8 definiții pentru credincios (persoană)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CREDINCIOS, -OASĂ, credincioși, -oase, adj. (Adesea substantivat) 1. Care este demn de încredere, pe care te poți bizui; devotat, fidel unei persoane; nestrămutat, statornic față de un angajament, de o idee, de o cauză. 2. Care crede în existența lui Dumnezeu și se conformează practicilor religioase. – Credință + suf. -ios.

CREDINCIOS, -OASĂ, credincioși, -oase, adj. (Adesea substantivat) 1. Care este demn de încredere, pe care te poți bizui; devotat, fidel unei persoane; nestrămutat, statornic față de un angajament, de o idee, de o cauză. 2. Care crede în existența lui Dumnezeu și se conformează practicilor religioase. – Credință + suf. -ios.

credincios, ~oa [At: COD. VOR. 151/3 / V: ~nțos / Pl: ~oși, ~oase / E: ml *credentiosus] 1-2 smf, a (Persoană) în care te poți încrede. 3-4 smf, a (Om) demn de încredere. 5-6 smf, a (Persoană) care ține la cineva cu credință Si: crezător (1- 2). 7 a Fidel. 8 a Devotat. 9 a Cinstit. 10-11 smf, a (Om) statornic în sentimente de dragoste și respect. 12-13 smf, a (Persoană) care crede în Dumnezeu Si: crezător (3-4). 14 a (Nob) Care este conform cu credința creștină. 15 a Religios. 16 a (Înv; îs) (Prea) bun (sau drept, ori bine) ~ Ortodox. 17 a (Înv; îas) Care crede cu adevărat în Dumnezeu. 18-21 smf, a (Înv; îe) Puțin ~ (Persoană) care nu crede (cu tărie) în Dumnezeu. 22-23 a (Liv) Care nu-și schimbă (părerile sau) sentimentele. 24-25 a Care își ține (promisiunile sau) jurămintele. 26 smf (Iuz; spc) Om de încredere însărcinat cu supravegherea confecționării mărfurilor Si: împuternicit, procurist, reprezentant, supraveghetor 27 smf Supus al unui domnitor.

CREDINCIOS, -OASĂ, credincioși, -oase, adj. 1. (De obicei urmat de determinări în dativ sau în genitiv) Care este devotat, fidel (unei persoane), pe care te poți bizui; (cu determinări în dativ) nestrămutat, statornic (față de un angajament, de o idee, de o cauză). Alexandru-vodă, credincios făgăduinței ce dase doamnei Rustandei, nu mai tăiase nici un boier. NEGRUZZI, S. I 158. Băduleasa mea frumoasă! De mi-ai fost tu credincioasă, Mergi degrabă la cămară. De ia galbeni din comoară. ALECSANDRI, P. P. 125. ♦ (Substantivat) Om de încredere al cuiva. Avea grijă să n-o audă... un credincios al împăratului. CREANGĂ, P. 97. 2. (În legătură cu credința și practicile religioase) Care crede în existența lui dumnezeu și se conformează practicilor religioase. O bătrînă credincioasă. ◊ (Substantivat) Credincioșii ascultă slujba bisericească.

CREDINCIOS ~oasă (~oși, ~oase) 1) Care manifestă un atașament constant; caracterizat prin statornicie în convingeri; fidel; devotat; cinstit. 3) și substantival Care crede în Dumnezeu. /credință + suf. ~os

credincios a. și m. 1. care crede sau are credința: 2. care merită încredere; 3. care tine credința, care rămâne statornic.

credincĭós, -oásă adj. și s. (d. credință). Fidel, în care te poțĭ încrede: credincĭos cuĭva. Fidel, care crede în ceva: credincĭos luĭ Dumnezeŭ.

credințos, ~oa smf, a vz credincios

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!credincios adj. m., s. m., pl. credincioși; adj. f., s. f. credincioa, pl. credincioase

Intrare: credincios (persoană)
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • credincios
  • credinciosul
  • credinciosu‑
plural
  • credincioși
  • credincioșii
genitiv-dativ singular
  • credincios
  • credinciosului
plural
  • credincioși
  • credincioșilor
vocativ singular
  • credinciosule
plural
  • credincioșilor
credințos
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

credincios, credincioaadjectiv
credincioa, credincioasesubstantiv feminin
credincios, credincioșisubstantiv masculin

  • 1. (Persoană) Care este demn de încredere, pe care te poți bizui; devotat, fidel unei persoane; nestrămutat, statornic față de un angajament, de o idee, de o cauză. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Alexandru-vodă, credincios făgăduinței ce dase doamnei Ruxandei, nu mai tăiase nici un boier. NEGRUZZI, S. I 158. DLRLC
    • format_quote Băduleasa mea frumoasă! De mi-ai fost tu credincioasă, Mergi degrabă la cămară. De ia galbeni din comoară. ALECSANDRI, P. P. 125. DLRLC
    • format_quote Avea grijă să n-o audă... un credincios al împăratului. CREANGĂ, P. 97. DLRLC
  • 2. (Persoană) Care crede în existența lui Dumnezeu și se conformează practicilor religioase. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote O bătrână credincioasă. Credincioșii ascultă slujba bisericească. DLRLC
etimologie:
  • Credință + sufix -ios. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.