcași. BOLINTINEANU, O. 423. DLRLC
  • chat_bubble A reduce pe cineva la tăcere = a face pe cineva să nu mai spună nimic. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
   • format_quote Ana îl reduse la tăcere cu o singură privire. C. PETRESCU, C. V. 241. DLRLC
   • format_quote Domnul și cucoana ascultă consternați, reduși la tăcere de «logica faptelor». SEBASTIAN, T. 120. DLRLC
   • format_quote figurat Bateriile inamicului au fost reduse la tăcere. DLRLC
 • 3. A scoate oxigenul dintr-o combinație cu ajutorul unui agent chimic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 4. învechit Cotropi, cuceri, subjuga. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Petru cel Șchiop pierdu un șir de zile și de nopți fără a putea reduce o casă. HASDEU, I. V. 193. DLRLC
  • format_quote Sigmund Bator... vru țeara să-ți reducă. ALECSANDRI, P. III 253. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.