11 definiții pentru stroi

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STROI s. n. (Înv. și reg.) 1. Rând, șir (de soldați). 2. (În expr.) A bate la stroi sau a purta în stroi = a aplica cuiva o pedeapsă disciplinară, constând în trecerea printre două rânduri de soldați care îl lovesc unul după altul cu vergi. – Din rus. stroj.

STROI s. n. (Înv. și reg.) 1. Rând, șir (de soldați). 2. (În expr.) A bate la stroi sau a purta în stroi = a aplica cuiva o pedeapsă disciplinară, constând în trecerea printre două rânduri de soldați care îl lovesc unul după altul cu vergi. – Din rus. stroj.

stroi sn [At: IST. AM. 30/4 / Pl: ~uri / E: rs строй] 1 (Îvr; în legătură cu verbele „a pune”, „a se așeza”) Rând (de soldați). 2 (Îvr) Pedeapsă disciplinară militară care consta în trecerea condamnatului (gol) printre două rânduri de soldați care îl loveau unul după altul cu nuiaua. 3 (Înv; îe) A bate (pe cineva) la ~ sau a purta (pe cineva) în ~ A aplica cuiva pedeapsa descrisă mai sus. 4 (Înv; îae) A bate foarte tare. 5 (Îvr; pex) Nuia. 6 (Îvr; pex) Lovitură de nuia.

STROI s. n. (Învechit) 1. Rînd, șir (mai ales de soldați). Ne-a pus la stroi: la rînd. ȘEZ. II 43. 2. Pedeapsă constînd din trecerea condamnatului printre două rînduri de oameni, care-l loveau unul după altul cu vergi. Acest biet nenorocit au îmblat numai o dată prin stroi și au murit. SBIERA, P. 229. Se făcea doauă șire lungi de ostași. Acestora li se da în mînă cîte un băț, sau cîte o vargă bună. Prin mijlocul acestor doauă șire de ostași trebuia să treacă, în pielea goală, cel osîndit la stroi. id. ib. 229. ◊ A bate la stroi = a bate strașnic. Poroncește să-mi aducă niște palce, că am să-i bat la stroi, să pomenească ei cît or trăi că au dat peste Ivan. CREANGĂ, P. 305.

stroĭ n., pl. urĭ (rus. stroĭ, ordine de bătălie, front). Front, linie de bătălie: ne-a pus la stroĭ. A fi bătut la stroĭ, a fi silit să treci pin două rîndurĭ de soldațĭ care te lovesc cu vergile (pedeapsă în vechea oaste rusească). V. palcă.

stroiu n. Mold. 1. rând de bătaie: ne-a pus la stroiu; 2. rând de soldați înarmați cu vergi (pedeapsă disciplinară în oștirea rusească): am să-i bat la stroiu CR. [Rus. STROĬ, front, vergi].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stroi (înv., reg.) s. n.

stroi (înv., reg.) s. n.

stroi s. n., pl. stroiuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STROI s. v. nuia, rând, șir, vargă.

stroi s. v. NUIA. RÎND. ȘIR. VARGĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

stroi (-iuri), s. n. – (Înv.) Pedeapsă militară, bătaie. Sl. (rus.) stroĭ „ordin de bătălie” (Cihac, II, 375; Bogaci, BF, V, 237).

Intrare: stroi
substantiv neutru (N67)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stroi
  • stroiul
  • stroiu‑
plural
  • stroiuri
  • stroiurile
genitiv-dativ singular
  • stroi
  • stroiului
plural
  • stroiuri
  • stroiurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stroi, stroiurisubstantiv neutru

învechit regional
  • 1. Rând, șir (de soldați). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: rând șir
    • format_quote Ne-a pus la stroi: la rînd. ȘEZ. II 43. DLRLC
  • 2. Pedeapsă constând din trecerea condamnatului printre două rânduri de oameni, care-l loveau unul după altul cu vergi. DLRLC
    • format_quote Acest biet nenorocit au îmblat numai o dată prin stroi și au murit. SBIERA, P. 229. DLRLC
    • format_quote Se făcea doauă șire lungi de ostași. Acestora li se da în mînă cîte un băț, sau cîte o vargă bună. Prin mijlocul acestor doauă șire de ostași trebuia să treacă, în pielea goală, cel osîndit la stroi. SBIERA, P. 229. DLRLC
    • chat_bubble A bate la stroi sau a purta în stroi = a aplica cuiva o pedeapsă disciplinară, constând în trecerea printre două rânduri de soldați care îl lovesc unul după altul cu vergi; a bate strașnic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Poroncește să-mi aducă niște palce, că am să-i bat la stroi, să pomenească ei cît or trăi că au dat peste Ivan. CREANGĂ, P. 305. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.