13 definiții pentru sobrietate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOBRIETATE s. f. 1. Însușirea de a fi sobru; simplitate, concizie, austeritate (în aspect, în felul de a fi). 2. Cumpătare, moderație în felul de a mânca, de a bea, de a se îmbrăca etc. [Pr.: -bri-e-] – Din fr. sobriété, lat. sobrietas, -atis.

SOBRIETATE s. f. 1. Însușirea de a fi sobru; simplitate, concizie, austeritate (în aspect, în felul de a fi). 2. Cumpătare, moderație în felul de a mânca, de a bea, de a se îmbrăca etc. [Pr.: -bri-e-] – Din fr. sobriété, lat. sobrietas, -atis.

sobrietate sfs [At: MAIOR T. 232/8 / P: ~bri-e~ / E: lat sobrietas, -atis, fr sobrieté] 1 Însușirea de a fi sobru (1). 2 Atitudine de om sobru (1). 3 Caracterul a ceea ce se bazează pe mijloace materiale reduse Si: simplitate (10). 4 Cumpătare excesivă în modul de viață. 5 (Fig) Prudență. 6 (Fig) Discreție (7). 7 (Pex) Răceală. 8 (Pex) Rezervă. 9 Caracterul a ceea ce este compus din elemente esențiale, cu puține elemente ajutătoare Si: simplitate (1). 10 Lipsă de podoabe Si: simplitate (2). 11 Caracterul limbii, al stilului etc. sau al părților componente ale acestora de a fi lipsite de artificialitate.

SOBRIETATE, sobrietăți, s. f. 1. (În artă) Însușirea de a nu conține nimic de prisos, excesiv sau inutil; simplitate, concizie. El se deosebise de cînd era în școală printr-o neobișnuită sobrietate și preciziune de stil. VLAHUȚĂ, O. A. III 76. De nu s-ar deosebi, pe subt această mișcare, sobrietatea de linii a artelor antice... s-ar putea crede că acest episod a fost schițat de penelul energic al lui Rubens. ODOBESCU, S. III 124. 2. Cumpătare, moderație în felul de a mînca, de a se îmbrăca etc.; înfrînare, temperanță, simplitate. [La Leningrad] populația este îmbrăcată ca și în celelalte orașe ale Uniunii Sovieticeținută simplă pînă la sobrietate. SAHIA, U.R.S.S. 30. Cînd cineva ia în băgare de seamă hrana poporului nostru... nu știe de ce se minunează mai mult, de sobrietatea sau de învîrtoșarea lui la muncă. I. IONESCU, M. 203.

SOBRIETATE s.f. 1. Însușirea a ceea ce este sobru; simplitate, concizie. 2. Cumpătare, moderație, măsură; înfrînare, temperanță. [Pron. -bri-e-. / cf. fr. sobriété, lat. sobrietas].

SOBRIETATE s. f. 1. însușirea a ceea ce este sobru; simplitate, concizie. 2. cumpătare, moderație, măsură. (< fr. sobriété, lat. sobrietas)

SOBRIETATE f. Caracter sobru; austeritate; cumpătare. [G.-D. sobrietății; Sil. sob-ri-e-] /<lat. sobrietas, ~atis, fr. sobriété

*sobrietáte f. (fr. sobriété, d. lat. sobrietas, -átis). Cumpătare, înfrînare, moderațiune, temperanță (în mîncare și băutură).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sobrietate (desp. so-bri-e-) s. f., g.-d. art. sobrietății

sobrietate (so-bri-e-) s. f., g.-d. art. sobrietății

sobrietate s. f. (sil. -bri-e-), g.-d. art. sobrietății

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SOBRIETATE s. 1. modestie, simplicitate, simplitate. (~ îmbrăcămintei.) 2. austeritate, gravitate, rigorism, severitate, (rar) asprime. (~ liniilor unei construcții.)

SOBRIETATE s. 1. modestie, simplicitate, simplitate. (~ îmbrăcăminții.) 2. austeritate, gravitate, rigorism, severitate, (rar) asprime. (~ liniilor unei construcții.)

Intrare: sobrietate
sobrietate substantiv feminin
  • silabație: so-bri-e- info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sobrietate
  • sobrietatea
plural
  • sobrietăți
  • sobrietățile
genitiv-dativ singular
  • sobrietăți
  • sobrietății
plural
  • sobrietăți
  • sobrietăților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sobrietate, sobrietățisubstantiv feminin

  • 1. Însușirea de a fi sobru; simplitate, concizie, austeritate (în aspect, în felul de a fi). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote El se deosebise de cînd era în școală printr-o neobișnuită sobrietate și preciziune de stil. VLAHUȚĂ, O. A. III 76. DLRLC
    • format_quote De nu s-ar deosebi, pe subt această mișcare, sobrietatea de linii a artelor antice... s-ar putea crede că acest episod a fost schițat de penelul energic al lui Rubens. ODOBESCU, S. III 124. DLRLC
  • 2. Cumpătare, moderație în felul de a mânca, de a bea, de a se îmbrăca etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote [La Leningrad] populația este îmbrăcată ca și în celelalte orașe ale Uniunii Sovietice – ținută simplă pînă la sobrietate. SAHIA, U.R.S.S. 30. DLRLC
    • format_quote Cînd cineva ia în băgare de seamă hrana poporului nostru... nu știe de ce se minunează mai mult, de sobrietatea sau de învîrtoșarea lui la muncă. I. IONESCU, M. 203. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.