14 definiții pentru urgență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

URGENȚĂ, urgențe, s. f. Însușirea, caracterul a ceea ce este urgent; situație care necesită o rezolvare urgentă; necesitate de a rezolva imediat o problemă. ◊ Loc. adv. De urgență = imediat, numaidecât, repede, fără întârziere. – Din fr. urgence.

URGENȚĂ, urgențe, s. f. Însușirea, caracterul a ceea ce este urgent; situație care necesită o rezolvare urgentă; necesitate de a rezolva imediat o problemă. ◊ Loc. adv. De urgență = imediat, numaidecât, repede, fără întârziere. – Din fr. urgence.

urgență sf [At: BUCOVINA (1849), 103 /16 / V: (înv) ~gin~ / Pl: ~țe / E: fr urgence] 1 Însușirea a ceea ce este urgent (1). 2 Situație necesitând o rezolvare urgentă. 3 Necesitate de a rezolva imediat o problemă. 4 (Îlav) De ~ Repede. 5 (Îla) De ~ Urgent (1). 6 Caz de boală care necesită o intervenție, o rezolvare urgentă. 7 Accident care impune o intervenție urgentă.

URGENȚĂ s. f. Necesitate de rezolvare imediată, repeziciune în soluționarea unei probleme. ◊ Loc. adv. De urgență = fără întîrziere, imediat, repede. Vă rog să binevoiți a-mi da drumul d-aici de urgență. CARAGIALE, O. I 71. Referindu-ne la adresa noastră din luna trecută... asupra necesității de lemne pe care o simte școala, vă rugăm ca de urgență să binevoiți a ne trimite cantitatea prevăzută. id. ib. II 113.

URGENȚĂ s.f. Grabă în a rezolva ceva care nu suferă amînare; însușirea, caracterul a ceea ce este urgent. ♦ De urgență = imediat, fără întîrziere. [< fr. urgence, it. urgenza].

URGENȚĂ s. f. grabă în a rezolva ceva care nu suferă amânare; însușirea a ceea ce este urgent. ♦ de ~ = imediat, fără întârziere; stare de ~ = situație care impune aplicarea de către stat a unui sistem de măsuri cu caracter politic, militar, economic și social care să-i permită intrarea în război într-un timp foarte scurt. (< fr. urgence)

URGENȚĂ ~e f. 1) Caracter urgent. ~a deciziei. 2) Necesitate urgentă; situație urgentă. Măsuri de ~.De ~ cât mai repede; fără întârziere. [G.-D. urgenței] /<fr. urgence

*urgénță f., pl. e (d. urgent; fr. urgence). Caracteru lucrurilor urgente: urgența afacerilor. De urgență, în grabă: a chema de urgență un medic.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

urgență s. f., g.-d. art. urgenței; (situații) pl. urgențe

urgență s. f., g.-d. art. urgenței; (situații) pl. urgențe

urgență s. f., g.-d. art. urgenței; (situații) pl. urgențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

URGENȚĂ s. grabă, zor, (Transilv.) sorgoșeală, (înv.) sârguială. (E mare ~ să...)

URGENȚĂ s. grabă, zor, (Transilv.) sorgoșeală, (înv.) sîrguială. (E mare ~ să...)

Intrare: urgență
urgență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • urgență
  • urgența
plural
  • urgențe
  • urgențele
genitiv-dativ singular
  • urgențe
  • urgenței
plural
  • urgențe
  • urgențelor
vocativ singular
plural
urgință
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

urgență, urgențesubstantiv feminin

  • 1. Însușirea, caracterul a ceea ce este urgent; situație care necesită o rezolvare urgentă; necesitate de a rezolva imediat o problemă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Stare de urgență = situație care impune aplicarea de către stat a unui sistem de măsuri cu caracter politic, militar, economic și social care să-i permită intrarea în război într-un timp foarte scurt. MDN '00
    • chat_bubble locuțiune adverbială Fără întârziere. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Vă rog să binevoiți a-mi da drumul d-aici de urgență. CARAGIALE, O. I 71. DLRLC
      • format_quote Referindu-ne la adresa noastră din luna trecută... asupra necesității de lemne pe care o simte școala, vă rugăm ca de urgență să binevoiți a ne trimite cantitatea prevăzută. CARAGIALE, O. II 113. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.