20 de definiții pentru vizavi

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIZAVI adv. Peste drum (față) în față, în punctul exact opus. ♦ (Substantivat) Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. ♦ Față de..., în raport cu..., în comparație cu.... [Scris și: vis-a-vis] – Din fr. vis-à-vis.

vizavi [At: I. GOLESCU, C. / V: (rar) ~vea, ~u / S și: vis-à-vis / E: fr vis- à-vis] 1 av Peste drum. 2 av În punctul opus. 3 av (Față) în față. 4 av (Îla) De ~ Care este situat în punctul opus. 5 av (Îlpp) ~ de … Înaintea cuiva sau a ceva. 6 av (Îal) În locul aflat în fața cuiva sau a ceva. 7 av (Îal) Opus cu… 8 av (Îal) În raport cu… 9 av (Îal) În ceea ce privește... 10 sm (Rar) Persoană care se află în fața alteia (la masă, la dans etc). 11 sm (Fam; îe) A(-și) face ~ A sta în poziții opuse. 12 sm (Fam; îae) A forma o pereche la dans. 13 sm (Îvr) Pereche de obiecte așezate față în față.

vizavi adv., s.m. 1 adv. În punctul exact opus, peste drum, (față) în față. ◊ Loc.adj. De vizavi = care este situat în față, în punctul opus, peste drum. Din casa de vizavi nimic n-a mai rămas (H. LOV.). ◊ Loc.prep. Vizavi de... = a) înaintea, dinaintea, în fața cuiva sau a ceva; opus cu... Am mers la cofetărie, vizavi de restaurant.; b) față de..., în raport cu..., în comparație cu... Dumneaei n-are niciodată o politică vizavi de mușterei (CAR.). 2 s.m. Persoană care se află în fața cuiva la o masă, la o întrunire etc. La figura a treia sergentul-major trebuia să vie spre ginere, care era vizaviul miresei (BAC.). • scris și vis-à-vis. /<fr. vis-à-vis.

VIZAVI adv. Peste drum (față) în față, în punctul exact opus. ♦ Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. ♦ Față de..., în raport cu..., în comparație cu... [Scris și: vis-a-vis] – Din fr. vis-à-vis.

VIZAVI adv. Peste drum, (față) în față. Îi opriră ei cadrilul întîi, cu condiția să aibă vizavi pe Laura. REBREANU, I. 100. ♦ Față de..., în raport cu... El va avea trupa lui deosebită, se va bucura de o independență absolută vizavi de celelalte direcții romîne și străine. ALECSANDRI, S. 3. – Scris și: (după franțuzește) vis-à-vis (C. PETRESCU, C. V. 18, EMINESCU, N. 71).

VIZAVI adv. Peste drum, (față) în față. ♦ Față de..., în raport cu... [< fr. vis-à-vis].

VIZAVI adv. peste drum, (față) în față; față de..., în raport cu... (< fr. vis-à-vis)

VIZAVI adv. 1) Peste drum (de...). 2) Față în față. 3) Față de..., în raport cu... /<fr. vis-à-vis

vizavì adv. față în față (= fr. vis-à-vis).

vis-à-vis loc. adv. (cuvinte franceze care se pronunță viz-a-vi și înseamnă „față în față”). Barb. Peste drum, față în față, vis-à-vis de liceŭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+vizavi de (peste drum de) loc. prep. (Locuiește ~ mine.)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIZAVI adv. (Transilv.) pedri, (prin Transilv.) sembe. (A trecut ~.)

VIZAVI adv. (Transilv.) pedri, (prin Transilv.) sembe. (A trecut ~.)

Intrare: vizavi
vizavi adverb
adverb (I8)
  • vizavi
vis-a-vis adverb
adverb (I8)
  • vis-a-vis
vizavea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
vizaviu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vizaviadverb

  • 1. Peste drum (față) în față, în punctul exact opus. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Îi opriră ei cadrilul întîi, cu condiția să aibă vizavi pe Laura. REBREANU, I. 100. DLRLC
    • 1.1. (și) substantivat Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Față de..., în raport cu..., în comparație cu... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote El va avea trupa lui deosebită, se va bucura de o independență absolută vizavi de celelalte direcții romîne și străine. ALECSANDRI, S. 3. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.