13 definiții pentru apretură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

APRETURĂ, apreturi, s. f. 1. Apretare; p. ext. totalitatea operațiilor (fierbere, înălbire, călcat, apretare etc.) la care este supus un material textil în vederea finisării lui. 2. (Concr.) Întreprindere, local, instalație în care se efectuează apretura (1). – Din germ. Appretur, fr. apprêture.

APRETURĂ, apreturi, s. f. 1. Apretare; p. ext. totalitatea operațiilor (fierbere, înălbire, călcat, apretare etc.) la care este supus un material textil în vederea finisării lui. 2. (Concr.) Întreprindere, local, instalație în care se efectuează apretura (1). – Din germ. Appretur, fr. apprêture.

apretu sf [At: LEG. EC. Pl: 27 / Pl: ~ri / E: ger Appretur] (Ind) 1 Operație fizico-chimică de impregnare a fibrei textile cu pastă de apret Si: apretare. 2-3 Instalația (sau localul) în care se efectuează apretura. 4 Totalitatea operațiilor (fierbere, înălbire, mercerizare, călcare, vopsire, imprimare, apretură) prin care trece materialul textil. 5 Rezultatul acestei operații.

*APRETU (pl. -turi) sf. 1 Faptul de a apreta 2 Rezultatul acestei acțiuni [germ.].

APRETURĂ, apreturi, s. f. Apretare; p. ext. totalitatea operațiilor (fierbere, înălbire, călcat, apretare etc.) la care este supus un material textil. ♦ Local, instalație în care se efectuează operațiile de apretare.

APRETURĂ, apreturi, s. f. Apretare; p. ext. totalitatea operațiilor (fierbere, înălbire, călcat, apretare etc.) la care este supus un material textil. ♦ (Concr.) Local, instalație în care se efectuează aceste operații. – Germ. Appretur.

APRETU s.f. Apretare; (p. ext.) operațiile de fierbere, de înălbire, de apretare etc. la care este supus un material textil. ♦ Local, instalație unde se face apretarea. [< germ. Appretur].

APRETU s. f. 1. operațiile de fierbere, înălbire, apretare etc. ale unui material textil. 2. secție, instalație unde se fac asemenea operații. (< germ. Appretur)

APRETURĂ ~i f. 1) v. A APRETA. 2) Totalitate a operațiilor la care este supus un material textil pentru a capăta aspectul dorit. 3) Secție dintr-o întreprindere textilă în care se execută apretarea. /<germ. Appretur

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

apretu (desp. a-pre-) s. f., g.-d. art. apreturii; pl. apreturi

apretu (a-pre-) s. f., g.-d. art. apreturii; pl. apreturi

apretu s. f. (sil. -pre-), g.-d. art. apreturii; pl. apreturi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

APRETU s. v. apretare, scrobire, scrobit.

apretu s. v. APRETARE. SCROBIRE. SCROBIT.

Intrare: apretură
apretură substantiv feminin
  • silabație: a-pre- info
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • apretu
  • apretura
plural
  • apreturi
  • apreturile
genitiv-dativ singular
  • apreturi
  • apreturii
plural
  • apreturi
  • apreturilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

apretu, apreturisubstantiv feminin

  • 1. Apretare, scrobire, scrobit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. prin extensiune Totalitatea operațiilor (fierbere, înălbire, călcat, apretare etc.) la care este supus un material textil în vederea finisării lui. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. concretizat Întreprindere, local, instalație în care se efectuează apretura. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.