5 definiții pentru ukulele

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ukulele sni [At: DN4 / P: iu-chei-lei-li / E: eg ukulele] Chitară mică cu patru coarde, originară din insulele Hawaii, folosită în formațiile de jazz.

UKULELE s.n. Chitară de dimensiuni reduse, cu patru coarde, originară din insulele Hawaii, folosită în formațiile de jaz din New Orleans. [< engl. ukulele < cuv. polinezian].

UKULELE [IUKEILEILI] s. n. mică chitară cu patru coarde, originară din insulele Hawaii, folosită în formațiile de jaz. (< engl. ukulele)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ukulele, ghitară* de mici dimensiuni, întâlnită în Hawaii, dar originară din Portugalia. Cu patru coarde, are acordajul (1-2): la, re, fa diez, la sau sol, do, mi, la. Pătrunde în anii ’20 în formațiile de dans amer. și europ. Corzile sunt călcate prin intermediul unor „degetare”, ceea ce are ca efect producerea unui timbru* metalic; la u. se cântă cu mult vibrato* și cu glissandi*.

Intrare: ukulele
substantiv neutru (N30)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ukulele
  • ukulelele
plural
genitiv-dativ singular
  • ukulele
  • ukulelelui
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ukulelesubstantiv neutru

  • 1. Chitară de dimensiuni reduse, cu patru coarde, originară din insulele Hawaii, folosită în formațiile de jaz din New Orleans. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.