18 definiții pentru succesiune
din care- explicative (9)
- morfologice (4)
- relaționale (3)
- enciclopedice (2)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
SUCCESIUNE, succesiuni, s. f. 1. Mod în care se succedă (1) ființe, obiecte etc.; (concr.) șir de persoane, de lucruri, de fapte care se succedă într-o anumită ordine; serie, rând, înșiruire. 2. Faptul de a prelua funcția sau bunurile cuiva prin moștenire; (concr.) funcție sau bun moștenit de cineva; moștenire. ◊ Expr. A (se) deschide o succesiune = a (se) începe formalitățile pentru atribuirea unei moșteniri. [Pr.: -si-u-] – Din fr. succession.
SUCCESIUNE, succesiuni, s. f. 1. Mod în care se succedă (1) ființe, obiecte etc.; (concr.) șir de persoane, de lucruri, de fapte care se succedă într-o anumită ordine; serie, rând, înșiruire. 2. Faptul de a prelua funcția sau bunurile cuiva prin moștenire; (concr.) funcție sau bun moștenit de cineva; moștenire. ◊ Expr. A (se) deschide o succesiune = a (se) începe formalitățile pentru atribuirea unei moșteniri. [Pr.: -si-u-] – Din fr. succession.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de Joseph
- acțiuni
succesiune sf [At: I. GOLESCU, C. / P: ~si-u~ / V: (înv) ~cesie / Pl: ~ni / E: lat successio, fr succession] 1 (De obicei cu determinări lpl introduse prin pp „de”) Mod în care se succedă (1) (în timp sau în spațiu) ființe, obiecte, evenimente etc. Si: ordine (1). 2 Înlănțuire de ființe, de lucruri, de evenimente etc. care se succedă într-o anumită ordine (fără întrerupere sau la intervale scurte) Si: derulare (1), defilare1 (4), înșirare, înșiruire, perindare, scurgere, serie, succedare (2), urmare. 3 (Pex) Șir. 4 Transmitere a unei funcții, a unei demnități, a unei puteri etc. de la o persoană la alta. 5 (Prin lărgirea sensului) Înlocuire a unei persoane de către alta într-un post, într-o funcție etc. 6 Legătură de rudenie în linie dreaptă Si: descendență (1), filiație (2), linie. 7 Alternare metodică a culturilor agricole în timp, pe același teren, în cadrul unui asolament, stabilită în funcție de caracteristicile plantelor agricole, pentru a obține recolte mari și a menține fertilitatea solului Si: rotație. 8 (Jur) Transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate de către una sau mai multe persoane determinate de lege sau de voința celui decedat. 9 (Ccr) Totalitatea bunurilor materiale rămase de la o persoană și intrate în posesia altcuiva. 10 (Prc) Bun obținut prin drept succesoral Si: moștenire (1), (îvp) moșie1 (1), (îrg) miraz1 (1), moștină1 (1), rămășiță1, (înv) clironomie (2), dostoianie, moștenie, nemestnicie, rămas2. 11-12 (Îe) A (se) deschide o ~ A (se) începe formalitățile pentru atribuirea unei moșteniri.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
SUCCESIUNE, succesiuni, s. f. 1. Șir de persoane, de lucruri, de fapte care se succed unele după altele. V-ați temut de viitor ca femeile de șoareci. Acum toată viața vă e o succesiune de regrete. C. PETRESCU, Î. II 219. Vreo jumătate de oră Titu trebui să asculte... îndemnurile ei într-o succesiune vertiginoasă. REBREANU, R. I 241. ♦ Succedare (într-o demnitate). Succesiune la tron. ▭ Cu deosebire mîniat și neostenit în campania electorală, care ținu o lună, a fost generalul Averescu, deoarece lui i se făgăduise succesiunea. PAS, Z. IV 158. 2. (Jur.) Moștenire. Drepturi de succesiune. ◊ Expr. A (se) deschide o succesiune = a (se) începe formalitățile pentru atribuirea moștenirii. ♦ Averea care constituie o moștenire.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
SUCCESIUNE s.f. 1. Înșiruire, șir de persoane, de lucruri, de fapte etc. 2. Moștenire. ♦ Avere lăsată ca moștenire. [Pron. -si-u-. / cf. fr. succession, lat. succesio].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
SUCCESIUNE s. f. 1. înșiruire, șir de persoane, de lucruri, de fapte etc. 2. (jur.) moștenire. ◊ avere lăsată ca moștenire. 3. transmitere a puterii politice, faptul de a succede unui predecesor. 4. transmitere a unor drepturi și obligații ale unui stat către alt stat. 5. (biol.) înlocuirea în timp a unei unități de vegetație prin alta. (< fr. succession, lat. successio)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
SUCCESIUNE ~i f. 1) Ansamblu de elemente succesive; totalitate de obiecte sau de ființe care se succed; înșiruire; rând. 2) Transmitere a puterii politice conform unor reguli speciale. 3) Transmitere a unui patrimoniu lăsat de un defunct uneia sau mai multor persoane vii. 4) Patrimoniu transmis de un defunct succesorilor săi; moștenire. [G.-D. succesiunii; Sil. -si-u-] /<lat. succesio, ~onis, fr. succession
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
succesiune f. 1. șir de persoane sau de lucruri cari se succed fără întrerupere sau la scurte intervale; 2. Jur. transmiterea unei moșteniri: succesiunea se deferește sau prin lege sau după voința omului prin testament. 3. bunuri transmise: o succesiune bogată.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
*succesiúne f. (lat. suc-céssio, -ónis. V. cesiune). Șir, serie: o succesiune de regĭ, de ideĭ. Moștenire (acțiunea): a ajuns acolo pin succesiune. Moștenire (lucru moștenit): o succesiune mare.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
succesie sf vz succesiune
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
succesiune (desp. -si-u-) s. f., g.-d. art. succesiunii; pl. succesiuni
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
succesiune (-si-u-) s. f., g.-d. art. succesiunii; pl. succesiuni
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
succesiune s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. succesiunii; pl. succesiuni
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
succesiune (i-u)
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
SUCCESIUNE s. 1. înșirare, înșiruire, serie, șir. (O lungă ~ de raționamente.) 2. v. înșiruire. 3. șir, șirag, (Munt.) șiretenie. (~ de evenimente.) 4. v. ordine. 5. v. șir. 6. v. alternare. 7. v. descendență. 8. v. moștenire.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
SUCCESIUNE s. 1. înșirare, înșiruire, serie, șir. (O lungă ~ de raționamente.) 2. înșirare, înșiruire, perindare, succedare. (~ zilelor una după alta.) 3. șir, șirag, (Munt.) șiretenie. (~ de evenimente.) 4. ordine. (O ~ descrescîndă a elementelor șirului.) 5. șir, (fig.) lanț. (O ~ de case.) 6. alternare, rotație. (~ culturilor.) 7. descendență, filiație, linie. (Urmaș în ~ bărbătească.) 8. (JUR.) moștenire, patrimoniu, (înv. și pop.) moșie, (înv. și reg.) miraz, moștină, rămășiță, (înv.) clironomie, dostoianie, moșnenie, moștenie, nemestnicie, rămas.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Succesiune ≠ simultaneitate
- sursa: Antonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare enciclopedice
Definiții enciclopedice
succesiune, succesiuni s. f. Mod în care se succedă obiecte, persoane etc.; șir de persoane, de lucruri, de fapte care se succedă într-o anumită ordine; serie, înșiruire, rând. ◊ Succesiune apostolică = modul în care Biserica păstrează structura unică și permanentă a apostolatului „celor doisprezece”, în continuitatea ei istorică, prin „punerea mâinilor” și prin invocarea Sfântului Duh la Taina hirotoniei. Se întrerupe la episcopii care devin schismatici sau eretici.
- sursa: D.Religios (1994)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
RĂZBOAIE DE SUCCESIUNE, denumire a războaielor purtate între diferitele case domnitoare pentru succesiunea la tronurile rămase vacante ca urmare a lipsei urmașilor direcți. Cele mai cunoscute sunt: Războiul pentru Succesiunea la Tronul Spaniei (1711-1714), provocat în urma morții regelui Spaniei, Carol al II-lea, de pretențiile lui Ludovic al XIV-lea, regele Franței, la moștenirea spaniolă. Purtat între Franța și Spania, pe de o parte, și Habsburgi, Anglia, Olanda, Portugalia, Danemarca, Savoia și Prusia, pe de altă parte. Încheiat prin tratatele de pace de la Utrech și Rastatt. ◊ Războiul pentru Succesiunea la Tronul Austriei (1740-1748), între Prusia, Franța, Spania, Bavaria, Saxonia (din 1742, alături de Austria), Olanda și Rusia, pe de altă parte. Încheiat prin tratatele de pace de la Aachen (1748).
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
- silabație: -si-u-ne
substantiv feminin (F107) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
succesiune, succesiunisubstantiv feminin
- antonime: simultaneitate
- 1.1. Șir de persoane, de lucruri, de fapte care se succedă într-o anumită ordine. DEX '09 DLRLC DN
- V-ați temut de viitor ca femeile de șoareci. Acum toată viața vă e o succesiune de regrete. C. PETRESCU, Î. II 219. DLRLC
- Vreo jumătate de oră Titu trebui să asculte... îndemnurile ei într-o succesiune vertiginoasă. REBREANU, R. I 241. DLRLC
-
-
- 2. Faptul de a prelua funcția sau bunurile cuiva prin moștenire. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Succesiune la tron. DLRLC
- Cu deosebire mîniat și neostenit în campania electorală, care ținu o lună, a fost generalul Averescu, deoarece lui i se făgăduise succesiunea. PAS, Z. IV 158. DLRLC
- 2.1. Funcție sau bun moștenit de cineva. DEX '09 DLRLC DNsinonime: moștenire
- Drepturi de succesiune. DLRLC
- A (se) deschide o succesiune = a (se) începe formalitățile pentru atribuirea unei moșteniri. DEX '09 DEX '98 DLRLC
-
-
- 3. Transmitere a puterii politice, faptul de a succeda unui predecesor. MDN '00
- 4. Transmitere a unor drepturi și obligații ale unui stat către alt stat. MDN '00
- 5. Înlocuirea în timp a unei unități de vegetație prin alta. MDN '00
etimologie:
- succession DEX '09 DEX '98 DN