12 definiții pentru apertură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

APERTURĂ, aperturi, s. f. 1. (Fon.) Grad de deschidere a canalului fonator în timpul emiterii sunetelor. 2. (Anat.) Grad de deschidere a unei cavități. 3. (Fot.) Unghiulație. – Din fr. aperture, it. apertura.

APERTURĂ, aperturi, s. f. 1. (Fon.) Grad de deschidere a canalului fonator în timpul emiterii sunetelor. 2. (Anat.) Grad de deschidere a unei cavități. 3. (Fot.) Unghiulație. – Din fr. aperture, it. apertura.

apertu sf [At: PONI, F. 73 / Pl: ~uri / E: lat apertura] Deschidere.

APERTU s.f. 1. Deschidere, deschizătură. 2. Grad de deschidere a gurii în timpul articulației unui fonem. ♦ Caracteristică a aparatelor microscopice, fotografice etc. dată de unghiul sub care se vede diametrul primei lentile din punctul de intersecție al axei obiectivului cu planul acestuia. [Cf. lat., it. apertura, fr. aperture].

APERTU s. f. 1. deschizătură, orificiu. 2. grad de deschidere a canalului fonator în timpul emiterii unui fonem. 3. caracteristică a aparatelor microscopice, fotografice etc. dată de unghiul sub care se vede diamentrul primei lentile din punctul de intersecție al axei obiectivului cu planul acestuia. (< fr. aperture, lat. apertura)

APERTURĂ ~i f. 1) Loc liber prin care se poate pătrunde sau privi în interior; deschizătură; deschidere. 2) anat. Grad de deschidere a unei cavități. 3) lingv. Grad de deschidere a gurii la articulația unui sunet. /<lat. apertura, fr. aperture

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

apertu s. f., g.-d. art. aperturii; pl. aperturi

apertu s. f., g.-d. art. aperturii; pl. aperturi

apertu s. f., g.-d. art. aperturii; pl. aperturi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

APERTU s. v. deschidere, deschizătură, gaură, orificiu.

apertu s. v. DESCHIDERE. DESCHIZĂTURĂ. GAURĂ. ORIFICIU.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

APERTU s. f. (cf. fr. aperture, lat., it. apertura): grad de deschidere a canalului fonator în timpul emiterii sunetelor. Pentru unii lingviști particularitățile specific vocalice sunt în raport direct cu a. sunetelor emise (Nikolai Trubețkoi), în timp ce pentru alți lingviști toate sunetele pot fi clasate după gradul lor de deschidere (a. maximală corespunde vocalelor mediale a și ă și consoanelor velare c, g și lichide l, r).

Intrare: apertură
apertură substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • apertu
  • apertura
plural
  • aperturi
  • aperturile
genitiv-dativ singular
  • aperturi
  • aperturii
plural
  • aperturi
  • aperturilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

apertu, aperturisubstantiv feminin

  • 1. Deschidere, deschizătură, gaură, orificiu. DN
  • 2. fonetică; fonologie Grad de deschidere a canalului fonator în timpul emiterii sunetelor. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. anatomie Grad de deschidere a unei cavități. DEX '98 DEX '09
  • 4. fotografie Caracteristică a aparatelor microscopice, fotografice etc. dată de unghiul sub care se vede diametrul primei lentile din punctul de intersecție al axei obiectivului cu planul acestuia. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: unghiulație
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.