13 definiții pentru televiziune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TELEVIZIUNE s. f. 1. Tehnică a transmiterii la distanță a imaginilor unor obiecte (în mișcare) pe calea undelor vizuale. 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). [Pr.: -zi-u-] – Din fr. télévision.

TELEVIZIUNE s. f. 1. Tehnică a transmiterii la distanță a imaginilor unor obiecte (în mișcare) pe calea undelor vizuale. 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). [Pr.: -zi-u-] – Din fr. télévision.

televiziune sf [At: ENC. TEHN. I, 95 / P: ~zi-u~ / Pl: (2) ~ni / E: fr télévision] 1 Tehnică2 a transmiterii la distanță, cu ajutorul mijloacelor de telecomunicație, a imaginilor obiectelor în mișcare. 2 Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1).

TELEVIZIUNE s. f. 3. Emisiune, program de televiziune (2) transmis prin televiziune (1).

TELEVIZIUNE s. f. Tehnica transmisiunii la distanță a imaginilor unor obiecte în mișcare, prin procedee radioelectrice. Dezvoltarea multilaterală a radiotehnicii permite... perfecționarea și răspîndirea televiziunii, care constituie un puternic mijloc de ridicare a culturii poporului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 136.

TELEVIZIUNE s.f. 1. Tehnică a transmiterii la distanță a unor imagini în mișcare, cu ajutorul undelor electromagnetice radiofonice. 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). [Pron. -zi-u-. / < fr. télévision, cf. gr. tele – departe, lat. visio – vedere].

TELEVIZIUNE s. f. 1. tehnică a transmiterii la distanță cu ajutorul mijloacelor de telecomunicație a unor imagini în mișcare. 2. instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). (< fr. télévision)

TELEVIZIUNE f. 1) Tehnică de transmitere la distanță și de recepționare de la distanță, pe un ecran, a imaginilor obiectelor în mișcare, cu ajutorul undelor electromagnetice. 2) Instituție în care se elaborează și se difuzează emisiunile televizate. [G.-D. televiziunii; Sil. -zi-u-] /<fr. télévision

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

televiziune (desp. -zi-u-) s. f., g.-d. art. televiziunii; abr. TV [cit. teve]

televiziune (-zi-u-) s. f., g.-d. art. televiziunii; abr. TV [cit. teve]

televiziune s. f. (sil. -zi-u-), g.-d. art. televiziunii; abr. TV

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TELEVIZIUNE s. 1. teve. 2. v. televizor.

TELEVIZIUNE s. televizor, micul ecran. (Ce se transmite la ~?)

Intrare: televiziune
  • silabație: -zi-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • televiziune
  • televiziunea
plural
genitiv-dativ singular
  • televiziuni
  • televiziunii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

televiziunesubstantiv feminin

  • 1. Tehnică a transmiterii la distanță a imaginilor unor obiecte (în mișcare) pe calea undelor vizuale. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: televizor
    • format_quote Dezvoltarea multilaterală a radiotehnicii permite... perfecționarea și răspîndirea televiziunii, care constituie un puternic mijloc de ridicare a culturii poporului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 136. DLRLC
  • 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Emisiune, program de televiziune transmis prin televiziune. DEX-S
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.