7 definiții pentru safi

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

safi [At: IORGA, S. D. XVI, 20 / V: safit / E: tc safi] (Înv) 1 ain Curat (7). 2 ain Pur2. 3 ain Net. 4 av Numai.

SAFÍ adj. invar. (Învechit și popular, în îmbinare cu «numai», întărindu-se reciproc) Curat, pur, adevărat; sadea. Un cazan plin numai safi cu galbeni de aur. PAMFILE, M. R. I 98. Găsiră veniți în pețit la împărat numai safi fii de împărați. I. CR. III 203.

SAFÍ adj. invar. (Înv. și reg., precedat de „numai”) Curat, pur, adevărat. Un cazan plin numai safi cu galbeni de aur (PAMFILE). – Tc. safi.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SAFÍ adj. v. curat, nativ, neamestecat, pur.

safi adj. v. CURAT. NATIV. NEAMESTECAT. PUR.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SAFI (AȘFῙ), oraș în V Marocului, port la Oc. Atlantic, situat la 137 km NV de Marrakech; 262 mii loc. (1994). Șantier naval. Ind. chimică (îngrășăminte fosfatice), a cimentului, textilă și alim. (conserve de pește). Piața agricolă. Exportă fosfați și conserve de sardine. Ruinele fortăreței portugheze (sec. 16); Moschee (sec. 17). Veche așezare, S. a fost ocupat de cartaginezi și numit Așfῑ, apoi de romani și musulmani. Istoricul arab Ibn Khaldūn menționează existența unei fortărețe (ribāt) la S. în sec. 13. Stăpânit de portughezi între anii 1508 și 1541, care au construit aici o fortăreață, a fost preluat de șerifii dinastiei Sa’adite (sec. 16-17), iar în sec. 17 a intrat în componența sultanatului condus de dinastia Alaouită.

Intrare: safi
adjectiv invariabil (I9)
  • safi
safit
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

safiadjectiv invariabil

  • 1. învechit popular În îmbinare cu «numai», întărindu-se reciproc: adevărat, curat, nativ, neamestecat, pur, sadea. DLRLC
    • format_quote Un cazan plin numai safi cu galbeni de aur. PAMFILE, M. R. I 98. DLRLC
    • format_quote Găsiră veniți în pețit la împărat numai safi fii de împărați. I. CR. III 203. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.