14 definiții pentru telemea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TELEMEA s. f. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare și conservată în saramură. – Din tc. teleme.

telemea sf [At: (a. 1818) DOC. EC. 186 / V: (reg) temelea, tilim~ / E: tc teleme] Brânză preparată din caș tăiat în felii groase și pus în saramură.

TELEMEA s. f. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare, și conservată în saramură. – Din tc. teleme.

TELEMEA s. f. Brînză fabricată din caș bine stors de zer, tăiat în felii groase și așezat, spre conservare, în putini cu saramură; brînză de Brăila. Dacă acest caș este scos din laptele acru căruia i s-a scos untul, ia numele de telemea. PAMFILE, I. C. 35. Pentru masă... fac rost de ceva măsline, o cutie de sardele, nițică telemea și gata afacerea. La TDRG.

TELEMEA f. Brânză (de oaie) preparată din caș tăiat în bucăți și păstrată în saramură. [Art. telemeaua; G.-D. telemelei] /<turc. teleme

telemeà f. brânză de putină din laptele din care s’a scos untul. [Turc. TELMÈ, brânză găurită].

telemeá f., pl. ele (turc. telleme, telleme peniri). Brînză albă făcută din caș cu maĭ mult cheag, apoĭ bine stors în învălitoarea luĭ, presărat cu neghină orĭ cu susan negru și tăĭat în calupurĭ în patru colțurĭ (telemea dulce) orĭ pus în saramură în putinĭ, unde se întărește (telemea sărată). – Se numește și brînză murată, brînză cu neghină și brînză de Brăila.

BRÎNZĂ sf. 1 🐑 Laptele de oaie, de capră, de bivoliță sau de vacă, închegat, stors, frămîntat și sărat, păstrat apoi în burdușe, în putini, în coajă de brad, etc. sau îndesat în calapoade spre a-i da o formă specială; după felul laptelui, se deosebește: ~ de oaie, ~ de capră; ~ după anotimp: ~ vară (numită Trans. și ~ mare) și ~ de toamnă (numită Trans. și ~ mică); după modul de preparațiune: ~ de burduf sau ~ ungurească, îndesată în burduf de oaie sau în bășici (de porc sau de bou); ~ de brad, păstrată în coșulețe de coajă de brad; ~ de putină, ~ de brădoaie sau ~ tare, îndesat în putini ce se acopere cu pămînt sau se îngroapă în celar, ca să nu se răsufle brînza; ~ moale, sau ~ degerată, care se face mai ales toamna din caș proaspăt, tăiat mărunt și băgat în putini bine astupate; ~ sburată 👉 SBURAT; ~ de Brăila = TELEMEA; = a se face ~, a se corăsli, a se strica (vorb. de lapte); proverb: ~ bună în burduf de cîine, se zice despre un om cu carte, cu o stare socială însemnată, dar lipsit de caracter; proverb: cînd e ~, nu-i bărbință, cînd ai de unele, îți lipsesc altele; proverb: frate, frate, brînza-i pe bani, la negoț, în afaceri, cînd e vorba de bani, nu se ține seama de legăturile de familie, fie-care trebue să plătească; familiar: la anul cu ~, niciodată; familiar: m’ai umplut de ~, mare ispravă ai făcut! n’ai făcut nici o scofală, nu mi-ai adus nici un folos; familiar: a nu face (nici o) ~cu cineva, a nu face nici o ispravă cu cineva; familiar: nu e nici o ~ de el, nu e bun de nimic, nu e de nici o treabă; familiar: a se duce opt (sau nouă) cu a brînzii (sau opt, și cu a brînzii nouă), a pleca și să nu mai vie, și să nu se mai întoarcă vreodată: să-i tragem o tăvăleală să se ducă nouă cu a brînzii (DLVR.) 2 📆 Săptămîna brînzii, săptămîna albă (👉 ALB); Dumineca brînzii, Dumineca din săptămîna albă; lăsatul de ~, cea din urmă zi a săptămînei albe.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

telemea s. f., art. telemeaua, g.-d. art. telemelei; (sorturi) pl. telemele

telemea s. f., art. telemeaua, g.-d. art. telemelei

telemea s. f., art. telemeaua, g.-d. art. telemelei

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

telemea (-ele), s. f. – Varietate de brînză albă. Tc. telleme (Scriban), mai curînd decît tc. telme (Șeineanu, II, 354; cf. Tiktin).

Intrare: telemea
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • telemea
  • telemeaua
plural
genitiv-dativ singular
  • telemele
  • telemelei
plural
vocativ singular
plural
temelea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tilimea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

telemeasubstantiv feminin

  • 1. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare și conservată în saramură. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Dacă acest caș este scos din laptele acru căruia i s-a scos untul, ia numele de telemea. PAMFILE, I. C. 35. DLRLC
    • format_quote Pentru masă... fac rost de ceva măsline, o cutie de sardele, nițică telemea și gata afacerea. La TDRG. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.