14 definiții pentru savură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SAVURĂ, savuri, s. f. Material granulos obținut prin sortarea pietrei rezultate din concasarea rocilor, folosit la construirea macadamurilor și la prepararea asfaltului. ♦ (Mar.) Lest. – Din ngr. savúra.

savu sf [At: GORJAN, H. 11, 46/1 / V: (înv) sabu~ / Pl: ~ri, (rar) ~re / E: ngr σαβοῦρα cf tc sabura] 1 Balast (format în general din nisip sau pietriș) care se pune pe fundul navelor de transport neîncărcate pentru a le asigura stabilitatea și a îmbunătăți randamentul elicei Si: lest. 2 Material granular obținut prin concasarea rocilor, care se folosește la construcția îmbrăcăminților rutiere.

SAVURĂ, savuri, s. f. Material granulos obținut prin sortarea pietrei rezultate din concasarea rocilor, întrebuințat la construirea macadamurilor și la prepararea asfaltului. ♦ (Mar.) Lest. – Din ngr. savúra.

SAVU s. f. 1. Material pietros alcătuit din granule, care se obține prin sortarea pietrei rezultate din concasarea rocilor și se întrebuințează la construirea macadamurilor și la prepararea asfaltului. 2. (Învechit) Povară formată de obicei din saci de nisip sau de prundiș, care se pune într-o corabie pentru ca aceasta să se poată afunda în apă atît cît cere stabilitatea ei; lest. Își făcură savura sau povara corăbiei de piper. GORJAN, H. II 46.

SAVU s.f. Material pietros granulat, rezultat din concasarea rocilor, care se întrebuințează la macadamuri și la prepararea asfaltului. ♦ (Mar.) Lest. [< ngr. savura, cf. it. zavorra].

SAVU s. f. 1. material pietros granulat, rezultat din concasarea rocilor la macadamuri și la prepararea asfaltului. 2. (mar.) lest. (< ngr. savura)

SAVU f. 1) Material granular obținut prin concasarea pietrelor și folosit ca element component al îmbrăcămintei rutiere. 2) Încărcătura din material greu (nisip, pietriș etc.), care asigură stabilitatea unei nave; lest; balast. /<ngr. savúra

savúră f., pl. ĭ (ngr. savúra, d. it. savorra și zavorra, care e lat. sabŭrra, lest). Dun. Nisip marin gros care se întrebuințează și ca lest la corăbiĭ. V. horj.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

savu s. f., g.-d. art. savurii; (feluri) pl. savuri

savu s. f., g.-d. art. savurii; (feluri) pl. savuri

savu s. f., g.-d. art. savurii; (feluri) pl. savuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SAVU s. (MAR.) balast, lest. (~ unei nave comerciale.)

Intrare: savură
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • savu
 • savura
plural
 • savuri
 • savurile
genitiv-dativ singular
 • savuri
 • savurii
plural
 • savuri
 • savurilor
vocativ singular
plural
sabură
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

savu, savurisubstantiv feminin

 • 1. Material granulos obținut prin sortarea pietrei rezultate din concasarea rocilor, folosit la construirea macadamurilor și la prepararea asfaltului. DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. marină Balast, lest. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Își făcură savura sau povara corăbiei de piper. GORJAN, H. II 46. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.